Και όμως υπάρχει, στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών, άλλη μία λίστα για την οποία ουδείς ομιλεί και ουδείς την έχει αναζητήσει. Πρόκειται για τη λίστα με τις αδήλωτες πισίνες των βορείων προαστίων, της Μυκόνου, του Λαυρίου και άλλων δέκα περιοχών της Ελλάδας, οι οποίες μάλιστα εντοπίσθηκαν με το σύστημα της… Goοgle Earth, αλλά ουδέποτε μάθαμε τελικά ποιοι ήταν αυτοί που είχαν πισίνες… μυστικές και αφορολόγητες.
***
Η καταγραφή των αδήλωτων πισίνων (*) άρχισε επί εποχής του κ. Δ. Γεωργακόπουλου (αποκαλούμενου και Γκάλθμπρέϊ), όταν αυτός ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, επί υπουργίας του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος, πάντως όταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι απέγινε η καταγραφή και εάν όντως έχουν κληθεί οι ιδιοκτήτες των κρυφών αυτών πισίνων στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.
**
(*) Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη η γενική των πισίνων, χρησιμοποιείται από τους ομιλητές και γράφοντες για λόγους προφύλαξης, αντί του ορθού πισινών).
***
Διώξτε τώρα τους τροϊκανούς ζητεί η κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία έκανε και πάλι την εμφάνισή της, αυτή τη φορά παίρνοντας κάποιες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Κατσέλη, η οποία αυτή την περίοδο περιορίζεται στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα, όταν λέει «διώξτε τους τροϊκανούς», δεν εννοεί βεβαίως να τους απελάσουμε από τη χώρα, ούτε να καταγγελθεί το μνημόνιο, αλλά να αντικαταστήσουμε τους τροϊκανούς με άλλους τροϊκανούς, μετά την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά του κ. Τόμσεν και της παρέας του προς τα μέλη της κυβέρνησης. Η ευκαιρία να ζητήσει η χώρα να αντικατασταθεί ο κ. Τόμσεν, ήταν μεγάλη, αμέσως μετά τις εκλογές και του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, λέει η κυρία Κατσέλη.
***
Ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, λέει ότι αυτός «τελείωσε με τους τροϊκανούς». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «κάναμε γενναίες περικοπές, χωρίς να επηρεασθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων» και ότι απέσυρε τους αρχηγούς των επιτελείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου επί ημέρες συνομιλούσαν με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
***
Ο υπουργός Άμυνας εγκατέλειψε τους τροϊκανούς, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά τελευταίως άρχισε να κάνει τον… Πουαρό. Αναζητεί τον εξαφανισμένο (κατά τον χαρακτηρισμό του) Λιβανέζο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων που άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους και οι οποίοι απειλούν με λευκή απεργία στη ναυπήγηση των υποβρυχίων. Ήδη έχουν αρχίσει τις κινητοποιήσεις
***
Μια και ανέφερα τα υποβρύχια, σας πληροφορώ ότι στην επιθεώρηση στόλου που θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας (σ.σ. αλήθεια εδώ προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε κονδύλια με άγριες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς και κάνουμε επιθεωρήσεις στόλου;), θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του και το θρυλικό πλέον υποβρύχιο Παπανικολής (S120) του Πολεμικού Ναυτικού. Ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπήρχε πρόβλημα με το πλήρωμα του «Παπανικολή», ο υπουργός τις διαψεύδει και αναφέρει μάλιστα ότι το κοινό μετά την επιθεώρηση του Στόλου μπορεί να το επισκεφθεί.
***
Αφού είμαστε στον χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σας μεταφέρω, με πολλές επιφυλάξεις δύο πληροφορίες. Πρώτον έχει παγώσει οριστικά η θρυλούμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Όσο διαρκεί η κρίση και η ύφεση δεν πρόκειται να αυξηθεί η θητεία, παρά τις εισηγήσεις των γενικών επιτελείων για την αύξησή της, έλεγε σε συνεργάτη μου, ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεύτερον έρχονται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη μία πλειάδα υπουργών Άμυνας έως το τέλος του χρόνου. Ανάμεσά τους και ο Ρώσος, ο Γερμανός και ο Γάλλος.
***
Ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν έχει ζητήσει, αλλά ούτε έχει λάβει καμία πρόσκληση να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, έλεγε η υπεύθυνη για τα εξωτερικά θέματα του κόμματος κυρία Ρένα Δούρου. Ο κ. Νταβούτογλου φθάνει στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου και δεν πρόκειται (εκτός απροόπτου) να συναντηθεί με αρχηγούς κομμάτων.
***
Ορισμένες ακροδεξιές οργανώσεις έχουν ήδη βγάλει αφίσες και ετοιμάζονται σε κινητοποιήσεις με αφορμή την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα. Ήδη το Εθνικό Μέτωπο ( που κινείται πιο ακροδεξιά και από την Χρυσή Αυγή), υπό τον κ. Κώνστα ετοιμάζει διαδηλώσεις, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις (;), όπως βεβαιώνουν τα μέλη του.
***
Ξανά στο Παρίσι θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για την εκδήλωση της 125ης επετείου από την έκδοση της εφημερίδας International Herald Tribune. Θα είναι μάλιστα κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση με θέμα «αποκαθιστώντας την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο». Η είδηση όμως είναι αλλού, αφού στην ίδια εκδήλωση θα είναι, όπως μαθαίνω, ο Πρόεδρος της Ferrari, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης.
***
Κυκλοφόρησε ως ανέκδοτο χθες στη Βουλή και σας το μεταφέρω. Ο κ. Γ. Πακωνσταντίνου παρέδωσε στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο ένα φλασάκι (εννοούν αυτό με την λίστα Λαγκάρντ) και μία θωρακισμένη BMW. Ο κ. Βενιζέλος αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών κράτησε και τα δύο.
***
Στις 25 Οκτωβρίου ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος παρουσιάζει στην Παλαιά Βουλή το βιβλίο του με τίτλο «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι;». Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει, όπως με πληροφόρησαν, το ναυάγιο της πολιτικής του Νταβούτογλου στις γειτονικές με την Τουρκία χώρες, αλλά θα υπάρχουν και αναφορές και για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας. Μία από τις ομιλήτριες θα είναι η κυρία Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ.