Σε συνέντευξη της στο ταμπλόιντ «BILD AM SONNTAG», η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα του ευρώ.

Μεταξύ άλλων είπε:«Έχω πει πολλές φορές ότι εάν καταρρεύσει το ευρώ θα καταρρεύσει και η Ευρώπη. Το ευρώ αποτέλεσε αποφασιστικό βήμα για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρήσουμε χωρίς να υπολογίσουμε τις σοβαρές συνέπειες και τους μεγάλους κινδύνους. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρώ, γιατί και οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουμε ωφεληθεί πολύ από το κοινό νόμισμα.»

Στην ερώτηση «Πότε λοιπόν θα κατέρρεε το ευρώ; Εάν αποχωρούσε μία χώρα μόνο, ή εφόσον αποχωρούσαν τρεις χώρες;» η κ. Μέρκελ απάντησε:«Επί του παρόντος έχουμε 17 κράτη [στην ευρωζώνη]. Εεκτιμώ ότι θα γίνουν περισσότερα»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας υπέρ της περαιτέρω βοήθειας για την Ελλάδα και της ενίσχυσης του ΕΜΣ

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «DER SPIEGEL», ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επικρίνει τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα:

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν προειδοποιεί να μην αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει: «Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τίμημα μια άτακτη χρεοκοπία». «Οι συνέπειες από μια μετάδοση είναι ανυπολόγιστες. Θα ήταν σαν ένα πείραμα υπό πραγματικές συνθήκες, και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιχειρήσουμε».

Εν ανάγκη, η ΕΕ πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για το επόμενο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. «Αν η χώρα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να την υποστηρίξουμε», λέει. «Δεν θα υποσχόμουν σε κανέναν ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα». Δεν αποκλείεται ακόμα και συμμετοχή της ΕΚΤ στο κούρεμα του χρέους.

Ο κ.Φάιμαν επικρίνει την αρνητική στάση της Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά τη θωράκιση του ΕΜΣ με περισσότερα χρήματα, λέγοντας: «Εγώ πάντως δεν θα υποσχόμουν στο κοινοβούλιό μου ότι θα τα καταφέρουμε με 500 δις. ευρώ». «Οι χρηματαγορές μας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά και καθορίζουν το πόσο δυνατοί είμαστε με βάση το ύψος του τείχους πυροπροστασίας», τονίζει.

Ο ίδιος ζητά να ενωθούν τα αδιάθετα κονδύλια του EFSF με αυτά που προορίζονται για τον ΕΜΣ. «Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «έτσι θα φτάσουμε στο ποσό των 750 δις. ευρώ». Σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση, ο Φάιμαν τάσσεται υπέρ του «να αποκτήσει ο μηχανισμός διάσωσης άδεια λειτουργίας ως τράπεζα, ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτείται από την ΕΚΤ».