Ψηλά στην πυραμίδα των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται πως τοποθετούνται πλέον οι υπηρεσίες υγείας και σύνταξης που προσφέρει ο ιδιωτικός τραπεζοασφαλιστικός τομέας. Τα χρόνια της κρίσης παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για τα συγκεκριμένα προγράμματα, παρά τη μείωση των εισοδημάτων, που είναι απόρροια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το δημόσιο σύστημα νοσοκομειακής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και των περικοπών στις συντάξεις.
Οπως τονίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία διαφαίνεται μία αύξηση στα νέα συμβόλαια, ενώ από τους ήδη ασφαλισμένους γίνεται μεγάλη προσπάθεια διατήρησης των συμβάσεών τους, με έμφαση στην αναζήτηση χαμηλών ασφαλίστρων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι ενεργοί ασφαλισμένοι του κλάδου υγείας το 2012 ήταν πάνω από 1.000.000, ενώ σε σχέση με το 2011 ο αριθμός των ατομικών συμβολαίων παρουσίασε αύξηση 9%. Την ίδια περίοδο οι πληρωθείσες νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές αποζημιώσεις ξεπέρασαν τα 436 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 88% αφορά νοσοκομειακή περίθαλψη και το υπόλοιπο 12% εξωνοσοκομειακή.

Τι προσφέρουν τα αποταμιευτικά προγράμματα
Tη δυνατότητα να λάβουν πρόσθετη σύνταξη από την ασφαλιστική τους εταιρεία ή την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω των προγραμμάτων που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο λόγος γίνεται για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρει ο χρηματοοικονομικός κλάδος στη χώρα μας, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν στον μισθωτό ή στον ελεύθερο επαγγελματία μια σύνταξη ή ένα εφάπαξ ποσό στο τέλος της σταδιοδρομίας του.
Αναλυτικότερα, τα συνταξιοδοτικά προϊόντα εξασφαλίζουν πρόσθετο εισόδημα σε μορφή εφάπαξ ποσού ή μηνιαίας σύνταξης. Δίνουν την ευχέρεια στον συμμετέχοντα στο πρόγραμμα να επιλέξει, ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική του δυνατότητα, το ύψος του μηνιαίου ή ετήσιου ασφαλίστρου, το οποίο κατ’ ελάχιστον μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε 15 ευρώ τον μήνα, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό ακόμη και για νοικοκυριά με περιορισμένα εισοδήματα. Τα ποσά που καταβάλλονται από τον ασφαλισμένο επενδύονται από την πρώτη στιγμή κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια, ανάλογα με το προφίλ του αποταμιευτή / ασφαλισμένου.
Οι εταιρείες έχουν ειδικές λύσεις για συντηρητικούς πελάτες. Γι’ αυτούς επιλέγουν αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα επενδυτικά προϊόντα χαμηλού ρίσκου, ενώ για τους πιο επιθετικούς επενδυτές τα χρήματα τοποθετούνται σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εφόσον ο πελάτης το επιθυμεί. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετά ασφαλιστικά προγράμματα εγγυώνται μια ελάχιστη απόδοση που κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 2%, υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος, η οποία μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 25 έτη.

Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα:

Πρόσφορο έδαφος για την ιδιωτική ασφάλιση

Intermamerican: Πρόσθετη σύνταξη και ασφάλεια ζωής

Σύνταξη από την Εθνική Τράπεζα

ΑΤΕ Ασφαλιστική: «Super Συνταξιοδοτικό»

«Pension Benefit» με τριπλή επιλογή

Easy Plan για ευέλικτη αποταμίευση

«Επένδυση» για όλους

International Life: Προγράμματα για συντάξη και εφάπαξ

Βρείτε την υγεία σας στην… τράπεζα

Περίθαλψη και πρωτοπορία

Ποιότητα και ευελιξία

Πλήρης κάλυψη

Παροχές υγείας και περίθαλψη

Προστασία για όλους

Εν Υγεία Συμφέρον

Interamerican: Τρεις κατηγορίες προγραμμάτων

Προσοχή στα ψιλά γράμματα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ