Χωρίς διακρίσεις για το αν οι τουρίστες είναι έλληνες ή μη ή έχουν κλείσει τα τουριστικά τους πακέτα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό θα εφαρμόζεται από 1η Σεπτεμβρίου το νέο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην εστίαση.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μία σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τις αρχικές του αποφάσεις καθώς πλέον ο συντελεστής 23% θα επιβάλλεται κανονικά στην εστίαση αλλά στην περίπτωση των τουριστικών πακέτων (διαμονή με πρωινό, ημιδιατροφή και all inclusive) θα περιορίζεται σημαντικά και ανάλογα με την περίπτωση το τμήμα του πακέτου που θα επιβαρύνεται με το νέο αυξημένο συντελεστή. Το υπόλοιπο τουριστικό πακέτο που αφορά στη διαμονή θα εξακολουθήσει να φορολογείται με τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

Διευκρινίσεις παρέχει η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη και για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχουν διαφορετικά είδη υπηρεσιών και υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για παράδειγμα, επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ή σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.

Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

Τονίζεται ότι το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%)

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την εστίαση η εφαρμογή της διάταξης που ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου 2011 (ΦΠΑ 23%) αφορά και τις υπηρεσίες που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Στην εγκύκλιο του κ. Καπελέρη αναφέρεται ότι «με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1.9.2011, να γίνεται ως εξής:

– Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής (από 8% που αναφερόταν στην προηγούμενη εγκύκλιο) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

– Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής (από 20% που ήταν στην αρχική εγκύκλιο) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

– Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής (από 40% που αναφερόταν στην προηγούμενη εγκύκλιο) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Επισημαίνεται ότι βασική αρχή του συστήματος ΦΠΑ είναι η επιβολή του φόρου επί των αγαθών και υπηρεσιών κατά αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.