Στα πρόθυρα ιστορικής νίκης βρίσκεται η Χίλαρι Κλίντον δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η υποψήφια των Δημοκρατικών θα γίνει η 45η πρόεδρος, και φυσικά η πρώτη γυναίκα ηγέτις της υπερδύναμης. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το γράφουν οι αναλυτές, το λέει και ο κόσμος. Στην παράσταση νίκης, ακόμη και Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει κατά κράτος. Την περασμένη εβδομάδα το ομολόγησε και ο ίδιος ο απερίγραπτος μεγιστάνας, λέγοντας πως «είμαστε πίσω… αλλά δεν καταθέτουμε τα όπλα». Η κατάρρευση όμως δεν κρύβεται: ακόμα και διαπρεπείς Ρεπουμπλικανοί, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα ψηφίσουν Κλίντον.

«Αν κερδίσει ο Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπληξη στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Μια ματιά στον εκλογικό χάρτη δείχνει ότι οι πιθανότητές του είναι σχεδόν ανύπαρκτες»
λέει στο «Βήμα» ο Κάιλ Κόντικ, από το Κέντρο Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

«Είναι αδύνατον να ανατραπεί το προβάδισμα της Κλίντον, άνω των 7-10 μονάδων σε πολλές δημοσκοπήσεις, σε τόσο προχωρημένο στάδιο προεδρικής εκστρατείας. Δεν έχει γίνει ποτέ. Και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της παραμένει η δυναμική της στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, επειδή προηγείται στις αμφίρροπες Πολιτείες»
μας είπε και ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πρίνστον και σχολιαστής στο CNN.
Πράγματι, όταν η Γιούτα και η Τζόρτζια δεν έχουν κλειδώσει με σιγουριά υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, το κόμμα έχει ολέθριο πρόβλημα. Για να έχει κάποιες πιθανότητες, ο Τραμπ θα πρέπει να νικήσει οπωσδήποτε σε Οχάιο, Φλόριδα, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα. Αλλά η Κλίντον έχει το προβάδισμα στις περισσότερες από τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες, αυτές που δίνουν ουσιαστικά τη νίκη στις προεδρικές. Και ο Τραμπ δεν φαίνεται ικανός να τις «γυρίσει» υπέρ του από εδώ και πέρα –όταν έχει γίνει ντέρμπι η κούρσα σε ιστορικά φρούρια των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας και η Αριζόνα. Αυτός ο υποψήφιος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια με όσα χυδαία λέει για μετανάστες, γυναίκες, μουσουλμάνους, αναπήρους και γκέι. Η λάσπη, η χολή και οι προτάσεις του, από τη «δέσμευση» να στήσει τεράστιο τείχος γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την απαγόρευση εισόδου για όλους τους μουσουλμάνους, έχουν σοκάρει μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος. Και σαν να μην έφταναν όσα ακούγεται να λέει για τις γυναίκες στο διαβόητο «βίντεο με το χούφτωμα», όπου περιγράφει πώς «την πέφτει άγρια» στα θύματα της σεξουαλικής επιθετικότητάς του, έφτασε στο σημείο να βγάλει τη γλώσσα στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα, λέγοντας ότι μπορεί και να μη σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης, επειδή το «παιχνίδι είναι στημένο».
Εκτός φοβερής και τρομερής ανατροπής λοιπόν, του τύπου να αποκαλυφθεί ότι η Χίλαρι είναι μυστικό μέλος του… Ισλαμικού Κράτους και σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, εκείνη θα είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Για τον Τραμπ, το μόνο ερώτημα φαίνεται πως είναι το μέγεθος της ήττας. Αν θα πρόκειται για απλή καταστροφή ή για συντριβή, που θα συμπαρασύρει όλο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο δεν θα χάσει μόνο τον Λευκό Οίκο αλλά και τον έλεγχο του Κογκρέσου.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Μέσος όρος 6%
Με διαφορά από 5 ως και 12 (!) μονάδες σε δημοσκόπηση για το ABC News μπαίνει στην τελική ευθεία η Χίλαρι. Στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνει ποσοστό 50% έναντι 40%-42% για τον Τραμπ σε πολλά γκάλοπ. Σύμφωνα με το RealClearPolitics, ανάλυση των εθνικών δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου δίνει κατά μέσο όρο προβάδισμα περίπου 6 μονάδων στην Κλίντον (47,7% έναντι 41,9%).

Ανδρες και γυναίκες
Στις γυναίκες, η Χίλαρι προηγείται συντριπτικά: τη στηρίζει το 55% έναντι 35% για τον ανεκδιήγητο πρωταγωνιστή του «χουφτο-γκέιτ». Για πρώτη φορά η Κλίντον προηγείται και μεταξύ ανδρών ψηφοφόρων, με 44% έναντι 41%. Το 60% του γενικού εκλογικού σώματος καταδικάζει τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι εκλογές είναι «στημένες» και το 65% τον αποδοκιμάζει, επειδή δήλωσε ότι μπορεί και να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα αν χάσει.

Στενό μονοπάτι
Το όλο και πιο στενό μονοπάτι του Τραμπ προς την προεδρία θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε νίκη στο Οχάιο, στη Φλόριδα, στην Πενσιλβάνια και στη Βόρεια Καρολίνα. Αλλά η Χίλαρι είναι μπροστά και στις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες. Η διαφορά στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων είναι 352 ψήφοι για την Κλίντον έναντι 173 για τον Τραμπ – με όριο για την εκλογή προέδρου τις 270 εκλεκτορικές ψήφους.

Συνέντευξη του Μάθιου Μπάουμ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ
«Αποξένωσε γυναίκες, μαύρους, ισπανόφωνους και κεντρώους»
«Μη αναστρέψιμο είναι πλέον το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον» μας λέει ο Μάθιου Μπάουμ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.
«Νομίζω ότι τα ντιμπέιτ ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της υποψηφιότητας του Τραμπ. Ηταν η τελευταία ευκαιρία του να διευρύνει την απήχησή του σε ένα μεγάλο ακροατήριο, και απέτυχε παταγωδώς. Η Κλίντον προηγείται στις αμφίρροπες Πολιτείες, με διαφορά που μεγαλώνει τις τελευταίες ημέρες. Περιμένω ότι η δυναμική της θα ενισχύεται από εδώ και πέρα –είναι ήδη μπροστά ή σχεδόν ισόπαλη, ακόμη και σε Πολιτείες προπύργια των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας».
Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Αμερικανοί με τους δύο υποψήφιους προέδρους;
«Αν μιλήσουμε με όρους αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, θα σας έλεγα ότι ο Χορός, η κοινή γνώμη, έλεγε σταθερά «όχι» και στους δύο στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι Αμερικανοί έχουν αρνητικές γνώμες κοντά στο 50% για την Κλίντον και άνω του 60% για τον Τραμπ σε πολλές δημοσκοπήσεις. Αλλά η απόρριψη είναι μεγαλύτερη στη Δεξιά από ό,τι στους Δημοκρατικούς –οι οποίοι συσπειρώθηκαν σταδιακά αλλά σταθερά γύρω από την Κλίντον μετά την αποχώρηση του Σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς το καλοκαίρι».
Πώς μπόρεσε να φτάσει τόσο ψηλά ο Τραμπ;
«Η επιτυχία του σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι η πιο μεγάλη έκπληξη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας. Εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε πώς πήρε το χρίσμα του κόμματος: κυρίως από τον θυμό των λευκών Αμερικανών της εργατικής τάξης και από τη δυσαρέσκεια πολύ κόσμου για το «σύστημα», με την επιδείνωση της οικονομικής και της κοινωνικής κατάστασης μετά το Κραχ του 2008. Αλλά αυτός ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει κάνει περισσότερα για να αποξενώσει κρίσιμες εκλογικές ομάδες (γυναίκες, μαύρους αφροαμερικανούς, ισπανόφωνους, ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου) από κάθε άλλον που μπορώ να θυμηθώ. Ηδη υπάρχει ένα τεράστιο «χάσμα φύλου», με τον Τραμπ να χάνει τις γυναίκες, το μισό εκλογικό σώμα, σε σημαντικούς αριθμούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ