«Ο Ρομπέρτο Μπενίνι είναι ένας άνθρωπος με ευρεία κουλτούρα και πρωτοποριακή παρουσία στον χώρο των τεχνών γενικά, και όχι μόνο στην τέχνη της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας», είπε στο «Βήμα» ο καθηγητής Φοίβος Γκικόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ο οποίος εισηγήθηκε στο Τμήμα την αναγόρευση του Μπενίνι σε επίτιμο διδάκτορα.

Η αναγόρευση θα γίνει την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τον τιμώμενο θα προσφωνήσει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος. Τον έπαινο του τιμώμενου θα διαβάσει η Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Μετά την τελετή αναγόρευσης και την επίδοση πλακέτας τιμής στον επίτιμο διδάκτορα, ο Ρομπέρτο Μπενίνι θα δώσει ομιλία με θέμα: «Δάντης, «Θεία Κωμωδία». Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».

Ο 60χρονος ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος έγινε διάσημος με την ταινία του «Η ζωή είναι ωραία» (1997), η οποία παρουσιάζει τη ζωή εβραίων κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Μπενίνι έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία, η οποία βασιζόταν στις εμπειρίες του πατέρα του από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλζεν. Ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ και έλαβε τελικά τρία: Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου στον ίδιο και Μουσικής.