Ο πολυπράγμων υπουργός Επικρατείας και Νο 2 του Μεγάρου Μαξίμου δεν περιορίζεται μόνον στις (πολλές) αρμοδιότητές του. Επεκτείνει διαρκώς τη δράση του. «Πράκτορές» μου στην Εθνική Τράπεζα μού καταγγέλλουν ότι ο Νίκος Παππάς απαίτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να τοποθετήσει ως διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην Εθνική μια κυρία που προΐσταται καταστήματος στα βόρεια προάστια. Κατά σύμπτωση είναι και… εξαδέλφη του. Ο κ. Φραγκιαδάκης αρνήθηκε να τοποθετήσει την εξαδέλφη στη θέση αυτή, μεταδίδοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την κομματικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Για να δούμε ποιος τελικά θα επικρατήσει; Ο Παππάς ή ο Λεωνίδας;
Τα μυστήρια του λιμανιού


Της μεγάλης υπογραφής από τον «μεγάλο αρχηγό» (σ.σ.: έτσι ονομάζουν πλέον οι συριζαίοι τον Αλ. Τσίπρα, αντιγράφοντας τον χαρακτηρισμό από τον Αντρέα Παπανδρέου) προηγήθηκαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα (και αρκετές αριστερές… κωλοτούμπες) που σας τα μεταφέρω: Πρώτα είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη αξιωματική αντιπολίτευση, να σηκώνει τη σημαία της αντίστασης και της επανάστασης εναντίον του λιμανιού απειλώντας με ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης. Ανέβασαν μάλιστα, όπως ενθυμείσθε, τους τόνους δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «θα αναζητηθούν ευθύνες για τη ζημιά που προκαλείται στον ΟΛΠ από την πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων». Εν συνεχεία είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και με τον Θ. Δρίτσα να δηλώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σταμάτησε: «Δεν θα μας πάρουν την πόλη της πειραιώτικης μπέσας» έγραψε σε ένα τουίτ…
nnn
Προτού κλείσει ένα μήνας από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, γίνεται η πρώτη κωλοτούμπα. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην κινεζική φρεγάτα «Changbai Shan» να δηλώνει «ευτυχής» (που βρισκόταν σε κινεζική φρεγάτα) και να υπόσχεται ότι η κυβέρνησή του θα ενδυναμώσει και θα στηρίξει τις κινεζικές επενδύσεις. Οι σημαίες της επανάστασης κατά της ιδιωτικοποίησης κατέβηκαν οριστικά έναν μήνα αργότερα, με παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη από το Πεκίνο, για να ανέβουν άλλες, λιγότερο επαναστατικές, σημαίες της… «προσαρμογής» και του «προγραμματισμού». Με τον τρόπο αυτόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν ως τώρα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω: «Η διαγνωστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες» υποσχέθηκε και αυτός. Ο μόνος που ίσως δεν κατάλαβε τι γινόταν (ή δεν ήθελε να καταλάβει) ήταν ο κ. Δρίτσας, ο οποίος ως την τελευταία στιγμή επέμενε ότι το λιμάνι δεν πρόκειται να πωληθεί.
nnn
Ισως αυτός να ήταν και ο λόγος που προσήλθε από τους τελευταίους στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπογραφή της σύμβασης από τον «μεγάλο αρχηγό», για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι το λιμάνι όντως πουλήθηκε με βούλα και υπογραφή. Ετσι, η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης πήρε σάρκα και οστά, αφού βεβαίως χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια. Η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία θα φθάσει, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μπορεί να αποφέρει στην ελληνική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ως και 4 δισ. ευρώ.
nnn
Ο κ. Τσίπρας λόγω της συμφωνίας εξασφάλισε εγγράφως και μία πρόσκληση από τον κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί τον Ιούνιο το Πεκίνο, ενώ η τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία στο Ζάππειο χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Κυρίως για τους Κινέζους που ώσπου να φθάσουν στο Μαξίμου «γεύτηκαν» και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις. Πήγαν με τα πόδια από το Μαξίμου στο Ζάππειο (ενώ οι δικοί μας, δυο βήματα, με τα υπουργικά τους αυτοκίνητα –πλην του κ. Δραγασάκη) και ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που έβγαζαν στο Ζάππειο… selfies μεταξύ τους.
Τα έχει πάρει στο κρανίο


Κάτι από τις «αντιστάσεις» που έφερνε για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, κάτι από την εικόνα που είχε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τους πρόσφυγες και κάτι από τη στήριξη (ή ανοχή), όπως λέγεται, που έδειχνε προς τους περίφημους… «αλληλέγγυους», ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Μεγάρου Μαξίμου κατά του Θ. Δρίτσα, αλλά και κατά της συντρόφου του Τασίας Χριστοδουλοπούλου: «Τελευταίως ο Πρωθυπουργός τα έχει πάρει στο κρανίο» μου έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όντως αληθεύει αυτό, τότε θα διαπιστωθεί στον ανασχηματισμό, τον οποίο ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να κάνει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
nnn
Και μια και μιλάμε για ανασχηματισμό, δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι θα παραμείνει στη θέση του ο Νίκος Φίλης. Το θέμα με τις δηλώσεις που έκανε για την εθνική επέτειο μού λένε ότι δεν είναι τίποτε μπροστά στην οργή της Εκκλησίας για την πρόθεσή του να αλλάξει τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και να απαγορεύσει την είσοδο στα σχολεία των μητροπολιτών. Ακούστηκε ότι ο κ. Φίλης ίσως αντικαταστήσει την Ολγα Γεροβασίλη, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν το επιθυμεί. Αφενός, όπως έλεγε, θέλει να ολοκληρώσει το έργο του στην Παιδεία (μόνιμη δικαιολογία για κάθε υπουργό προς καρατόμηση), αφετέρου στον τομέα της επικοινωνίας τα έχει πάρει όλα ο Νίκος Παππάς. Αν και τελευταίως φημολογείται ότι ο κ. Παππάς θέλει να μετακομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ξέρει άλλωστε από μπίζνες…

Μπάλα στον Αρειο Πάγο
Μαθαίνω ότι ο «άτυχος» εισαγγελέας Πρωτοδικών που έχει επωμισθεί στην πλάτη του το τεράστιο βάρος της μήνυσης της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη είναι ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου. Ο κ. Σιμιτζόγλου έχει γίνει γνωστός ως αθλητικός εισαγγελέας, το 2015 μάλιστα αναδείχθηκε αθλητικός εισαγγελέας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Είναι προφανές ότι ξέρει από μπάλα ο άνθρωπος, τέτοιο ματς όμως δεν του έχει ξανατύχει… Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκεται σε διακεκαυμένη ζώνη και πανθομολογουμένως ουδείς θα ήθελε να είναι στη θέση του.
Η παρέμβαση της μπουχάρας


Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης στο λόμπι του ξενοδοχείου Χίλτον υπήρξε μια ουσιαστικότατη παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ηταν εκεί η Δέσποινα Μοιραράκη «βασίλισσα της μπουχάρας» όπως την αποκαλούν) και φαινόταν ότι κάτι περίμενε. Πρώτα είδε τα δύο… σακίδια των υπουργών να εμφανίζονται. Δηλαδή τα σακίδια των Γ. Σταθάκη και Ευ. Τσακαλώτου. Ετρεξε προς το μέρος τους και τους φώναξε: «Τελειώνετε επιτέλους με τις διαπραγματεύσεις, μας σπάσατε τα νεύρα». Οι δύο υπουργοί στην αρχή αιφνιδιάστηκαν, κοντοστάθηκαν στην κυρία Μοιραράκη, αλλά λόγω της προχωρημένης ώρας και της κόπωσης που είχαν δεν θέλησαν να ανοίξουν συζήτηση μαζί της. Και τι να της έλεγαν; Ηξεραν, νομίζετε, κι αυτοί πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση; Αλλά η «βασίλισσα της μπουχάρας» επέμενε. Κάνει κάθε χρόνο στο Χίλτον ένα παζάρι από χαλιά και η επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων καταστρέφει το αγοραστικό και τουριστικό κλίμα στο ξενοδοχείο. Με τόσες κλούβες των ΜΑΤ εκεί τριγύρω ποιος θα έρθει να αγοράσει ένα χαλί… μπορντοροδοκόκκινο;
Μπαρουτο-καπνισμένοι
Δεν έχει εκνευριστεί καθόλου με την Ελλάδα ο Πόουλ Τόμσεν, τουλάχιστον όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο. Οσο παράξενο και αν φαίνεται, ο δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ λέει την αλήθεια. Αυτό υποστηρίζει πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει πώς λειτουργεί το Ταμείο και πώς σκέφτονται οι άνθρωποί του.
nnn
Διότι οι υπάλληλοι του ΔΝΤ σε όλη την καριέρα τους συμμετέχουν σε αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες όχι μόνο της Ευρώπης, όπως τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη, καθώς ο Πόουλ Τόμσεν έχει περάσει από Σλοβενία, FYROM, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Πολωνία, αλλά κυρίως της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
nnn
Για παράδειγμα, μέλος της αποστολής του ΔΝΤ πριν από την Ελλάδα ήταν στην Υεμένη, όπου συνεργάστηκε με
κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς αξιωματούχους της χώρας πριν συναντήσουν τους δικούς μας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ