Πάντοτε είχα την απορία για το τι λένε οι «γαλάζιοι» βουλευτές όταν συνωστίζονται στο γραφείο του Κ. Καραμανλή (φωτογραφία), στον πρώτο όροφο της Βουλής. Οταν δηλαδή υπάρχει «κίνηση» στη Βουλή, είτε ψηφοφορίες, είτε συζητήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης, είτε ψήφιση του προϋπολογισμού. Οπως συνέβη και την Κυριακή το βράδυ, όπου πράγματι υπήρχε μια ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών που πήγε να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο κ. Καραμανλής δεν κάνει καμία απολύτως πολιτική συζήτηση μαζί τους και είναι να απορεί κανείς πώς μερικοί λένε ότι μεταφέρουν τις απόψεις του. Για παράδειγμα, ο ακραιφνής καραμανλικός Δάνης Τζαμτζής πήγε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για «να πιούμε μαζί μια Coca-Cola», όπως έλεγε, και να ξαναθυμηθούν παλιές ιστορίες περί… ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ. Καμία κουβέντα για αναθεώρηση Συντάγματος, αν και ήταν εκεί και ο Πρ. Παυλόπουλος, καμία κουβέντα για την πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, καμία συζήτηση για τον προϋπολογισμό που επρόκειτο να ψηφίσουν οι βουλευτές σε λίγη ώρα. Ή μάλλον έγινε μια νύξη για τους 180, όταν ένας παρατήρησε ότι «βρέθηκαν», για να απαντήσει ο (επίσης ακραιφνής καραμανλικός) Γ. Βλάχος πως δεν γνωρίζει αριθμητική αυτός που λέει τέτοια. Κατά τα άλλα, ο πρώην πρωθυπουργός έπαιζε με το κομπολόι του και απλώς άκουγε: «Αργότερα τα αξιολογεί» μου είπε ο κ. Τζαμτζής.


Ο αντικαπνιστής Σαμαράς

Με το κομπολόι του ασχολούνταν και ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτης και μάλιστα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Οταν ρωτήθηκε τι κάνει στο γραφείο ο κ. Σαμαράς, απάντησε πως δεν ξέρει γιατί τον… πέταξε έξω, επειδή κάπνιζε. Ο Πρωθυπουργός, φανατικός αντικαπνιστής, δεν θέλει να γίνει το γραφείο του «τεκές», όπως είπε στον στενό συνεργάτη του.


Το μυστηριώδες σημείωμα

Δύο φορές ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας σηκώθηκε από τα υπουργικά έδρανα για να δώσει σημειώματα στον Πρωθυπουργό. Οταν ο Αντ. Σαμαράς πήρε το πρώτο, το διάβασε, αλλά δεν σηκώθηκε από τη θέση του. Οταν όμως διάβασε το δεύτερο, το δίπλωσε, το έβαλε σ’ έναν μπλε φάκελο και έφυγε αμέσως από την αίθουσα: «Τι έγραφες στο σημείωμα και τον εκνεύρισες;» ήταν φυσιολογικό να ρωτήσουν οι βουλευτές τον κ. Τασούλα. Και αυτός, γνωστός για το χιούμορ του, έλεγε ότι δεν πρόκειται να πει το παραμικρό γιατί το απόρρητο αλληλογραφίας προστατεύεται από το Σύνταγμα, εκτός βεβαίως αν αρθεί το απόρρητο από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αντε να βγάλεις άκρη.
«Εκρήξεις» στα έδρανα

Αν και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε σε ήπιο πολιτικό κλίμα, θα πρέπει να παρατηρήσω ότι το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί αποστασίας, ο Χρ. Αηδόνης, ανεξάρτητος βουλευτής (ο οποίος ψήφισε «όχι» για τον προϋπολογισμό), σηκώθηκε από τη θέση του και φώναξε στον κ. Τσίπρα: «Αλέξη, υπάρχει και συνείδηση των βουλευτών, μην την ξεχνάς». Η δεύτερη έκρηξη έγινε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ώρα που αποχώρησε ο κ. Σαμαράς από την αίθουσα (πριν από την ψηφοφορία) και φώναζε: «Πού είναι ο Πρωθυπουργός; Θα έρθει ο Πρωθυπουργός;».


Διακριτική παρουσία

Στα θεωρεία της Βουλής έκανε την εμφάνισή της η σύζυγος του Πρωθυπουργού Γεωργία, συνοδευόμενη από τη γραμματέα του Αντ. Σαμαρά Γεωργία Γκίκα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας Αντ. Οικονόμου και από μια ξανθιά κυρία που παρουσιάστηκε ως πολιτική μηχανικός, απόφοιτη του Αριστοτελείου. Ηταν η Γεωργία διακριτική, δεν μίλησε, δεν σχολίασε όσο και αν προκλήθηκε. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας έκανε διάφορα σχόλια του τύπου «ο Σαμαράς ήταν εξαιρετικός καλός» ή ότι «η Ντόρα δεν χειροκρότησε, ενώ ο Καραμανλής χειροκροτούσε», πλην όμως η Γεωργία δεν «τσίμπησε». Εφυγε προτού αρχίσει η ψηφοφορία.
Τα πιτόγυρα του Μαξίμου

Στις 2.30 ξημερώματα Δευτέρας, αρκετή ώρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός με εμφανή τα σημάδια της κούρασης στο πρόσωπό του, πείνασε. Πήγε να φάει… πιτόγυρο και ένα μπιφτέκι. Βρέθηκε σε σουβλατζίδικο στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, παρέα με το ζεύγος Κώστα και Βίκης Χαΐτογλου και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας Αντ. Οικονόμου. Εφαγε τα σουβλάκια του, έδειχνε ικανοποιημένος από τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά απέφυγε να μιλήσει πολιτικά. Εφυγε από το σουβλατζίδικο γύρω στις 3 το πρωί και τον λογαριασμό τον πλήρωσε ο κ. Οικονόμου. Ρώτησα αν πήρε απόδειξη. Και ιδού η απάντηση: «Τρεις η ώρα το πρωί ήταν, δεν θυμάμαι».
Πλήρωσε ο Σταϊκούρας

Δεν ήταν μόνο ο κ. Σαμαράς που θέλησε να φάει σουβλάκια. Ηταν και καμιά 15αριά βουλευτές που τους έκανε το τραπέζι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Τους πήγε σε ξενυχτάδικο, στην «Ξύλινη Γωνιά», για να τους ταΐσει βραστό, μπριζόλες και μακαρονάδες. Ο κ. Σταϊκούρας πλήρωσε τον λογαριασμό και ζήτησε και απόδειξη.


Τη χτύπησε αυτοκίνητο

Αρον-άρον επέστρεψε ο Ι. Στουρνάρας από τη Φρανκφούρτη. Ο λόγος; Ενα αυτοκίνητο χτύπησε τη γυναίκα του Λίνα. Της προκάλεσε ένα ρωγμώδες κάταγμα: «Very lucky after all» έλεγε αργότερα ο κεντρικός τραπεζίτης.

HeliosPlus