Ανησυχίες
Καιρό τώρα συζητείται από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτου (σκίτσο) η χρήση του πλαστικού χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Ü Ωστόσο, οι καθυστερήσεις, η αναβλητικότητα και η έλλειψη σχεδιασμού είχαν ως αποτέλεσμα να εφαρμοστεί κακήν κακώς και να εκφράζονται ανησυχίες για το αν τελικώς θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ü Διότι όταν συνυπολογίζονται οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα, ακόμα και τα διόδια, τότε το κίνητρο για να ζητάει ο πολίτης αποδείξεις από επαγγελματίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν ή δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ εκμηδενίζεται.
Ανεπαρκή
Θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή για να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να βγάλουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα χαρακτήρισε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ü Μιλώντας κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών την περασμένη Πέμπτη, επισήμανε ότι «προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστούν παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές εκείνες που θα επαναφέρουν την Ελλάδα σταθερά και δυνατά στον δρόμο της ανάπτυξης».
Μεταβίβαση
Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών επήλθε καταρχήν συμφωνία για τη μεταβίβαση 25% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά στον ΟΠΑΠ. Μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπογραφεί MOU και εκτιμάται ότι οι τελικές υπογραφές –εκτός απροόπτου –θα πέσουν μετά από περίπου ένα τρίμηνο.

Καρτακύλα…
Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, η ισοτιμία της οποίας έναντι του δολαρίου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ακόμα και 10% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Ü Το πρόβλημα για την τουρκική κυβέρνηση δεν οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία και στην πολιτική αβεβαιότητα, αλλά είναι αποτέλεσμα ύποπτων παιχνιδιών στις χρηματαγορές.
…και εξήγηση

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός τρομοκράτη που έχει ένα όπλο και μια βόμβα και ενός τρομοκράτη που χρησιμοποιεί το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια για να πετύχει τους σκοπούς του. Θέλουν να γονατίσουν την Τουρκία»
σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ü Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να μην κρύβουν το συνάλλαγμά τους κάτω από το μαξιλάρι, αλλά να το μετατρέψουν σε τουρκική λίρα. «Οι αγορές θα ανακουφιστούν όταν αυτό συμβεί» είπε. Ομως το έχει ξαναπεί και δεν έχει βρει ανταπόκριση.
Πρωτοβουλία
Στον Δήμο Μύκης του Νομού Ξάνθης με τους 11.000 κατοίκους ο χρόνος φαίνεται πως έχει μείνει πίσω. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί κτηνοτρόφοι, με μικρές και απομακρυσμένες μονάδες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον κόπο της δουλειάς τους. Ü Οπως τον παλιό καιρό, ένας δάσκαλος μπήκε μπροστά για να βγουν από τη φτώχεια οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης. Με πρωτοβουλία του δασκάλου Ριτβάν Αχμετσίκ και των νέων της περιοχής ξεκίνησε το πείραμα της σύστασης Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία στο εγχείρημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ