Ο Πρωθυπουργός με τη ραδιοφωνική συνέντευξή του θέλησε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την εσωκομματική αντιπολίτευση και να βεβαιώσει την ελληνική κοινωνία ότι υπερασπίζεται την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, επειδή αυτή είναι η εντολή που έχει λάβει από το λαό.

Είπε συγκεκριμένα ότι δεν έχει εντολή ρήξης και κάλεσε τους αντιπολιτευόμενους στο κόμμα του να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, αλλιώς να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν.
Ουσιαστικά δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για σύγκρουση με τους αμφισβητίες και πως γι’ αυτόν προέχει η ασφάλιση της χώρας, μέσω της επίτευξης συμφωνίας στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.
Ανεξαρτήτως των λαθών – και ήταν πολλά με σημαντικότερο την επισημοποίηση της απειλής του Grexit – ο Πρωθυπουργός δείχνει αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να κάνει μια νέα αρχή.
Ωστόσο είναι αποδυναμωμένος πολιτικά, το ακροατήριό του νοιώθει προδομένο και ο ίδιος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να απολέσει τη δεδηλωμένη.
Κακά τα ψέματα, ο κ. Τσίπρας υφίσταται τη φθορά που υπέστησαν όλοι οι πρωθυπουργοί της πενταετούς κρίσης.
Έτρεφε την ψευδαίσθηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά ερχόμενος σε επαφή με το διαχρονικό ελληνικό πρόβλημα διαπίστωσε το βάρος και την ευθύνη του αδιεξόδου.
Του πήρε έξη μήνες να συνειδητοποιήσει πλήρως τους κινδύνους, πλήγωσε τη χώρα και την οικονομία της και αναγκάστηκε την τελευταία ώρα σε μια απότομη και επώδυνη στροφή, τις πολιτικές συνέπειες της οποίας βιώνει με τρόπο οδυνηρό.
Δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών.
Αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση της χώρας και η αποτροπή επικράτησης επικίνδυνων και επιζήμιων για το λαό συνθηκών.
Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του χρήζουν στήριξης τούτη την ώρα.
Τα κόμματα και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να ξεπεράσουν διαφορές και πάθη και να προσφέρουν χείρα βοηθείας.
Και θα το πράξουν. Γιατί απλούστατα αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Τα υπόλοιπα έπονται..

ΤΟ ΒΗΜΑ