Η επανάσταση της τεχνολογίας, γνωστή και ως 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλάζει τα πάντα: τον τρόπο που ζούμε, που επικοινωνούμε, που εργαζόμαστε. Στη νέα ψηφιακή εποχή όλα γίνονται απλούστερα, ταχύτερα και φθηνότερα. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι για τη χώρα και τις επιχειρήσεις να χειριστούν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να μπουν σε τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης.
Προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη είναι οι σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Οι «ψηφιακές λεωφόροι» πάνω στις οποίες θα «τρέχουν» οι υπηρεσίες του μέλλοντος. Ο όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Μόνο την περασμένη εξαετία οι επενδύσεις αυτές στη χώρα ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον έχει ήδη εξαγγείλει επενδύσεις ύψους €1,5 δισ. ως το 2020 για να προσφέρει στους καταναλωτές ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και στο κινητό.
Ο όμιλος ΟΤΕ είναι η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Σήμερα διαθέτει 40.000 χλμ. οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού και στο δίκτυο πρόσβασης. Ως το τέλος του 2017 θα έχει περάσει επιπλέον 3.000 χλμ., ενώ στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband τοποθετεί συνολικά άλλα 11.000 χλμ. οπτικών ινών, για να έχουν πρόσβαση στο Internet και οι πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Hδη, χάρη στις επενδύσεις του oμίλου ΟΤΕ, ένα στα δύο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει σήμερα πρόσβαση σε πολύ γρήγορο Internet.

Υψηλές ταχύτητες
Επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση της υπηρεσίας VDSL, μέσω της οποίας προσφέρονται ταχύτητες ως 50 Mbps, με τεχνολογία Vectoring και Super-Vectoring, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Μbps και άνω. Το σχέδιο του ομίλου ΟΤΕ περιλαμβάνει την αναβάθμιση περίπου 11.900 υπαίθριων καμπινών από 168 αστικά κέντρα σε αρχιτεκτονική NGA, η κατασκευή των οποίων θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2017. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι, μέσω της τεχνολογίας Fiber to the Home.
Στην κινητή τηλεφωνία έχει αυξήσει την πληθυσμιακή κάλυψη 4G σε 97%, προσφέροντας σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές υπερυψηλές ταχύτητες mobile Internet, παραμένοντας Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Αντίστοιχά, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+ έφθασε ήδη το 86%, ενώ ο ;oμιλος ΟΤΕ προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, το 5G.

Συνεργάτης των επιχειρήσεων
Για να κερδίσει μια επιχείρηση το «στοίχημα» της νέας ψηφιακής εποχής, χρειάζεται έναν πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Πέρα από τη δημιουργία των υποδομών του μέλλοντος, ο όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στη δυναμική μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα εποχή, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις ICT που μπορούν να αλλάξουν τις επιχειρήσεις «από μέσα», ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποδοτικότερα και με χαμηλότερο κόστος. Εχοντας υλοποιήσει μια σειρά από μεγάλα και σύνθετα έργα, ο όμιλος ΟΤΕ έχει αποδείξει πως διαθέτει το μέγεθος και την τεχνογνωσία να συμβάλλει ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε οργανισμού.
Αποτελεί συνεργάτη επιλογής για όσες επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμες λύσεις στους τομείς της Υγείας, του τουρισμού, της ασφάλειας πληροφοριών, της ενέργειας, των Data Centers, του Cloud και του Internet of Things (IoT).
Παράλληλα, δίνει ο ίδιος το «ψηφιακό» παράδειγμα, υιοθετώντας ψηφιακή κουλτούρα, ψηφιακοποιώντας τις διαδικασίες του και δημιουργώντας προσωποποιημένους τρόπους επικοινωνίας, με νέα διαδραστικά μέσα και δυνατότητες που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πελάτη.


Ψηφιακή κουλτούρα και υπεύθυνο επιχειρείν
Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο όμιλος ΟΤΕ επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Προϋπόθεση για να το πετύχει είναι το υπεύθυνο επιχειρείν. Το 2016 ο όμιλος ΟΤΕ συνέχισε τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας τη θετική του επίδραση στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Επιπλέον, προσέφερε πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ για κοινωφελείς σκοπούς (στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παιδιών, εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, τοπικών κοινωνιών, πολιτισμού και αθλητισμού).
Με έμφαση στη διάδοση της ψηφιακής κουλτούρας, το 2016 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10.000 συμμετοχές εργαζομένων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, πολλά από αυτά μέσω e-learning. Παράλληλα, ο όμιλος ενθάρρυνε την κινητικότητα και την ευέλικτη εργασία. Στόχος είναι ο όμιλος ΟΤΕ να αποτελεί πρότυπο εργοδότη, προσφέροντας ένα ασφαλές και πρόσφορο περιβάλλον για τα δημιουργικά μυαλά της Ελλάδας.
Στη νέα εποχή πέρασε και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Στη νέα ψηφιακή εποχή πέρασε και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο αποκαλύπτει στα μάτια των επισκεπτών του όλα τα στάδια της επανάστασης των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου όλες οι κρατήσεις των σχολικών και οικογενειακών προγραμμάτων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών γίνονται ηλεκτρονικά!
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που εφαρμόζει το σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων (online booking) για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει στο κοινό. To πρωτοποριακό αυτό έργο, το οποίο κατάφεραν να υλοποιήσουν οι εργαζόμενοι με την αρωγή της διοίκησης του ΟΤΕ, παρά την πολυπλοκότητά του, είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση του, με επεξηγηματικές οδηγίες που βοηθούν τον χρήστη στη σωστή συμπλήρωση της φόρμας.
Ιστορίες επικοινωνίας
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αφηγείται στους επισκέπτες του ιστορίες. Ιστορίες επικοινωνίας, που ξεκινούν από τις φρυκτωρίες, δηλαδή την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φλόγες, τον ήχο του κέρατος και φτάνουν στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, στο τηλέφωνο, στους δορυφόρους, στο Διαδίκτυο και στην κινητή τηλεφωνία.
Μέσα από τις μοναδικές συλλογές του το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ξεδιπλώνει την εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους τομείς της τεχνολογίας, τις τηλεπικοινωνίες, και παράλληλα παρουσιάζει την ιστορία της εταιρείας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ελλάδα και την ανάπτυξή της.
Οι τομείς δραστηριοποίησης και λειτουργίας του Μουσείου είναι:
n Διοργάνωση εκθέσεων.
n Ξεναγήσεις ομάδων και μεμονωμένων επισκεπτών.
n Σχεδιασμός καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
n Χρήση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
n Επιμέλεια συλλογών, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συλλογών και τεχνική υποστήριξη και συντήρηση συλλογών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ