από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Ο δικός μας πόλεμος

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εν αρχή ήν ο λόγος, μας λένε οι Γραφές.

Για τα πρωτεία του λόγου, όπως επισημαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες ο συνεργάτης μας Λευτέρης Κουσούλης, διαρκείς ήσαν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις στην Ιστορία των ανθρώπων.

Στην αρχαία Ελλάδα η ρητορική επικράτησε όλων των επιστημών και στην αρχαία Ρώμη εξελίχθηκε δυναμικά μεταφέροντας γνώση μέχρι τις μέρες μας.

Αργότερα στην Αναγέννηση με την εφεύρεση της τυπογραφίας έλαβε οικουμενικές διαστάσεις μέσω της μαζικής κυκλοφορίας πάσης φύσεως εντύπων και βιβλίων.

Έκτοτε πάμπολλες ήσαν, αλλά μάταιες απεδείχθησαν, οι απόπειρες ελέγχου της διάδοσης των ιδεών. Είναι γνωστή από την ιστοριογραφία η απόπειρα του Ναπολέοντα για τον έλεγχο του Τύπου και το περιβόητο διάταγμα για τις τέσσερις εφημερίδες των Παρισίων.

Αργότερα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην προεπαναστατική Ρωσία ο Γκεόργκι Πλεχάνοφ υιοθέτησε τις αρχές της προπαγάνδας και της αγκιτάτσιας, χρησιμοποιώντας ολιγόλογα συνθήματα συνοδευόμενα από εικόνες (αφίσες κυρίως καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας) προκειμένου να καταστήσει εύληπτες τις επαναστατικές ιδέες και να τις μεταδώσει στις φτωχές και εν πολλοίς αγράμματες λαϊκές μάζες.

Ακολούθησε η ακραία εκδοχή των αλληλοδιαδεχόμενων ψεμάτων της γκεμπελικής προπαγάνδας στα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας αφήνοντας πολύ πικρές εμπειρίες στον σύγχρονο κόσμο.

Στη βάση τόσων και τόσων πικρών εμπειριών στην Ιστορία των ανθρώπων οικοδομήθηκαν σταδιακά οι αρχές της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης ενημέρωσης, ακριβώς για να προστατευθούν οι κοινωνίες από αθέμιτες πρακτικές ελέγχου της ενημέρωσης και τους περιορισμούς στη διάδοση των ιδεών.

Αρχές οι οποίες δοκιμάζονται διαχρονικά από τη μόνιμη πολιτική αντιπαράθεση για τα πρωτεία του λόγου, αλλά και από την εξέλιξη τόσο των τεχνικών επικοινωνίας, όσο και της τεχνολογίας.

Στις μέρες μας η διαπάλη ορίστηκε από τον θεωρητικό της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακ Λούαν και την επινόησή του ότι «το μέσο είναι το μήνυμα».

Στην Ελλάδα της κρίσης το απόφθεγμά του προσέφερε τη βάση για την οικοδόμηση πολιτικών επικυριαρχίας επί των Μέσων Ενημέρωσης. Τις οποίες υιοθέτησε πλήρως η αριστερό - δεξιά κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία της.

Το έδαφος βεβαίως ήταν πρόσφορο. Είχαν προηγηθεί η μακρά πολεμική κατά της διαπλοκής και τα κεφαλαιώδη λάθη των εκδοτών που δεν έβλεπαν πέρα από τη μύτη τους.

Όλη η πολεμική της παρούσης περιόδου για τα πρωτεία του λόγου ασκήθηκε και ασκείται εδώ, σε εμάς, στον ΔΟΛ.

Όχι τυχαία. Η εκδοτική ιστορία ενός αιώνα είναι ελκυστική, όπως και ο μύθος και η κουλτούρα που την συνοδεύουν.

Και μαζί το έμψυχο υλικό, η επάρκεια, η ποιότητα και η μαχητικότητα που επέδειξε το προσωπικό του σε τούτο τον καιρό της μεγάλης κρίσης και της απόλυτης πίεσης πολλαπλασιάζουν την αξία και το ενδιαφέρον.

Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην σημειώσει ότι η διεκδίκηση για τα πρωτεία του ΔΟΛ, για τον έλεγχό του δηλαδή, ξεπερνά τα όρια και τείνει να λάβει απολύτως αντιδημοκρατικές διαστάσεις.

Οι παρεμβάσεις είναι διαρκείς και προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ειδικά τώρα, στη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας, της ειδικής διαχείρισης, η οποία επελέγη από τις Τράπεζες και ενεκρίθη από το Δικαστήριο, ορθώνονται πρωτοφανή εμπόδια.

Οι Τράπεζες δέχονται πιέσεις σε καθημερινή βάση, τα εμπλεκόμενα στελέχη τους καταδιώκονται στην κυριολεξία γιατί άκουσον - άκουσον προσπαθούν να εφαρμόσουν με την ελάχιστη διακινδύνευση την δικαστική απόφαση.

Και αυτά με τη σειρά τους μεταφέρουν πίεση στον ειδικό διαχειριστή να εγκαταλείψει το έργο του, μόλις τρεις βδομάδες πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ευλόγως λοιπόν διερωτάται κανείς πως νομιμοποιούνται παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων επί μιας πτωχευτικής διαδικασίας εγκεκριμένης από το Δικαστήριο;

Από που αντλούν το δικαίωμα όλοι αυτοί που από τα χαράματα ξεσηκώνουν τον κόσμο απαιτώντας κεφαλές επί πίνακι επειδή δεν τους αρέσει το ένα ή το δείνα δημοσίευμα;

Πρόκειται για παρεμβάσεις ανεπίτρεπτες, βαθιά αντιδημοκρατικές, χωρίς καμία νομιμοποιητική βάση.

Δείγματα της ατελούς Δημοκρατίας μας, αλλά και της αντίληψης που συνοδεύει την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης.

Ας μην αυταπατώνται όμως όσοι επιζητούν τον έλεγχο και την υποταγή.

Εδώ που έχουμε φθάσει δεν υπάρχει επιστροφή.

Η ειδική διαχείριση θα ολοκληρωθεί και οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα αναδείξουν τη νέα ιδιοκτησία του οργανισμού.

Όλα τα άλλα απλώς δεν θα περάσουν.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αιωνιοι γερμανοτσολιαδες | 06/05/2017 11:04
  Εδώ οι δολιοι δεν έκλεισαν ούτε στην κατοχή έστω μια μέρα, τώρα θα κλείσουν; άσε βρε, ξαναγυρισττε το στο αθηναϊκά νεα και ...ελευθερο βήμα. Το μονο κρίμα που ο διαχειριστής του μνημονίου της πτώχευσης του 19ου αιώνα, δεν είναι πια με φυσικούς απογόνους εδώ, αλλά δεν πτοουμαστε, γερμανοσκωληκες για πάντα...
  αφιλοτιμος
  απάντηση01
   
   
  Μας απογοητεύσατε.... | 05/05/2017 18:22
  Κύριε Καρακούση είστε ο διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ και παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό πώς παρουσιάζετε τις ειδήσεις από την ιστοσελίδα. Λυπάμαι να σας πω ότι με πιάνει μία μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνοντας ότι η εθνολαϊκίστικη αυτή κυβέρνηση με τα τόσα ψέματα, με τις τόσες αποτυχίες και με τον απροκάλυπτο στραγγαλισμό της κοινωνίας αντιμετωπίζεται τουλάχιστον από ΤΟ ΒΗΜΑ ως μία κανονική Κυβέρνηση. Γιατί Κε Καρακούση; Τι άλλαξε; Καταφθάνει το νέο αφεντικό; Αντέχουν ακόμη ΤΑ ΝΕΑ. Αλλά ως πότε; Ένα σας λέω: ΜΗΝ ΠΡΟΔΩΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αν πιεστείτε πάρτε το καπελάκι σας και καταγγείλτε τους.
  Γιάννης Κ
  απάντηση10
   
   
  My last knowledge... hah to be first! But it does not matter too late! | 05/05/2017 16:53
  Διαβάζω διάφορα εδώ ποιό κάτω και αναρωτιέμαι για την Δημοκρατία μας. Μπορεί οι Δημοσιογράφοι και οι εκδότες να κάνενε 1000άδες λάθη, να στοχεύανε τον έναν ή τον άλλο με βάση πολιτικοοικονομικά κριτήρια και γενικώς να δημοσιεύανε ότι τους κατέβει. Πάραυτα κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επεμβένει στην φωνή της δημοσιογραφίας. Πόσο μάλλον με ύπουλα και πλάγια κηβερνητικά μέσα. Η δημοκρατία στο τσεπάκι σε εναλλαγή με το μαντηλάκι... ανάλογα με τα κέφια και την περίσταση! Καλά να πάθετε όλοι εδώ, να μείνετε άνεργοι, να μήν έχετε να φάτε, να μην έχετε ούτε μια εφημερίδα να διαβάσετε και ούτε ένα blog να γράφετε τι κακοτοπιές σας. Ου να μου χαθήτε μικρά μυρμηγκάκια :P
  Δημήτρης του Πασχάλη
  απάντηση00
   
   
  Doros για ποιόν; | 05/05/2017 13:43
  Μήπως ο κύριος Doros μπορεί να μας πληροφορήσει τα μέλη της off shore εταιρείας που χρηματοδοτεί την ''ΑΥΓΗ'' για να κυκλοφορεί 1.000 φύλλα την ημέρα; Μήπως μπορεί να μας πληροφορήσει για τους προμηθευτές, εργαζομένους και δημοσιογράφους του ALTER και της ''Αυριανής''; ή μήπως τώρα που ο επιχειρηματίας υμνολογεί τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΑΙΟΥΣ έγινε καλός. Μήπως γνωρίζει κανένα κατασκευαστή που αφού έφαγε 700.000.000 από την Τράπεζα Αττικής και αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους του, εκδίδει εφημερίδα που τυχαία υμνολογεί την κυβέρνηση (αυτός είναι ο ορισμός της διαπλοκής). ''ΤΟ ΒΗΜΑ'' είναι μια ιστορική εφημερίδα και με όλα τα επιχειρηματικά λάθη θα επιζήσει, είτε σ' αρέσει είτε όχι.
  Γ.Μ.
  απάντηση275
   
   
   
  ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΤΕ | 04/05/2017 21:20
  ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΚΑΤΕ
  ARIS
  απάντηση1434
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΡΑΒΔΟΣ | 04/05/2017 17:55
  post verba verbera
  ΛΑΤΙΝΟΣ
  απάντηση23
   
   
   
  Εναντίον ποιού διεξάγετε πόλεμο? | 04/05/2017 14:38
  Σίγουρα όχι εναντίον εκείνων που χρησιμοποίησαν την διαπλοκή, την διαφθορά, την μίζα, την αναξιοκρατία, την συκοφαντία των αντιπάλων κ.λπ. για να διατηρήσουν την εξουσία! Όχι κ. Καρακούση! Αυτό το ‘‘πολεμική’’ και ‘‘τα κεφαλαιώδη λάθη’’ στο τσιτάτο σας: ‘‘Είχαν προηγηθεί η μακρά πολεμική κατά της διαπλοκής και τα κεφαλαιώδη λάθη των εκδοτών που δεν έβλεπαν πέρα από τη μύτη τους’’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούσε η Ελλ. κοινωνία για δεκαετίες ολόκληρες. Η αναφορά στην διαπλοκή από οργανώσεις όπως τον Συνασπισμό (παλαιοτέρα) τον Σύριζα (αργότερα) και πολλές άλλες ομάδες και πρόσωπα, δεν αποτελούσε πολεμική, ήταν η περιγραφή μιας θλιβερής πραγματικότητας την οποία ακόμη και σήμερα (βλ. το τσιτάτο σας) δεν διατίθεστε να αναγνωρίσετε. Τα ‘‘λάθη των εκδοτών’’, τα οποία και εσείς ο ίδιος χαρακτηρίζετε ‘‘κεφαλαιώδη’’, δεν ήταν απλώς λάθη, ήταν συνειδητή επιλογή κάλυψης των χρόνιων παθογενειών, των σκανδαλών, των εγκληματικών ενεργειών ή παραλήψεων των κυβερνώντων κομμάτων ΝΔ και ΠαΣοΚ. Σκοπός της συνειδητής αυτής πρακτικής, δλδ. της αποσιώπησης ή ωραιοποίησης των ‘‘λαθών’’ και παράλληλα της συκοφάντησης εκείνων των πρόσωπων και κομμάτων τα οποία καταπολεμούσαν αυτήν την πρακτική, ήταν η επιθυμητή, τόσο από την μεριά των εκδοτών ελπίζοντας σε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση (π.χ. παραχώρηση δανείων) των συγκροτημάτων/εκδοτικών οίκων των ΜΜΕ, όσο και από μεριά των απασχολουμένων για ευνόητους λογούς. Δυστυχώς κ. Καρακούση ο πόλεμος, τον οποίο διεξάγουν ακόμη και σήμερα τα ΜΜΕ του ΔΟΛ, ελάττωσε μεν την σφοδρότητα, αλλα ο αντίπαλος παραμένει ο ίδιος. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν, από κυβερνητική πλέον θέση, να εξαλείψουν τις παθογένειες του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.
  Doros
  απάντηση1959
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αντιστασιακοί πριν την υποταγή | 04/05/2017 13:08
  Τι εννοείτε, ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στο συγκρότημά σας οποιοσδήποτε και αν είναι ο νέος ιδιοκτήτης; Ψεύτης να βγω αλλά βλέπω σύντομα Βήμα, Νέα, Μέγκα να καταντούν όπως το άχρουν και άοσμον "Έθνος"
  Panos
  απάντηση3710
   
   
  ΜΜΕ (3) | 04/05/2017 10:54
  Κακα τα ψεμματα:αλλο πραγμα ο δημοσιογραφος απο το κουρμπετι,μπαρουτοκαπνισμενος,με παθος να μεταβιβασει τη πληροφορια μεσα στις χαραμαδες της λογοκρισιας,κι αλλο ο δημοσιογραφος μιας σχολης δημοσιογραφιας.Τα ιερα τερατα απο τη μια,οι τετριμμενοι-κοινοτυποι σχολιογραφοι απο την αλλη. Αλλο πραγμα η διαφωνια με ενα αρθρο κι αλλο η ανυπαρξια του.Κ.Καρακουση,εισθε απο τους"αγαπημενους"μου δημοσιογραφους διοτι ασχολεισθε με την ουσια.Ειτε συμφωνω ειτε οχι μαζι σας.Στοχος σας ειναι η μεταδοση μιας καταστασης-πληροφοριας.Κι οχι"τι να γραψω για να φτειαξω κλιμα" υπερ ή κατα οποιουδηποτε.Δεν χρειαζομαι φυτιλια:ενημερωση.Τα συμπερασματα τα βγαζω μονος μου.Οτι κι αν ξερνανε οι απανταχου προπαγανδιστες.
  Abdul
  απάντηση2813
   
   
  Μεγαλα ΜΜΕ(2) | 04/05/2017 10:47
  Προσωπικα,ειμαι αναγνωστης των ΝΕΩΝ απο το 1973-74. Τοτε που,αν θυμαμαι καλα,κοστιζαν 1 ή 1,5 δρχ.Ιδιως μετα τη πτωση της χουντας,η διψα για πληροφορηση ηταν τεραστια.Ακομα και για παιδακια.Οι σημερινοι νεοι δεν εζησαν εκεινα τα χρονια και ειναι καλο αυτο.Ουτε προδοτικες χουντες,ουτε ξεπουλημα της Κυπρου,αττιλες κοκ.Με 2 λογια υπαρχει ενας συναισθηματικος δεσμος 40τοσων χρονων.Ακομα κι αν η συγκριση της ιδιας εφημεριδας του παρελθοντος με αυτη του σημερα,ειναι χαωδης.Αρκει να θυμηθει κανεις τους τοτε συνεργατες:βγαλμενοι και ξεπλυμμενοι απο τα δυσκολα δικτατορικα χρονια του φιμωματος,της γελοιοτητας και χυδαιοτητας.Εξ ου και η εκπληρωση των απαιτησεων του αναγνωστικου κοινου.Τωρα;
  Abdul
  απάντηση2311
   
   
  Οσο πιο μεγαλο το ΜΜΕ, | 04/05/2017 10:39
  τοσο πιο ελκυστικο για τους κρατουντες. Ο ελεγχος του,στοχος τους. Ειτε ΕΡΤ ειναι,ειτε ΔΟΛ. Κι αν δεν υπαρχει οικ.προβλημα,τι κανουν;Στηνουν νεους οργανισμους οπως επιχειρηθηκε καποτε με τον κοσκωτα.Ενα ΜΜΕ,ομως,ειναι και εμπορικη επιχειρηση.Συνεπως,σαφως και πρεπει να ελεγχθει ο λογος για τον οποιο εφτασε στη χρεοκοπια!Κακοδιαχειριση;Ενθυλακωση;Παρατεταμενος,στα ορια της παρανομιας,δανεισμος;Το αποτελεσμα ειναι,σε καθε περιπτωση,το ιδιο:φιμωση της ελευθεροτυπιας.Αυτη,για να υπαρξει,πρεπει να ειναι ανεγγιχτη απο προστατες:ειτε ειναι κυβερνησεις,ειτε κομματα,ειτε επιχειρηματιες με τα συμφεροντα τους.Αλλο η πολ.τοποθετηση κι αλλο η ιδιοτελης καθοδηγηση.Ιδιως για πρωην κολοσσους σαν τον ΔΟΛ.
  Abdul
  απάντηση2312
   
   
  Είστε Φάρος της ελπίδας! | 04/05/2017 09:57
  ΄΄Όλα τα άλλα απλώς δεν θα περάσουν.΄΄ Χαίρε,ώ χαίρε λευτεριά.....
  απ.80
  απάντηση4414
   
   
   
  Φασίστες | 04/05/2017 09:05
  Ο πόλεμος δεν τελειώνει με το ΔΟΛ. Την Ελλάδα κυβερνά μια συμμορία με καταβολές στην άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά. Με απέχθεια στην ελευθερία λόγου και την "αστική" δημοκρατία, και θαυμασμό στις δικτατορίες της λατινικής Αμερικής. Εδώ ο αριστερός και ο δεξιός φασισμός ενώθηκαν στην "πάνω και κάτω πλατεία". Ας πήγαινες στο Σύνταγμα των "αγανακτισμένων", να κάτσεις δίπλα στον Κατρούγκαλο και τον Τσακαλώτο που τότε "έσκιζαν μνημόνια" και να πεις ότι "μόνο με γρήγορη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα απαλλαχθούμε από την επιτροπεία", όπως λέει σήμερα ο ψευταράκος, ψεύτης, ψεύταρος πρωθυπουργός. Δεν θα έφευγες ζωντανός. Θα σε σκότωναν οι φασίστες που τώρα σε κυβερνούν. Ιδού η απειλή και ο πόλεμος.
  Πάνος Μπάρμπας
  απάντηση7714
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Διαπλοκή | 04/05/2017 07:22
  Στο προηγούμενο άρθρο σας αναφέρατε πως η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε ενάρετο οικονομικό κύκλο. Πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που δεν σέβεται την δημοκρατία να πετύχει κάτι τέτοιο? Όταν τα στελέχη των τραπεζών αντί να υλοποιούν αποφάσεις δικαστηρίων ή το τι η αγορά επιτάσσει πιέζονται από κυβερνητικά στελέχη για αποφάσεις που ευνοούν τα κομματικά τους συμφέροντα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη? Προσπαθούν να στήσουν τη νέα διαπλοκή για να έχουν λόγο ύπαρξης μετεκλογικά και το κάνουν απολύτως απροσχημάτιστα. Μιλάν οι ανήθικοι για ηθική και οι φασίστες για δημοκρατία.Καμία διαπλοκή δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή σε μια δημοκρατία
  ΧΒ
  απάντηση469