Η ερώτηση η οποία τέθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία) ήταν σαφής: «Μετά τα όσα είπατε για τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα να μας φορτωθούν άλλα 86 δισ. ευρώ χρέους, κινδυνεύετε πάλι με συλλήψεις ή θα σας αφήσουν οι Συριζαίοι προσωρινά ελεύθερο με περιοριστικούς όμως όρους, μόνο και μόνο επειδή τα «χώσατε» στον Γιάνη Βαρουφάκη και στον Νίκο Θεοχαράκη;». Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ευθέως: «Μπα, μάλλον απολύτως ελεύθερο! Την αλήθεια ουδείς εμίσησε»! Ριψοκίνδυνος άνθρωπος ο κεντρικός τραπεζίτης, κυρίως όταν αναφέρεται σε αλήθειες και ψέματα με αυτή την κυβέρνηση. Αλλά τι τον νοιάζει; Εχει «κολλητό» τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και άφοβα λέει και μια κουβέντα παραπάνω. Ακόμα και πώς τον… γνώρισε!
Are you Greek?

Ιδού λοιπόν πώς τον γνώρισε και από τότε έγιναν «κολλητοί» φίλοι. Ηταν Οκτώβριος του 1981, η χώρα πανηγύριζε την «Αλλαγή», την εντυπωσιακή νίκη του ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, και ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν τότε φοιτητής σε ένα από το πιο ξακουστά πανεπιστήμια της υφηλίου, στο Οξφορντ. Κάποια στιγμή ένας από τους φίλους του συμφοιτητές, τον πληροφόρησε ότι στη διπλανή πανεπιστημιακή σχολή υπάρχουν «ωραία νεόφερτα κορίτσια» και του είπε ότι καλό και ωφέλιμο θα ήταν να πάνε να ρίξουν μια ματιά. Αλλο που δεν ήθελε ο κ. Στουρνάρας. Οταν έφθασαν στη διπλανή σχολή πρόσεξαν έναν τύπο που τον περιτριγύριζαν καμιά δεκαριά κορίτσια και γελούσαν με αυτά που έλεγε. Ο κ. Στουρνάρας τον ζήλεψε για την «πέραση» που είχε στα κορίτσια και φαντάστηκε πως ήταν Εγγλέζος λόγω της τέλειας προφοράς του. Κάτι όμως δεν του πήγαινε καλά. Η φάτσα του δεν είχε καμία σχέση με τις τυπικές εγγλέζικες φάτσες, ήταν επιπλέον μελαχρινός και με μαύρα μάτια. Μάλλον προς Ελληνα έφερνε, αλλά δεν ήταν απόλυτα σίγουρος. Αποφασίζει λοιπόν να τον ρωτήσει; «Are you Greek;». Ο τύπος με τα κορίτσια σταματά τα ανέκδοτα, γυρίζει προς τον κ. Στουρνάρα και του λέει θριαμβευτικά: «Yes, I’m Greek». Προσέξτε, το είπε στα αγγλικά (στη μητρική του γλώσσα). Από τότε έγιναν αχώριστοι, παρά το γεγονός ότι ιδεολογικώς τους χώριζε η άβυσσος: «Εγώ ήμουν ΚΚΕ και αυτός ΚΚΕ Εσωτ. Εγώ στην πορεία εξελίχθηκα, ενώ αυτός έμεινε στάσιμος» εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Φανατικός στο ΚΚΕ Εσωτ. δεν ήταν ποτέ ο Τσακαλώτος. Μάλλον προς τους τροτσκιστές έφερνε.


Οι δύο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η συμπεριφορά τους και η επιμονή τους σε παλαιοκομματικές μεθόδους καταδεικνύουν ότι οι δύο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ (που έχουν καταντήσει με τις απανωτές εμφανίσεις τους τηλεοπτικοί μαϊντανοί στα κανάλια της διαπλοκής) ζουν στον δικό τους κόσμο. Η μεν Εύη Καρακώστα που με προγενέστερη δήλωσή της είχε χαρακτηρίσει… φοροφυγάδες τους 90.000 και πλέον συνταξιούχους που πρώτοι, όπως είπε, θα χάσουν το ΕΚΑΣ ξαναχτύπησε. Εκρινε αυτή τη φορά ως «το μη χείρον βέλτιστον» την περικοπή του ΕΚΑΣ έως το 2018: «Η κυβέρνηση «κατάφερε» να εξαφανίσει το ΕΚΑΣ μέχρι το 2018. Πάντα στο μη χείρον υπάρχει το βέλτιστον» συμπλήρωσε η κυρία Καρακώστα. Τι συμβαίνει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Εχουν ξεμείνει από πρόθυμους πανελίστες και πρόθυμες πανελίστριες και εμφανίζουν συνεχώς την κυρία Καρακώστα να στηρίξει τις κυβερνητικές θέσεις; Ή νομίζουν ότι οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκκλήσεις της προς τους ταλαίπωρους φορολογουμένους θα πιάσουν τόπο; Δεν εξηγείται διαφορετικά όταν την ακούς να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν… υπομονή, λέγοντας ότι «αν θα τα καταφέρουμε, καλώς και θα μας ξαναψηφίσει ο ελληνικός λαός».
nnn
Αμ η άλλη κυρία; Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υπέρμετρη φορολογία που έφερε η κυβέρνησή της απεφάνθη ότι θα επιβαρυνθεί όποιος πίνει πολύ, καπνίζει πολύ και βγαίνει για πολλούς καφέδες: «Προσπαθήσαμε το ποσό του 23% στον ΦΠΑ να μοιραστεί σε διάφορα είδη. Επειδή δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, δηλαδή πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό, γι’ αυτό μοιράστηκε». Τις ακούει κανείς εκεί στο Μαξίμου;
Της γερακίνας ο γιος και η Τασία

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις μήνες και γύρω στις δέκα συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για να αποκωδικοποιήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης το τραγούδι που έπαιζε στο κινητό της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Κάθε φορά που κτυπούσε ακουγόταν το συγκεκριμένο τραγούδι αλλά δεν το άφηνε να εξελιχθεί. Τον… κωδικό έσπασε ο Γιάννης Τραγάκης (είχε προσπαθήσει παλαιότερα και ο Γ. Αμυράς του Ποταμιού), ο οποίος ξέρει, όπως έλεγε, από Τσιτσάνη και το τραγούδι ήταν «Της γερακίνας ο γιος». Της έκανε μάλιστα και παρατήρηση, λέγοντάς της ότι ο τόπος περνά δύσκολα και δεν χρειάζονται τέτοια τραγούδια και μάλιστα σε μια Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής, όπου για πολλοστή φορά η κυβέρνηση δεν έρχεται στα… συγκαλά της, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση του είπε: «Να τα μεταβιβάσετε σας παρακαλώ προς την κυβέρνηση όλα αυτά». Και τι νομίζετε ότι απάντησε ο ΠτΒ: «Θα τα μεταφέρω για άλλη μια φορά…». Και τις προηγούμενες φορές που τα μετέφερε άλλαξε κάτι;

HeliosPlus