Οδύσεια, μια ραψωδία του Ομήρου. Με το νου στο παρελθόν, αλλά με σύγχρονη ματιά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα ένα πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων με θέμα το ομηρικό αυτό έπος. Πρόκειται για μια διαφορετική ανάγνωση του έργου, με τη συνοδεία αρχαίας λύρας και την ευκαιρία να γίνεται ο καθένας για λίγο ραψωδός.

Στο πρόγραμμα «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια», κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται δύο ραψωδίες από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη και από τη μετάφραση του Ζήσιμου Σίδερη. Παράλληλα, στη δημόσια ανάγνωση μπορούν να συμμετάσχουν όσοι από τους επισκέπτες επιθυμούν και να ανακαλύψουν με τον τρόπο αυτό τα μυστικά της προσωδίας. Λόγω του ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30), απαιτείται τηλεφωνική κράτηση, η οποία ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι δωρεάν και ότι οι αναγνώσεις διαρκούν δύο ώρες.
Την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα 27, θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ε και ζ. Σε αυτές, οι θεοί συνεδριάζουν για μια ακόμη φορά και αποφασίζουν την επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του. Ο Ερμής, με τη σειρά του, αναλαμβάνει να ανακοινώσει την απόφαση στην Καλυψώ και εκείνη δίνει τα απαιτούμενα εφόδια και συμβουλές στον Οδυσσέα για το ταξίδι της επιστροφής του. Ωστόσο, τη δέκατη έβδομη ημέρα του ταξιδιού, ο Ποσειδώνας ανακαλύπτει τον νόστο του Οδυσσέα και τον τιμωρεί με μια φριχτή καταιγίδα που διαλύει τη σχεδία του. Το μαγικό μαντήλι της Λευκοθέας και η φροντίδα της θεάς Αθηνάς θα σώσουν τον πολύπαθο ήρωα, ο οποίος αποκαμωμένος θα φτάσει κολυμπώντας στο νησί των Φαιάκων. Εκεί θα συναντήσει την κόρη του βασιλιά Ναυσικά. Άραγε τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο ή ο ήρωας θα έχει αίσιο τέλος;