από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Νικολόπουλος Γιάννης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2010, 07:25 Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010
Είναι δύο πετρίτες, γεράκια που θεωρούνται από τα πιο ελκυστικά και επιτυχημένα στον χώρο της ιερακοθηρίας και των γερακάρηδων. Πριν από λίγες ημέρες η UNESCO συμπεριέλαβε το κυνήγι με γεράκι στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2010, 06:45 Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010
Μόλις δύο ετών και διανύει καθημερινά πάνω από 40 χιλιόμετρα. Τρέχει επικεφαλής της ομάδας της, συμβάλλει στην ανατροφή και στην εκπαίδευση των μικρών, παραμονεύει στο σκοτάδι τα θηράματά της και μέσα σε τουλάχιστον 10 ημέρες έχει περιοδεύσει στην «επικράτειά» της, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, περιλαμβάνει 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, υψιπέδων, βουνοπλαγιών και λιβαδιών. Και όλα αυτά τα απολύτως φυσιολογικά και καθημερινά για εκείνη περνούν με ένα απλό σήμα ραδιοεντοπισμού από το ειδικό κολάρο που περιβάλλει τον λαιμό της στις συσκευές καταγραφής της ομάδας βιολόγων που έχουν αναλάβει να προφυλάξουν την απρόσκοπτη μετακίνησή της στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2010, 06:45 Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010
Δεν είχε σηκώσει χέρι επάνω της. Τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Αλλά την είχε απομονώσει από τη διαχείριση των χρημάτων, των ακινήτων, γενικά όσων περιουσιακών στοιχείων ήταν στο όνομά της, είτε ως κληρονομιά είτε ως απόκτημα κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους. Η βία ήταν λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική. «Ενας συναισθηματικός βιασμός, σχεδόν καθημερινός» λέει η Π. Ζ. «Τριάντα χρόνια το έκρυβα. Τριάντα χρόνια σιωπούσα, υπέμενα. Το...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2010, 06:45 Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010
«Στην πρώτη επίσκεψη και ξενάγηση με πούλμαν που γινόταν για να δούμε τι διεκδικούσαμε ως υποψήφιοι, υπήρχαν συνεπιβάτες που έκλαιγαν, τους έπνιγε η συγκίνηση» θυμούνται σήμερα κάποιοι από τους κατοίκους. «Δεν πίστευαν αυτό που αντίκριζαν. Ηταν σαν όνειρο». Τότε, το 2004, ήταν το «προνομιούχο», «αρχοντικό» Ολυμπιακό Χωριό με τις μεγάλες λεωφόρους, τις πλατείες και τις πρότυπες εγκαταστάσεις. Χτισμένο για τις ανάγκες στέγασης των αθλητών και των συνοδών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αποδόθηκε μετά το τέλος τους σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας: εργαζομένους, συνταξιούχους, πολυτέκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. «Πόλη είμαστε» διαμαρτύρεται σήμερα σε έντονο ύφος ο 9χρονος Αντρίκος Δημούτσος. Μια πόλη εγκαταλελειμμένη, με κλειστά καταστήματα, σκουπιδοτόπους, εγκληματικότητα και ανέργους. Και όλα αυτά την ώρα που τα παιδιά, τα περισσότερα μάλιστα στις πρώτες δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, φθάνουν περίπου στο 1/3 του πληθυσμού.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2010, 06:45 Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010
Η μεγαλύτερη διαδήλωση τιμής και μνήμης των τελευταίων ετών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η χθεσινή που εξελίχθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ο όγκος των διαδηλωτών ξεπέρασε συνολικά τις 35.000, ενώ εκπρόσωποι των διοργανωτών έκαναν λόγο για 45.000-50.000. Η πολυπληθής συμμετοχή δεν αλλοιώθηκε ούτε μειώθηκε λόγω της δυνατής βροχής που ξέσπασε για περίπου μισή ώρα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν τα μπλοκ των διαδηλωτών συγκροτούνταν στα σημεία των προσυγκεντρώσεων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2010, 06:45 Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010
O ανήφορος στον Ψηλορείτη δεν τον ζάλισε. Ο δυνατός όμως άνεμος και η σκόνη τον τύφλωσαν προσωρινά στο ανέβασμά του. Πεζοπορεί εδώ και δύο εβδομάδες σε ένα από τα πιο δύσκολα, ορεινά μονοπάτια της Ευρώπης, το Ε4, που διασχίζει οριζόντια τα βουνά της Κρήτης από το Λασίθι και τη Δίκτη, στα Χανιά και στα Λευκά Ορη. Πεντακόσια χιλιόμετρα ορεινών δρόμων, μονοπατιών, ασφάλτου, πετρώδους εδάφους, αχαρτογράφητων, σε πολλές περιπτώσεις, διόδων εν μέσω των βουνών. Ο Ιταλός Λούκα Τζανότι δεν πτοείται και επιμένει στον δρόμο του.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2010, 06:45 Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010
Μητέρα, σύζυγος, έως την 31η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους νομαρχιακή σύμβουλος Θεσπρωτίας, εδώ και 20 χρόνια οδοντίατρος στην Παραμυθιά, γενική αρχηγός και πρώτη... Αμαζόνα και από την Κυριακή το βράδυ η πρώτη δήμαρχος θηλυκού γένους στην Ηπειρο. Και μάλιστα στον νεοσύστατο καλλικρατικό Δήμο Σουλίου, αν και η ίδια κατάγεται από το άλλο «κάστρο της Ρωμιοσύνης», τη Μάνη. Μια Μανιάτισσα στο Σούλι; «Είμαιπιαπολιτογραφημένη Ηπειρώτισσα, αλλά και τα δύο,...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2010, 06:45 Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010
Στην αρχή αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία. Σήμερα είναι οι άνθρωποι πίσω από ένα αναρρωτήριο και καταφύγιο των μέχρι πρότινος πλέον χαρακτηριστικών ζώων της ελληνικής υπαίθρου. Σε κάθε περίπτωση, έχουν κερδίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εκτίμηση των ντόπιων, τη συνδρομή δεκάδων υποστηρικτών, την αναγνώριση και την ενθάρρυνση εκατοντάδων επισκεπτών. Ο κ. Αλιστερ Πάτον και η κυρία Σούζαν Μπάρμπορ, Σκωτσέζοι την καταγωγή, δεν είχαν κανενός είδους ιδέα του πώς θα διαμορφωνόταν πριν από έξι χρόνια η ζωή τους όταν έκαναν την επιλογή να ζήσουν μαζί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο μικρό χωριό Ανατολή, κοντά στην Ιεράπετρα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2010, 06:45 Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010
Xειροποίητο, νοσταλγικό, γρήγορο αλλά ακόμη χωρίς την επίσημη ελληνική ταυτότητα. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κατερίνη δραστηριοποιείται μια από τις μόλις τρεις ευρωπαϊκές βιομηχανίες- στα καθ΄ ημάς βιοτεχνία λογίζεται- κατασκευής αυτοκινήτων ρεπλίκα. Αμαξιών δηλαδή που είναι σχεδόν- και έχει τη σημασία του- πανομοιότυπα και αρκούντως λειτουργικά αντίγραφα σημαντικών, ιστορικών και συνήθως αρκετά γρήγορων αυτοκινήτων μεγάλων εταιρειών και «βαριών» σημάτων της αυτοκίνησης. Μόνο που αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη την τυπική αναγνώριση κατασκευής από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου, όπως λέει ο εμπνευστής της προσπάθειας, μηχανικός κ.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2010, 06:45 Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010
Εφεση στις ξένες γλώσσες, είτε για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην απαιτητική αγορά εργασίας του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου είτε από χόμπι, παρουσιάζουν σταθερά οι Ελληνες. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά όταν, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 83% των Ευρωπαίων αναγνωρίζει μεν τη σημασία της γνώσης ξένων γλωσσών, περίπου ένας στους δύο (44%) όμως παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη συζήτηση σε άλλη γλώσσα, πέραν της μητρικής. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι οι οποίοι ανεξάρτητα από τις κλασικές ή όχι σπουδές τους επιδιώκουν να μάθουν Ελληνικά.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2010, 06:45 Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010
Τριάντα έργα σημαντικών ελλήνων ζωγράφων που αγνοείται η τύχη τους. Μια καλλιτεχνική σύνθεση που σώζεται κατά τύχη από τα σκουπίδια. Μια έκθεση εικαστικών που αναζωπυρώνει, ύστερα από τρία χρόνια, την υπόθεση των απωλειών, όχι χωρίς αντιδράσεις. Και μια συλλογή ζωγραφικών έργων ιστορικής σημασίας για την πορεία των καλλιτεχνικών δρωμένων στην περιφέρεια, και συγκεκριμένα στον Μόλυβο της Μυτιλήνης. Περισσότεροι από 160 πίνακες ελλήνων ζωγράφων βρίσκονταν αποθηκευμένοι για περίπου ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2010, 06:45 Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010
«Καούρ΄ εκοκιάτε»- καλώς ήλθατε- γράφει στο «μενού» μιας από τις ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους στην πλακόστρωτη πλατεία της Καστάνιτσας.Το χωριό αυτόαποκάλυψη για τον περιηγητή του Πάρνωνα- είναι το παλαιότερο από τα τσακωνοχώρια και μαζί με τη γειτονική Σίταινα και κάποια άλλα χωριά- σύνολο περίπου 2.000 άνθρωποι κυρίως υπερήλικοι- μιλάει την τσακώνικη διάλεκτο.Και εδώ δεν σε καλωσορίζουν τυπικά, αλλά υπακούοντας σε μια παλιά παράδοση φιλοξενίας.Παλιά όσο και η ίδια η λαλιά τους, που λένε ότι είναι από τις αρχαιότερες διαλέκτους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2010, 06:45 Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010
Στο στήθος του δεν χωρούν τα μετάλλια και τα παράσημα. Εχει τιμηθεί πολλάκις για την πολεμική του δράση αλλά και για τις ενέργειές του μετά τον πόλεμο να συντρέξει τους παλαιούς συναγωνιστές και κυρίως τις οικογένειες εκείνων που χάθηκαν στα διάφορα μέτωπα. Τα πόδια του δεν τον κρατούν πια, όπως συνέβαινε πριν από 70 χρόνια, όταν διέσχιζε σε ταχείες, εξοντωτικές πορείες ακόμη και μέσα στη νύχτα τις κοιλάδες και τα υψώματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. «Είμαι 91 χρόνων, κουρασμένος, καταπονημένος» λέει με κάποια πίκρα αλλά και με χιούμορ για τους πόνους και τη δυσκαμψία «στα γόνατα και στις κνήμες».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2010, 06:45 Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
Το πάθος της για την άγρια ζωή την ώθησε να επιλέξει σπουδές και μεταπτυχιακούς τίτλους. Η διάλυση των μύθων και των φόβων όμως που συνοδεύουν ορισμένα παρεξηγημένα είδη, όπως είναι οι νυχτερίδες, οδηγεί τα βήματά της από τη Δαδιά ως την Εύβοια και από τις Πρέσπες ως την Πελοπόννησο. Μια Βatwoman των δασών και των ορέων; Η κυρία Ελενα Παπαδάτου , η μοναδική θηλυκού γένους μελετητής αυτών των απειλούμενων ζώων, γελάει. «Δεν φοράω μπέρτα»...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2010, 06:45 Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010
Ενα ειδύλλιο μεταξύ ηλικιωμένων που αντιμετωπίζεται σκωπτικά· ένας «Αγιος» που «παραμονεύει», αθέατος, στα μισοσκότεινα σοκάκια της μεγάλης οθόνης· ένας πολιούχος Αγιος και μια πόλη που πανηγυρίζει την απελευθέρωσή της, με τα αποκαλυπτήρια ενός βασιλικού ανδριάντα· τα θυρανοίξια μιας, γεμάτης συμβολισμούς, εκκλησίας σε προσφυγική συνοικία· το νέο βιβλίο ενός καταξιωμένου λογοτέχνη· μια κορυφαία ηθοποιός σε ρόλο μοιραίας γυναίκας· τα ανεκμετάλλευτα οικόπεδα της Αθήνας και η απειλή φυλάκισης των ιδιοκτητών τους· μπόλικες πλάκες σαπουνιού· οι βομβαρδισμοί του Αμβούργου και του Μπέρμιγχαμ· η κυβέρνηση Κουίσλινγκ στη Γαλλία και ένας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2010, 06:45 Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010
Με 25 αιώνες ζωής συμπληρωμένους πλέον,η μάχη του Μαραθώνα έχει την ιστορικήαλλά και την αθλητική της διάσταση,διοχετεύοντας ακόμη τη δημόσια και ιστορική συζήτηση με αλήθειες,μύθους και στρεβλώσεις που κατάφεραν, παρά την περί των αντιθέτων τεκμηρίωση,να επικρατήσουν.Υπήρξε στην πραγματικότητα ο πρώτοςμαραθωνοδρόμος οπλίτης που έφερε το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους που αγωνιούσαν;Ο κλασικός μαραθώνιος δρόμος είναι η ακριβής και ιστορικά ορθή διαδρομή;Και πώς έχει επηρεάσει το αγώνισμα το καπρίτσιο ενός βασιλικού ζεύγους;«Το Βήμα της Κυριακής» επιχειρεί μερικές απαντήσεις με τη βοήθεια ειδικών.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2010, 06:45 Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010
Στο άθλημα μυήθηκε σε εφηβική ηλικία. Οκτώ χρόνια μετά, και συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες, μαζί με το «ζευγάρι» και συμπαίκτη του κ. Βασίλη Βρούστη, κατέκτησε τη χρυσή κορυφή της Ευρώπης, στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας. Ο κ. Ντίνος Δοξιάδης θέλει να συνεχίσει να παίζει μπριτζ, «ένα άθλημα με ημερομηνία έναρξης, αλλά χωρίς ημερομηνία λήξης», όπως λέει, αποτελώντας παράλληλα έναν καλό «πρεσβευτή» του εντός και εκτός συνόρων. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2010, 06:45 Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010
Oικονομία, ρυθμοί ζωής, κάλυψη σε κάθε χώρο και ανάγκη, συμφέρουσα επιλογή. Ο έλληνας καταναλωτής δεν έχει βάλει απλώς το κινητό τηλέφωνο στη ζωή του αλλά πλέον φαίνεται να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα απεμπλοκής από το σταθερό και κατάργησης των συνδιαλέξεων μέσω αυτού. Ετσι ένας στους πέντε Ελληνες δηλώνει ότι είναι κάτοχος μόνο κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές.