Από το πιο διακεκριμένο terroir της Ελλάδας, την Σαντορίνη, με τρισχιλιόχρονη παράδοση στο κρασί, αυτό το εξαιρετικό ξίδι από ασύρτικο σταφύλι που φέρει το όνομά της και παράγεται από την εταιρεία «Gaia». «Παντρεύει» δύο σπουδαίες οξοποιητικές παραδόσεις, την γαλλική (έντονο και πικάντικο) και την ιταλική (έντονο και γλυκό)

Mετά τους οξοποιητές (τα ειδικά δρύινα βαρέλια) το ξίδι παλαιώνεται για 4 χρόνια και έπειτα αναμειγνύεται με ένα ποσοστό πετιμεζιού. Το νέο μείγμα παλαιώνεται για 1-2 ακόμη χρόνια. Εχουμε έτσι ένα σπάνιο ξίδι, έντονο, με ιδιαίτερα και πολύπλοκα αρώματα, δυνατό και υπόγλυκο. Η μικρή ποσότητα που παράγει η Gaia, 5000 φιάλες ετησίως, και η επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής του δικαιολογούν απολύτως την υψηλή τιμή του: 9-10 ευρώ τα 250 γρ.

Στην Μαγειρική

Ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής, συνιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου «Κουκουβάγια» που έχει δουλέψει το ξίδι αυτό, τόνισε ότι το χρησιμοποιούμε πάντα ωμό, για να μην χάσει τίποτα από την έντασή του, το βάζουμε δηλαδή μετά το μαγείρεμα και μας έδωσε δυο-τρεις ιδέες για την χρήση του:

  • Αντί για λεμόνι στο βραστό μοσχάρι ή χοιρινό.
  • Σε μαγειρευτά συκωτάκια πουλιών με μπόλικα μυρωδικά.
  • Σε όλα τα όσπρια αλλά ιδιαιτέρως στις φακές
  • Σε πράσινες σαλάτες
  • Σε γλυκά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
  • Στο γλυκό του κουταλιού κυδώνι, ρίχνουμε δύο σταγόνες, αναβαθμίζει το γλυκό και ταιριάζει ιδιαίτερα με την αρμπαρόριζα.

Εχετε παντα στο νού σας ότι το ξίδι αυτό είναι πολύ έντονο και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Δοκιμάστε πρώτα ρίχνοντας μικρή ποσότητα στο φαγητό ή την σαλάτα σας.

Που το βρίσκουμε: Στα μεγάλα ΑΒ και σε καλά παντοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες www. gaiawines.gr και στα τηλέφωνα 22860-34.186 και 210-80.55.642-3.