Ζημιές 12,35 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των απομειώσεων του PSI και της εξυγίανσης μέσω επιπρόσθετων προβλέψεων του δανειακού της χαρτοφυλαλίου εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα το 2011.

Η ονομαστική αξία των επιλέξιμων τίτλων που συμμετείχαν στη διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού χρέους διαμορφώθηκε στα 14,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η λογιστική τους απομείωση κατά 75% να οδηγήσει σε ζημία ύψους 11,784 δισ. ευρώ για την τράπεζα.

Εκτός όμως από τους τίτλους που συμμετείχαν υποχρεωτικά στο «κούρεμα», η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησε εθελοντικώς σε πρόσθετη απομείωση ύψους 1,17 δισ. ευρώ (μετά από φόρους) όλων των απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, εν αναμονή της οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την αναβαλλόμενη φορολογία, η Εθνική Τράπεζα δεν προσμέτρησε στα αποτελέσματα φορολογικό όφελος ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιορίσει τις ζημιές από το PSI+ όταν ολοκληρωθεί η ψήφισή του.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις από την έκθεση της Blackrock στα αποτελέσματα της τράπεζας, από τη διοίκησή της επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις θα είναι πάρα πολύ μικρές, δεδομένου του σημαντικού ύψους των προβλέψεων που έχουν διενεργηθεί έως σήμερα, αλλά και των αναμενόμενων εσόδων των επόμενων ετών.

Η Εθνική Τράπεζα θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφωθεί στο 8,3%.

Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,3%.

Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει το πρόγραμμα κεφαλαιακής της ενίσχυσης, μέρος του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

– Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €1δισ. μέσω της έκδοσης εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου

– Η επαναγορά καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων πρόσθεσε €302 εκατ. βασικά ίδια κεφάλαια

– Δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα κατά -€250 εκατ. τα τελευταία δύο έτη, -15% σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες του 2009

Ως προς τη ρευστότητα, η τράπεζα αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η εξασφάλιση του 2ου προγράμματος της δανειακής σύμβασης οδηγεί σταδιακά στην αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας και εισροή καταθέσεων

Παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά -30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009, το δανειακό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να χρηματοδοτείται από καταθέσεις με το λόγο δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 106% στην Ελλάδα και στο 109% στον Όμιλο.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για τα αποτελέσματα του 2011