Η πρώτη «ασφαλιστική βόμβα» έσκασε στα χέρια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Οι ανελαστικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων ως το τέλος του έτους είναι 3,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την καταβολή των συντάξεων και δώρων των επόμενων μηνών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Η τακτική επιχορήγηση του προϋπολογισμού προς τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη αποδοθεί και παρά ταύτα τα Ταμεία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή των συντάξεων. Η μόνη διέξοδος στην οποία ήδη στράφηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι η έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την οποία υπήρξε ήδη συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .

«Η αναζήτηση πόρων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών αποτελεί την πρώτη και άμεση προτεραιότητά μας» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο κ. Κουτρουμάνης περιγράφοντας την εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων τόνιζε πως «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Βεβαίως δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο, αλλά κατά τα φαινόμενα τα πράγματα είναι χειρότερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις».

Πάντως από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τις διοικήσεις των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων όλα τα οικονομικά στοιχεία που απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρωθούν ως τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς είναι απολύτως απαραίτητα για τη σύνταξη και ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η τρέχουσα διαχείριση των οικονομικών του συστήματος» εξήγησαν υπουργός και υφυπουργός στους συνεργάτες τους στις πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας. Τα 3,7 δισ. ευρώ των ανελαστικών υποχρεώσεων που αναζητούν τα ασφαλιστικά ταμεία αφορούν συντάξεις αλλά και χρέη προς τα νοσοκομεία προκειμένου να συνεχίσει «να λειτουργεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (ελευθέρων επαγγελματιών) χρειάζονται 400 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να πληρώσουν τις τρέχουσες συντάξεις, ενώ επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρειαστούν ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το ΝΑΤ και το ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων) τα οποία επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο επικεφαλής του υπουργείου ήταν γνωστές εξαρχής. Ετσι έχουν διαμορφώσει ήδη ένα πρώτο πλάνο των ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπίσουν αφενός τα τρέχοντα προβλήματα και αφετέρου να σηματοδοτήσουν τη «νέα αλλαγή» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση.

Μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της εικόνας του ασφαλιστικού συστήματος και του εργασιακού καθεστώτος περιλαμβάνονται στις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης και αναμένεται να ενταχθούν στο περίφημο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους τομείς.

«Θα σεβαστούμε ό,τι καλό παραλάβαμε, ενώ θα ανατρέψουμε αυτά με τα οποία διαφωνούσαμε και θα επιφέρουμε τις αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί» τόνισε ο κ. Λοβέρδος σηματοδοτώντας την πολιτική πρόθεσή του κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου.

Στον εργασιακό τομέα σχεδιάζονται άμεσα αλλαγές στο καθεστώς ενοικίασης των εργαζομένων, ενώ περιορισμοί θα τεθούν και στην εφαρμογή των προγραμμάτων Stage. Θα λειτουργούν αυστηρά μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όχι σε δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτοχρόνως η χρήση τους θα περιορισθεί μόνο στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για τους νέους απασχολουμένους, όπως είναι και ο αρχικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός τους. Σημειώνεται πως σήμερα στη χώρα μας τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν χάσει την αρχική στόχευσή τους και έχουν μετατραπεί «σε διαδικασία παροχής φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας» για χιλιάδες νέους.

Η βελτίωση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης και η μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση των συντάξεων αποτελούν βασικές προτεραιότητες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η μείωση των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και η αύξηση των πόρων του συστήματος με τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής εντάσσονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του υπουργείου. Στις σκέψεις των δύο υπουργών είναι η σύμπραξη των κλάδων υγείας όλων των Ταμείων σε ό,τι αφορά την αγορά υπηρεσιών αλλά και τον έλεγχο των δαπανών. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει την υπογραφή κοινών συμβάσεων για όλα τα Ταμεία ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές στις ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και τη διενέργεια κοινών ελέγχων των πραγματοποιούμενων δαπανών.

Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ σε 550 ευρώ το άτομο (από 330 ευρώ σήμερα), ή 950 ευρώ για κάθε ζευγάρι συνταξιούχων, εξαγγελία που αναμένεται να εξειδικευθεί κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στο ειδικό επίδομα ΕΚΑΣ, έτσι ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και το χορηγούμενο ποσό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον χειρισμό των ασφαλιστικών θεμάτων θα έχει ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης, βαθύς γνώστης του Ασφαλιστικού και μέχρι πρότινος πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας και ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ο ίδιος δηλώνει ότι νιώθει άνετα στον χώρο των κοινωνικών ασφαλίσεων στον οποίο κινείται επί σειρά ετών. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι πλέον ο ρόλος του είναι διαφορετικός. «Τώρα δεν αναδεικνύω τα προβλήματα, όπως έκανα ως συνδικαλιστής, αλλά καλούμε να αναζητήσω λύσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.