Με μια εντυπωσιακή κίνηση –που ισοδυναμεί και με στοίχημα για το μέλλον, εφόσον τα αποτελέσματα που παρήγαγε θα διαρκέσουν –η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αναχρηματοδότησε την Τρίτη βραχυπρόθεσμα ομόλογα σε πέσο (γνωστά ως Lebacs) συνολικής αξίας 26 δισ. δολαρίων, ενώ δημοπράτησε και νέο χρέος 200 εκατ. δολ.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν άμεση και άκρως ενθαρρυντική για την κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι, καθώς σταθεροποιήθηκε το εθνικό νόμισμα έπειτα από απώλειες του ενός πέμπτου της αξίας του που είχε συσσωρεύσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης Μάκρι και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, καθώς αναχρηματοδοτήθηκε το σύνολο των ομολόγων σε πέσο, και τα 26 δισ. δολ. δηλαδή, με επιτόκια 40% για το Lebac των 36 ημερών και 38% για το ομόλογο των 154 ημερών.
Οι Κασσάνδρες (όπως η εφημερίδα «Wall Street Journal») που προέβλεπαν ανανέωση των ομολόγων σε ποσοστό 80% κι αυτό επειδή διακατέχονται κυρίως από εταιρείες και οργανισμούς του Δημοσίου, διαψεύστηκαν. Με απόλυτη επιτυχία έγινε επίσης και η δημοπρασία του νέου χρέους ύψους 200 εκατ. δολ.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Μάκρι με το ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του «Markets Insider» που προειδοποιεί ότι «ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διάσωσης της αργεντίνικης οικονομίας από το Ταμείο ίσως επιδεινώσει αντί να βελτιώσει τα πράγματα». Την προσφυγή στο ΔΝΤ καταδίκασε η αντιπολίτευση της Αργεντινής. «Η ιδέα του Μάκρι να καταφύγει σε δανεισμό έσχατης ανάγκης επιλέγοντας μάλιστα το ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για οικονομική καταστροφή» δήλωσε ο Αλμπέρτο Φερνάντες, επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του περονιστή προέδρου Νέστορ Κίρχνερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ