Την απόφασή του για αποχή από κάθε δημόσια δήλωση και συνέντευξη ανακοίνωσε γραπτώς ο δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση ήρθε στο Βήμα από το γραφείο δημοσίων σχέσεων του σκηνοθέτη.
Την ίδια ημέρα το μεσημέρι, ο Φον Τρίερ είχε ανακριθεί από την αστυνομία της Βορείου Ζεελάνδης της Δανίας σε συνδυασμό με τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Γκρας της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή παραβίαση του γαλλικού νόμου για την δικαιολόγιση των εγκλημάτων πολέμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φον Τρίερ, στην ανάκριση αναφέρθηκαν σχόλιά του από την συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο εφετινό φεστιβάλ των Κανών. Ως γνωστόν στις Κάνες όπου κηρύχθηκε persona non grata ο Φον Τρίερ είχε δηλώσει εκτός άλλων ότι «καταλαβαίνω τον Αδόλφο Χίτλερ.»
«Λόγω αυτών των σοβαρών κατηγοριών έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν κατέχω τις δεξιότητες για να εκφραστώ κατηγορηματικά επομένως αποφάσισα να απόσχω εμπρός από όλες τις δημόσιες δηλώσεις και τις συνεντεύξεις».