Την αναβάθμιση του συνόλου του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, πέρα από τις δύο περιοχές στο Μεταξουργείο και το Γεράνι, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ζητεί με παρέμβασή του προς τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Σηφουνάκη και τον Δήμαρχο Αθήνας κ. Γ. Καμίνη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).

Αναφερόμενο στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών», που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στο οποίο εντάχθηκε η αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών Γεράνι και Μεταξουργείο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, το ΞΕΕ υπογραμμίζει την υποβάθμιση που έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο «στα όρια της οικονομικής και κοινωνικής απαξίωσης εξαιτίας της αδράνειας και των παραλείψεων του κράτους τα τελευταία χρόνια». Τα «ανυπέρβλητα προβλήματα» που συνδέονται «με την απαξίωση της περιοχής», είχαν ως συνέπεια την «αμαύρωση της τουριστικής εικόνας του κέντρου» της πρωτεύουσας, τονίζει το ΞΕΕ, «γεγονός που εξανάγκασε 11 ξενοδοχεία του κέντρου, καθώς και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να διακόψουν τη λειτουργία τους». Ενώ επισημαίνεται ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου, «σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων του κέντρου αντιμετωπίζουν το δίλημμα της διακοπής της λειτουργίας τους». Μεταξύ των ξενοδοχείων που έκλεισαν από πέρυσι εξαιτίας και του υψηλού μισθώματος στο οποίο δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν, είναι το «Εσπέρια» στην οδό Σταδίου, το «Κάνιγγος 21» και δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας «Classical» στην περιοχή της Ομόνοιας, το «Αcropol» και το «Fashion Ηouse Ηotel».
Η ανάγκη για επανάκαμψη της κατοικίας και της οικονομικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο «είναι στοιχειώδης προϋπόθεση εάν θέλουμε η πρωτεύουσα της χώρας μας να αποκτήσει εκ νέου την εικόνα μια οικιστικής και εμπορικής περιοχής και όχι εικόνα «γκέτο» όπως εμφανίζει σήμερα», αναφέρει το ΞΕΕ και προτείνει την επέκταση των κινήτρων και των έργων πέρα από το Μεταξουργείο και το Γεράνι και στις γειτνιάζουσες περιοχές, «ώστε οι παρεμβάσεις να διαλάβουν το σύνολο του ιστορικού κέντρου».

Ενδεικτικό της ανάγκης επέκτασης των μέτρων στο σύνολο της υποβαθμισμένης περιοχής του ιστορικού κέντρου είναι, όπως σημειώνεται και το γεγονός ότι κανένα από τα 11 ξενοδοχεία που από πέρυσι ανέστειλαν τη λειτουργία τους, δεν βρίσκεται στις περιοχές που προτάθηκαν για αναβάθμιση. Αντίστοιχα υποστηρίζεται ότι η επιλογή των δύο συγκεκριμένων περιοχών ως αναβαθμιστέων, θα δημιουργήσει κάποιες «περιοχές-οάσεις», που θα επωφεληθούν πρόσκαιρα οικονομικά, αλλά «πολύ σύντομα θα καταλήξουν και αυτές πάλι στον φαύλο κύκλο της υποβάθμισης, αφού θα βρίσκονται σε μια γκετοποιημένη, ερειπωμένη από κατοίκους και οικονομική δραστηριότητα, περιοχή του κέντρου της πόλης».