Η διαδικασία του Brexit θα «παγώσει» το Σίτι του Λονδίνου, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν. Ο επικεφαλής της «τράπεζας που κυβερνά τον κόσμο», κατά τον βετεράνο οικονομικό συντάκτη και συγγραφέα Μαρκ Ρος, αποκάλυψε ότι η κορυφαία επενδυτική τράπεζα στον κόσμο έχει εκπονήσει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για τη μετεγκατάσταση από τη βρετανική πρωτεύουσα των περίπου 6.500 εργαζομένων που απασχολεί εκεί.
Ο Μπλάνκφεϊν αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι η αμερικανική τράπεζα είχε επαφές με τραπεζικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης και ότι έχει διερευνήσει τις περιπτώσεις διεύρυνσης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεών της εκεί –στα τραπεζικά αυτά κέντρα συμπεριέλαβε τη Φραγκφούρτη και το Δουβλίνο.
Ο Μπλάνκφεϊν ευχήθηκε να μη χρειαστεί να εφαρμόσει η Goldman Sachs το σχέδιο αυτό. Και εξέφρασε την επιθυμία εκείνου και των επιτελών της αμερικανικής τράπεζας να συνεχίσει απρόσκοπτα τις λειτουργίες της στο Λονδίνο.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζομένους απασχολεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος στη Βρετανία, ο οποίος καταβάλλει στην κυβέρνηση φόρους άνω των 70 δισ. στερλινών (83 δισ. ευρώ) ετησίως. Πρόκειται για το 11,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της βρετανικής κυβέρνησης.