Υπερκινητικός ήταν ο επί του Τύπου και ο επί της ΕΡΤ υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς κατά την προεκλογική περίοδο. Οπως θρυλείται, εκείνη την πολύπαθη δίμηνη περίοδο είδε τους πάντες και τα πάντα: επιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, επιφανείς παράγοντες του δημοσίου βίου, ζάπλουτους και ζάπλουτες χορηγούς, φαρμακοτρίφτες και άλλους του σχοινιού και του παλουκιού. Εταξε, έδωσε, πήρε και τώρα έχει χάσει την… μπάλα.
nnn
Εσχάτως μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας μαθαίνω ότι βρίσκεται σε απόγνωση. Ούτε οι δικοί του πλέον τον λογαριάζουν. Εκεί, στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, τον θεωρούν αφερέγγυο, ρηχό και χωρίς δομημένη πολιτική σκέψη. Πράγμα που αποδείχθηκε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ. Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πολιτικό του πρόσωπο, όπως μου είπαν. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που προβλέπουν το μέλλον του… άδηλον!
nnn
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι, όπως μαθαίνω, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει στηθεί ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός όπου τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημειωνόταν μια υπερπαραγωγή… non paper επί παντός επιστητού. Μια κανονική μονταζιέρα, δηλαδή. Αυτοί που κατηγορούσαν τους άλλους (τους προηγουμένους) για μονταζιέρα έχουν στήσει τη δική τους. Τώρα, όμως, όσο περνά ο καιρός και τα πράγματα ζορίζουν, τα non paper όλο και λιγοστεύουν. Ακολουθούν, βλέπετε, και οι νεόκοποι προπαγανδιστές τη φυσική νομοτέλεια. Πνίγονται στα ψεύδη τους. Κοινή είναι, άλλωστε, όπως στους πάντες είναι γνωστό, η μοίρα των απανταχού προπαγανδιστών.

Επεσε στα «δύσκολα»
Αλήθεια, πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα πίσω από τις κάμερες, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους; Είναι η μοναδική περίπτωση όπου μπορούν να ειπωθούν αλήθειες. Οπως έλεγαν πηγές μου πίσω από τις κάμερες, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα. Ο κ. Τσίπρας, φέρ’ ειπείν, φαινόταν προβληματισμένος και αγχωμένος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και είπε στον κύπριο πρόεδρο: «Ξέρεις, έχουμε ρευστό για έναν μήνα ακόμη…». Ο κ. Αναστασιάδης, κατά τις ίδιες πηγές, του απάντησε: «Εμείς στην οικονομία μας πήραμε όλα τα μέτρα, τη θωρακίσαμε, είμαστε καλυμμένοι». Και εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός μπήκε στην ουσία των διαπραγματεύσεων…
nnn
Αναφέρθηκε, όπως επέμεναν οι πηγές μου, συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας σε δύο δύσκολα «προβλήματα», όπως τα χαρακτήρισε, που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα. Το πρώτο είναι το Ασφαλιστικό και θεωρεί ότι δεν μπορεί σε αυτό να υπάρξει λύση. Είπε μάλιστα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια τα πάνδεινα και δεν μπορεί να συναινέσει σε νέα μέτρα, θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Απέκλεισε μάλιστα προκαταβολικά ότι θα μπορούσε να έλθει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό με τους δανειστές μας. Το δεύτερο, κατά τον κ. Τσίπρα, «δύσκολο θέμα» είναι το Εργασιακό, αλλά σ’ αυτό μπορεί κάποια στιγμή με καλή θέληση ή έστω πολιτικά να εξευρεθεί λύση. Οχι πάντως εύκολα, αλλά υπάρχουν ελπίδες για λύση.
nnn
Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφέρει τις επόμενες κινήσεις του σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, αν και, όπως μου μετέφεραν, είπε: «Δεν περιμένουμε ούτε προλαβαίνουμε να έρθουμε σε συμφωνία στις 24 Απριλίου». Δεν θέλησε να πει τι θα γίνει στις 11 Μαΐου που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Οπως απέφυγε να κάνει νύξη για τη συμπεριφορά των δανειστών μας. Δεν είπε τίποτα για εκλογές και για δημοψήφισμα και δεν έκανε οποιονδήποτε λόγο για… Grexit. Εκανε, όμως, όπως έμαθα, νύξη ο κ. Αναστασιάδης μεταφέροντάς του τι ακούνε οι Κύπριοι για τους αδελφούς Ελλαδίτες από τους δανειστές: ότι με τον κ. Τσίπρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα, έχουν όμως με τους… γύρω του –μάλλον τον κ. Βαρουφάκη εννοούσαν…

Ο υπουργός με το Καλάσνικοφ
Δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, όπως αποδεικνύεται, να είσαι υπουργός της συγκυβέρνησης και να κατέχεις ένα… Καλάσνικοφ. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Π. Καμμένο, στον οποίο χάρισε ο ρώσος ομόλογός του στη Μόσχα ένα νεότατης τεχνολογίας Καλάσνικοφ. Προφανώς ο Ρώσος ενθουσιάστηκε αφενός με την παρουσία σε συνέδριο του έλληνα υπουργού Αμυνας στη ρωσική πρωτεύουσα, του μοναδικού υπουργού Αμυνας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, και αφετέρου επειδή ο κ. Καμμένος θέλησε να εκσυγχρονίσει τους πυραύλους S-300. Πήρε δώρο ο υπουργός το Καλάσνικοφ, αλλά τι να το κάνει; Πώς να το μεταφέρει με την Αεροφλότ, οι πιλότοι της οποίας έχουν οδηγίες να μη δέχονται όπλα και πυρομαχικά στα αεροσκάφη τους, ακόμη και αν αυτά είναι κυβερνητικά δώρα. Ετσι λοιπόν εγκατέλειψε, όπως έμαθα, στη Μόσχα το πολεμικό όπλο. Πήρε το αεροπλάνο και επέστρεψε ξημερώματα Παρασκευής στην Αθήνα. Και το Καλάσνικοφ, θα πείτε, τι θα απογίνει; Θα του το στείλουν, όπως μου είπε ένα πουλάκι, με τον… διπλωματικό σάκο, τον οποίο δεν ελέγχουν καν οι τελωνειακοί.
Οι «φρουροί» του κ. Σαμαρά
Ας ρίξουμε μια ματιά στα νεοδημοκρατικά: αχώριστος με την παλαιά φρουρά του παραμένει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί: ότι οι στενοί συνεργάτες του τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από κοντά του. Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι ο πρώην βουλευτής Επικρατείας και εις εκ των «λογογράφων» του Χρ. Λαζαρίδης προσελήφθη στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή ως ειδικός σύμβουλος σε θέση μετακλητού υπαλλήλου. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης είναι πλέον βουλευτής Επικρατείας (άρα χωρίς σταυρό), ο Κ. Μπούρας παραμένει διευθυντής του γραφείου του, ενώ ο Γ. Μουρούτης είναι «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Οσο για τον Στ. Παπασταύρου, αν και επέστρεψε στη δικηγορία, έχει «ανοικτή γραμμή» με τον κ. Σαμαρά.
nnn
Ο κ. Σταμάτης, απαλλαγμένος από τα βαριά καθήκοντα, περνά αρκετή ώρα στη Βουλή πίνοντας τον καφέ του (και καπνίζοντας) στο καφενείο της Βουλής. Τις περισσότερες φορές μόνος του, άλλες φορές παρέα με τη Σοφία Βούλτεψη και εσχάτως με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη. Εχουν γίνει φιλαράκια.

Ενα βιβλίο για την «Ανάπτυξη»
«Η υπόσχεση της… ανάπτυξης. Ο ρόλος της Παιδείας στην ανάπτυξη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του καθηγητή Ναπ. Μαραβέγια. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου το απόγευμα της Τετάρτης στη Στοά του Βιβλίου θα συμμετάσχουν οι: Κ. Γάτσιος, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Αλ. Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός, Γ. Σταθάκης, υπουργός Υποδομών και Ναυτιλίας, Γρ. Τσάλτας, πρύτανης Παντείου, και συντονιστής θα είναι ο Αθ. Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Μαζί Τσίπρας και Καραμανλής
Μία ακόμη υπερβατική κίνηση ετοιμάζεται, όπως πληροφορούμαι, να κάνει ο Αλ. Τσίπρας στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα με βαθύτατο πολιτικό συμβολισμό. Είναι πολύ πιθανόν να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή που γίνεται στο ομώνυμο ίδρυμα στα «ορεινά» της Φιλοθέης.
nnn
Εκεί θα βρεθεί μαζί με τους «καραμανλικούς» δίπλα-δίπλα, έχοντας και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο…«πλευρό» του, αλλά και τους Αχ. Καραμανλή και Π. Μολυβιάτη! Για την ιστορία, να θυμίσω ότι τον Μάρτιο του 2013 ο Αλ. Τσίπρας σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε το ίδρυμα στο Μέγαρο Μουσικής είχε μιλήσει πολύ θετικά για τον Κ. Καραμανλή και είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
nnn
Το φλερτ με τους «καραμανλικούς» είχε αρχίσει από τότε και συνεχίστηκε με την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και ο διακαής πόθος του Αλ. Τσίπρα ήταν ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αρνήθηκε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ