Θυμάστε που σε μια εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, τον Φεβρουάριο του 2012, είχε δηλώσει «ποιος είναι ο Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα;». Ε, λοιπόν, τη δήλωση αυτή μπορεί πολλοί να την έχουν ξεχάσει, όχι όμως και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του και συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια: «Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε, δεν το δέχομαι ως Ελληνας» είχε πει τότε ο κ. Παπούλιας, προκαλώντας την ενόχληση των Γερμανών. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο κ. Παπούλιας τότε δεν μίλησε μόνο για τον Σόιμπλε. Μίλησε και για τους… Ολλανδούς και τους Φινλανδούς που λοιδορούν τη χώρα μας.
***
Υπήρξε μια διαρροή ότι ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να δει και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Εν τούτοις ως το απόγευμα της Δευτέρας δεν υπήρξε καμία απολύτως επαφή μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Αρχιεπισκόπου. Πώς προήλθε λοιπόν η πληροφορία; Εμαθα ότι η φήμη προήλθε από τον κ. Φούχτελ, ο οποίος ήθελε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του κ. Σόιμπλε, αλλά ήταν απλώς μια προσδοκία. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως, όπως μαθαίνω, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συναντήσει τον κ. Σόιμπλε, και μάλιστα κατά τη συνάντηση θα του έλεγε πολλά…

Τι γύρευε ο Αρης στο Μαξίμου


Την (πίσω) πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το πρωί της Δευτέρας ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος (φωτογραφία) και είχε συνάντηση, όπως έμαθα, και μάλιστα και για αρκετή ώρα, με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Δεν είναι συχνό φαινόμενο ο κ. Σπηλιωτόπουλος να περνά την πύλη του Μαξίμου, ούτε βεβαίως να συναντάται με τον Πρωθυπουργό. Οι καιροί, βλέπετε, με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει απολύσεις, μετακινήσεις, μετατάξεις και κυρίως μέτρα, είναι δύσκολοι και οι νύχτες, όπως έλεγε και αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, «είναι γκαστρωμένες».
Τι ακριβώς συνέβη;
***
Το ραντεβού με τον Αρη, με πληροφορούν, κλείστηκε την τελευταία στιγμή και η συζήτηση με τον Πρωθυπουργό αφορούσε τόσο την εσωτερική κατάσταση όσο και την εξωτερική και κυρίως την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Ο Αρης λόγω της συμμετοχής του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΝΑΤΟ έχει ταξιδεύσει το τελευταίο διάστημα πολλές φορές στις ΗΠΑ, είχε επαφές με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής και αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Σαμαράς θέλησε να του τις μεταφέρει.

Τον Σεπτέμβριο πάλι στην Ουάσιγκτον
Από τη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Σπηλιωτόπουλου βγήκε και μια είδηση: Ο κ. Σαμαράς έχει προετοιμάσει και δεύτερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, αλλά και στη Νέα Υόρκη μέσα στον Σεπτέμβριο, αφού αυτή του Αυγούστου γίνεται σε μήνα που οι περισσότεροι Αμερικανοί (πολιτικοί και επιχειρηματίες) βρίσκονται σε άδεια. Η δεύτερη επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ θα αφορά αποκλειστικά την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μια επίσκεψη όμοια με εκείνη που έγινε στο Πεκίνο…
Πολιόρκησαν και το… Προεδρικό


Η Ηρώδου Αττικού είναι ο πιο καλά φρουρούμενος δρόμος σε όλη την Ελλάδα. Και όμως, το πρωί της Δευτέρας οι μοτοσικλετιστές της (καταργούμενης) Δημοτικής Αστυνομίας ξεγέλασαν τη φρουρά και του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού και τα πολιόρκησαν για περίπου μισή ώρα. Κανένας δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει του Προεδρικού Μεγάρου, μέχρις ότου εκλήθη η ομάδα «ΔΙΑΣ» και απώθησε τους μοτοσικλετιστές προς την οδό Ρηγίλλης. Ολη αυτή την ώρα της «πολιορκίας» το μοναδικό σύνθημα που ακούστηκε ήταν «πάρτε το μνημόνιό σας και φύγετε από εδώ».
Επέτειος χωρίς δεξίωση


Οπως έγινε και πέρυσι, έτσι θα γίνει και εφέτος. Η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που γινόταν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου είναι πλέον παρελθόν. Οι χλιδάτες (προ μνημονίου) δεξιώσεις με τις κυρίες να συναγωνίζονται στις ακριβές τουαλέτες, στα 12ποντα παπούτσια και στα κοσμήματα είχε μεταλλαχθεί (λόγω μνημονίου) σε μια σεμνή πρωινή τελετή στην οποία προσφερόταν συνήθως βυσσινάδα. Από πέρυσι τέρμα και η βυσσινάδα, και η επέτειος θα τιμηθεί και εφέτος με μια λιτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Ελευθερίας, εκεί όπου βρισκόταν το βασανιστήριο της ΕΑΤ/ΕΣΑ.
***
Υπάρχει (εν λειτουργία) ράμπα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αυτή βρίσκεται στην πίσω πόρτα. Σκέφτηκαν οι άνθρωποι: Δεν μπορούμε να βάλουμε κοτζάμ Σόιμπλε να εισέλθει στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα; Και αποφάσισαν να τοποθετήσουν μια ειδική ράμπα στην κεντρική είσοδο, επί της οδού Ηρώδου Αττικού. Εδώ που τα λέμε, ράμπα στην κεντρική είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου έπρεπε να υπήρχε, όπως σε όλα τα δημόσια κτίρια, και όχι να περιμένουν να έρθει ο κ. Σόιμπλε στην Αθήνα για να την τοποθετήσουν στο… τάκα-τάκα.

HeliosPlus