Κάθε μέρα εμπιστευόμεθα την τεχνολογία των υπολογιστών, στα οικονομικά δίκτυα που διακινούν την παγκόσμια οικονομία, στα συστήματα ελέγχου των αεροσκαφών που καθοδηγούν χιλιάδες πτήσεις με ασφάλεια στους προορισμούς τους και στους υπολογιστές που καταχωρίζουν τα έγγραφά μας στην εργασία μας και στο σπίτι μας.


Ωστόσο τα περισσότερα άτομα δεν βασίζονται στους υπολογιστές με τον τρόπο με τον οποίο βασίζονται στον ηλεκτρισμό ή στο τηλέφωνο. Ατομα και επιχειρήσεις ανησυχούν για τον ιδιωτικό χαρακτήρα, την ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα των στοιχείων τους, για την αναβάθμιση των υπολογιστών τους, για το πώς οι νέες εφαρμογές ίσως επηρεάσουν τα συστήματά τους. Ωσπου να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες, δεν θα γίνει πλήρως κατανοητή η υπολογιστική δυνατότητα εμπλουτισμού της καθημερινής ζωής μας.


Αυτή τη στιγμή μόλις αγγίζουμε την επιφάνεια του τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία των υπολογιστών. Ηδη τα δίκτυα των έξυπνων συνδεδεμένων συσκευών μάς επιτρέπουν να προβούμε σε αγορές προϊόντων, να επικοινωνούμε, να διδασκόμεθα και να ψυχαγωγούμεθα χρησιμοποιώντας τα πάντα, από πλήρεις προσωπικούς υπολογιστές ως και έξυπνες συσκευές χειρός. Και τα επόμενα χρόνια ένας συνδυασμός φθηνών μικροτσίπς και έξυπνου λογισμικού θα «υφάνει» τους υπολογιστές σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.


Οι βιομηχανίες ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρισμό, κυρίως για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Αλλά για το σπίτι παρέμεινε μια νέα πολυτέλεια. Πολλά άτομα ήταν απρόθυμα να χρησιμοποιήσουν τις νέες ηλεκτρικές συσκευές επειδή δεν ήταν βέβαια για την επαρκή ασφάλεια και αξιοπιστία τους. Αλλά ως τη δεκαετία του 1930 οι πρόοδοι της τεχνολογίας, οι πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στη βιομηχανία καθώς και η σταδιακή αποδοχή από το κοινό οδήγησαν στην ταχεία αύξηση της χρήσης του ηλεκτρισμού σε πολλές χώρες. Η τεχνολογία δεν ήταν πλήρως αξιόπιστη ή αρκετά ασφαλής. Σήμερα ο ανεπτυγμένος κόσμος θεωρεί τον ηλεκτρισμό ως κάτι δεδομένο.


Για να θεωρηθούν και οι υπολογιστές δεδομένοι, θα πρέπει να είναι πάντοτε διαθέσιμοι όπου και όταν τους χρειάζονται. Θα πρέπει να προστατεύουν με ασφάλεια τις προσωπικές πληροφορίες από την κακή χρήση και να προσφέρουν στα άτομα τον έλεγχο πάνω στη χρήση των στοιχείων τους και πώς να παραμένουν ασφαλή σε κάθε περίπτωση. Αυτή την ιδέα την αποκαλούμενη Αξιόπιστη Υπολογιστική Ικανότητα.


Η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας αποτελεί άμεση πρόκληση και στόχο μακροπρόθεσμης έρευνας. Η τεχνολογία υπολογιστών είναι πολύ πιο προηγμένη και χρησιμοποιείται με πολύ διαφορετικούς τρόπους από ό,τι ήταν δυνατόν στα μέσα του 20ού αιώνα. Και όμως, ο τρόπος που κατασκευάζουμε υπολογιστές και ο τρόπος που σχεδιάζουμε το λογισμικό και τις υπηρεσίες γύρω από αυτούς τους υπολογιστές δεν έχουν αλλάξει και πολύ.


Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει τώρα. Η Αξιόπιστη Υπολογιστική Ικανότητα απαιτεί όχι μόνο από τη βιομηχανία να θέσει σε υψηλότερη προτεραιότητα την ασφάλεια και τον ιδιωτικό χαρακτήρα από όσο στο παρελθόν. Θα πρέπει και οι εταιρείες υπολογιστών να εστιάσουν την προσοχή τους στη μακροπρόθεσμη έρευνα που απαιτείται για να αποκτηθεί εμπιστοσύνη στους υπολογιστές, από τα ατομικά τσιπς ως τις παγκόσμιες υπηρεσίες του Διαδικτύου.


Ο κ. Bill Gates είναι πρόεδρος και κύριος αρχιτέκτονας λογισμικού της Microsoft Corporation.