Το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σήκωσε το θέμα με τις υποκλοπές των WikiLeaks; Τι αλήθεια νόμιζε πως επρόκειτο να συμβεί; Τι επιδίωκε, τη στιγμή μάλιστα που το ΔΝΤ ήταν από τους βασικούς συμμάχους του στην προώθηση του αιτήματος για την ελάφρυνση του χρέους; Γιατί υπήρξε αυτή η αλλαγή στη στάση του; Υπάρχει άλλη στρατηγική; Απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει, τη στιγμή που τα Ταμείο φαίνεται πως τα βρίσκει με τους Γερμανούς. Και το σημαντικότερο; Η χώρα αντιμετωπίζεται πλέον διεθνώς με καχυποψία.

Κοριών το ανάγνωσμα

Ποιος σε αυτή τη χώρα εγγυάται το απόρρητο των επικοινωνιών; Υπό κανονικάς συνθήκας το εγγυάται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικονωνιών (ΑΔΑΕ). Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Με ενημέρωσαν ότι η ΑΔΑΕ «θα επιληφθεί της καταστάσεως» με όλα όσα συνέβησαν με την υποκλοπή των συνομιλιών της Ντέλια Βελκουλέσκου και του Πόουλ Τόμσεν και ότι κάποια στιγμή θα εκδώσει και ανακοίνωση. Αυτά έλεγε, όπως έμαθα, ο πρόεδρός της Χρ. Ζαμπίρας, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος του ΟΤΕ, ο οποίος να σημειώσω ότι προσφάτως τοποθετήθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων σε αυτή τη θέση. Ο κ. Ζαμπίρας δεν ήθελε να επεκταθεί επί του θέματος. Τα ίδια περίπου έλεγε και ο αντιπρόεδρος της Αρχής Μιχ. Σακκάς. Οταν όμως ρωτήθηκε εάν η Αρχή στην οποία υπηρετεί εγγυάται το απόρρητο των επικοινωνιών απάντησε: «Το μεγαλύτερο μέρος ναι, αλλά υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας και η προηγμένη τεχνολογία» και υποσχέθηκε και αυτός να ασχοληθεί με το θέμα και θα πράξει ό,τι του επιβάλλει η κοινωνία και η συνείδησή των μελών της ΑΔΑΕ. Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποιος βάζει τους κοριούς;
Ραδιογωνιόμετρο κατά υποκλοπών
Για να δείτε πόσο πραγματικός είναι πλέον ο κίνδυνος των κοριών, κουβάλησαν, μου είπαν, ολόκληρο… ραδιογωνιόμετρο στο Χίλτον (ή κάποιο άλλο μηχάνημα εντοπισμό κοριών) λίγο προτού αρχίσει η πρώτη μετά το Πάσχα των Καθολικών διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών. Ο άνθρωπος που χειρίζεται το μηχάνημα αυτό εμφανίστηκε με πολιτικά, έκανε μια βόλτα σε όλο το κτίριο και το παρέδωσε «ελεύθερο από κοριούς». Αλλά μη νομίζετε ότι και οι δανειστές δεν πήραν τα μέτρα τους. Αλλαξαν μάλιστα και συνήθειες. Πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας προπαρασκευαστική σύσκεψη ντυμένοι όλοι το… ίδιο: Παντελόνι τζιν και μοβ πουκάμισο, κάτι που δεν μας συνήθιζαν έως τώρα με τα αυστηρά κοστούμια και το τυπικό ταγέρ της Βελκουλέσκου. Και η Ντέλια φόρεσε τζιν, αλλά και ο (πανύψηλος) Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ. Να σημειώσω εδώ δύο πράγματα. Πρώτον, το τζιν θα πρέπει να του το επέβαλαν του κ. Ρέφερ, ένα ή δύο νούμερα μικρότερο (μάλλον δεν του βρήκαν στο μέγεθός του), το φόρεσε κακήν κακώς, με αποτέλεσμα να είναι αρκετούς πόντους πάνω από τον αστράγαλό του (σαν «ναυτάκι» ήταν, μου έλεγαν). Δεύτερον, οι περισσότεροι των συνεργατών του κουαρτέτου φορούσαν (προφανώς για ξεκάρφωμα) και αυτοί τζιν.

Ο ταλαντούχος κ. Τόμσεν
Αλλά αυτός ο Τόμσεν δεν έκανε πάντα εκβιασμούς; Οι εκβιασμοί ήταν συνεχώς στο DNA του. Πολιτικά παιχνίδια καθ’ υπέρβαση του ρόλου του για να καλύπτει τα εγκληματικά του λάθη και τα προβλήματα προσωπικότητας που τον χαρακτηρίζουν. Από πού να αρχίσω; Από τα λάθη που έκανε στο πρώτο Μνημόνιο ή για το πείσμα του να μην κλείσει για 500 εκατ. ευρώ τη δεύτερη αξιολόγηση; Αντί η προϊσταμένη του Κριστίν Λαγκάρντ να τον πετάξει έξω με τις κλωτσιές, τον… αναβάθμισε. Δεν εξεβίασε και τον Κυρ. Μητσοτάκη ζητώντας του να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους εν συνεχεία τους επαναπροσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και ο ταλαντούχος κ. Τόμσεν έκανε την… πάπια; Ολοι μου λένε, στην Κομισιόν, στις ιδιωτικές τους συνομιλίες στρέφονται συνεχώς εναντίον του. Ισως τώρα να είναι η χρυσή ευκαιρία να τον ξεφορτωθούμε άπαξ και διά παντός.

Οταν πετάς με τον ένα «ν»

Ηταν η πτήση της περασμένης Κυριακής της Aegean με προορισμό το Heathrow και το Airbus ήταν γεμάτο από φοιτητές που επέστρεφαν στις σχολές τους μετά την ανάπαυλα των αργιών του Πάσχα των Καθολικών. Λίγο πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος κάνει την εμφάνισή του ο Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία). Κάθεται στο πίσω μέρος της αίθουσας αναμονής και περιμένει την αναγγελία για επιβίβαση. Η ώρα περνούσε και ο Γιάνης άνοιξε το laptop του ώστε να ασχολείται ο άνθρωπος με κάτι αφού κανείς δεν του έδινε σημασία. Ηρθε η στιγμή της αναγγελίας της πτήσης και οι υπεύθυνοι ζήτησαν πρώτα να επιβιβαστούν οι επιβάτες της πρώτης θέσης. Και ο Γιάνης σηκώνεται. Αλλά δεν είχε εισιτήριο business class. Η αεροσυνοδός εδάφους του το υπέδειξε, πλην όμως ο Γιάνης επέμενε, λέγοντας ότι έχει συμπληρώσει με τις ώρες πτήσεις. Για να μην καθυστερήσει η πτήση τον άφησαν να περάσει. Μέσα στο αεροπλάνο όμως οι φοιτητές τον ειρωνεύονταν: «Να ο Γιάνης με ένα «ν»» «πετάμε με τον ένα «ν»» έλεγαν. Τελικά δεν κάθισε στην business class, έβαλε ακουστικά στα αφτιά του και συνέχισε να γράφει κάτι: είτε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό είτε καμιά πρόταση προς τον πρόεδρο των Εργατικών, αφού είναι και σύμβουλός του. Μόλις κατέβηκε από το αεροσκάφος τον πλησίασαν δύο φοιτήτριες και του ζήτησαν μια… selfie.

Το μυστικό της Χλόης

Στην οδό Χλόης στο Ψυχικό κάτι συμβαίνει τελευταίως. Κάποιος υψηλόβαθμος θα πρέπει να έχει μετακομίσει ή την επισκέπτεται τακτικά. Διαφορετικά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι συχνές αστυνομικές περιπολίες και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

HeliosPlus