Κυκλώματα επιτηδείων καταχρώνται τις αδυναμίες του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος και απομυζούν τα Ταμεία. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ.Κουτρουμάνης εξηγεί πώς χιλιάδες αλλοδαποί με πλαστά στοιχεία λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις από αυτές που δικαιούνται.

– Τι έκταση έχει λάβει το φαινόμενο με τις «παράτυπες» συντάξεις αλλοδαπών και πόσο επιβαρύνουν τα Ταμεία;

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Είναι άλλο ζήτημα η επιβάρυνση που έχει το σύστημά μας από τη συνταξιοδότηση αλλοδαπών εργαζομένων που κατοικούν στη χώρα μας και άλλο όταν ο συνταξιούχος καταθέτει ψευδή στοιχεία για τη διαμονή του, με αποτέλεσμα να παίρνει κάτι που δεν δικαιούται. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι καμία παρατυπία δεν υπάρχει όταν ο συνταξιούχος δηλώνει τον πραγματικό τόπο κατοικίας του. Παρατυπία υπάρχει όταν δηλώνεται ως τόπος κατοικίας η Ελλάδα και στην πραγματικότητα ο συνταξιούχος κατοικεί σε άλλη χώρα. Κανένας δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι συνταξιούχοι αλλοδαποί που έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μερικές χιλιάδες (5.000-6.000) αλλοδαποί έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια από τα Ταμεία μας με ετήσια δαπάνη 30-40 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς παίρνουν απόλυτα νόμιμα τις συντάξεις τους».

– Πώς «λειτουργεί» η συγκεκριμένη κομπίνα; Πιστεύετε ότι υπάρχει κύκλωμα επιτηδείων;

«Κυκλώματα επιτηδείων που εκμεταλλεύονται και Ελληνες και αλλοδαπούς υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στις αδυναμίες των Ταμείων και στο γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους. Οι αλλοδαποί είναι θύματα περισσότερο τέτοιων επιτηδείων, αφού είναι φυσικό να γνωρίζουν λιγότερο την ελληνική νομοθεσία. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν άνθρωποι που με το αζημίωτο κατευθύνουν τους αλλοδαπούς να δηλώσουν ψευδή στοιχεία σε σχέση με τον τόπο διαμονής τους».

– Τι πρέπει να αλλάξει στην υφιστάμενη νομοθεσία για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα;

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα χρειάζεται οπωσδήποτε σύγχρονες υπηρεσίες που θα μπορούν να ελέγχουν. Αυτό είναι προϋπόθεση, προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα παρανομιών σε πολλά επίπεδα (“μαύρη” εργασία, δαπάνες υγείας, συντάξεις). Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σύστημά μας οι οποίες διευκολύνουν ασφαλισμένους έλληνες και αλλοδαπούς να εκμεταλλεύονται τα Ταμεία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν μπορεί με 15 χρόνια ασφάλισης ένας συνταξιούχος να παίρνει πολλές φορές σύνταξη και ΕΚΑΣ μεγαλύτερο από εργαζομένους που έχουν ασφαλιστεί για 25 ή 30 χρόνια. Ούτε είναι δυνατόν με έναν χρόνο ασφάλισης στη χώρα μας να καταβάλλεται σύνταξη 400 ή 500 ευρώ μεγαλύτερη από εκείνη που αναλογεί στην ασφάλιση. Πρέπει, πέρα από το προνοιακό μέρος, η σύνταξη να συνδεθεί αναλογικά με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο κάθε Ταμείο».