Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, μερικές ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής -και λίγες ημέρες πριν την προθεσμία της 30ής Ιουνίου: Οι τίτλοι για τις ελπίδες γρήγορης συμφωνίας που διαψεύστηκαν εναλλάσσονται με αναφορές στον «χρόνο που τελειώνει».

«Οι ελπίδες για συμφωνία διεψεύστηκαν» είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιευματος της ιστοσελίδας των Financial Times έπειτα από διαρκείς ενημερώσεις. Οι ελπίδες ότι η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την «απελευθέρωση» των € 7,2 δις διαψεύσθηκαν το βράδυ της Τετάρτης μετά την αποτυχία του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία μετά από ώρες συνομιλιών με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες. Στις μαραθώνιες συνομιλίες του Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι βρετανικοί Financial Times κυκλοφορούν το πρωί της Πέμπτης με περιορισμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα στο πρωτοσέλιδό τους, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν: «Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία» γράφει στο «briefing» η εφημερίδα, «μετά την απαίτηση των πιστωτών για περισσότερες περικοπές».

Σε σχόλιό του που εμφανίζεται ψηλά στην ιστοσελίδα των FT, ο Μαρκ Μαζάουερ βλέπει «τελευταία ευκαιρία για τον Τσίπρα να διαλέξει τη χώρα πάνω από το κόμμα». Αφού περιγράφει την κατάσταση ως επιμονή των πιστωτών σε λιτότητα που έχει φέρει ύφεση, ως αποτέλεσμα της «απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης» και της «ανυπομονησίας να τελειώνει το ατελείωτο σίριαλ», καταλήγει στο ότι ο Τσίπρας «έχει την επιλογή να επιλέξει τη χώρα αντί για το κόμμα, να ισχυριστεί ότι νίκησε στην ήττα και να παρουσιάσει τη συμφωνία ως δική του κάνοντας νέες εκλογές πάνω σε κεντροαριστερό πρόγραμμα το φθινόπωρο» -υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραγκωνιστούν οι άλλες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συνομιλίες για την Ελλάδα τελειώνουν με νέο αδιέξοδο» γράφει το πρωί της Πέμπτης ο βρετανικός Guardian, λέγοντας πως το τρίτο Eurogroup μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα διακόπηκε μπροστά στο νέο «τοίχο» που βρήκε η συμφωνία.

Έχοντας παρουσιάσει προτάσεις που έτυχαν γενικά θετικής υποδοχής, γράφει, ο Τσίπρας «κλήθηκε να σκληρύνει την πρότασή του»: «Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε πικραμένος» συνεχίζει, δείχνοντας στην αναφορά του Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, λέγοντας πως πλέον και οι δύο πλευρές «βρίσκονται σε αγώνα δρόμου» για συμφωνία μέχρι την Τρίτη. «Η προθεσμία είναι διπλά πιεστική επειδή η ΕΚΤ έχει δείξει ότι δεν θα συνεχίσει την υποστήριξη εάν εκπνεύσει το πρόγραμμα χωρίς να έχει υπάρξει νέα συμφωνία», σημειώνει.

Τις συντάξεις, το ΦΠΑ και την ελάφρυνση του χρέους αναδεικνύει το πρακτορείο Bloomberg ως τα «σημεία τριβής» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- πιστωτών σε σημερινό του δημοσίευμα.

Το πρακτορείο επικαλείται αναλυτές σύμφωνα με τους οποίους ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αυξήσει την πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σημειώνουν οι Έλληνες έχουν αποσύρει περίπου το 20% των καταθέσεων της χώρας από τις τράπεζες το τρέχον έτος, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ.

Το Bloomberg αναφέρει πως ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου για αυτή. Όπως σημειώνει οι πιο λαϊκιστές και ριζοσπάστες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να καταψηφίσουν το σχέδιο συμβιβασμού.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει πως η Γερμανία θα μπορούσε να ψηφίσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο.

Σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 3,35 δισ. ευρώ από τις αρχές Ιουλίου εάν κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, χάρη στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών που επιστρέφονται στην χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιστροφή μέρους των κερδών αυτών , εάν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις αξιωματούχους. Τα κέρδη από το SMP μπορεί να διατεθούν γρήγορα, επειδή οι υπουργοί δεν χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Τα κέρδη αυτά μεταφέρονται από τις χώρες σε έναν λογαριασμό στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης -, το οποίο μπορεί να τα διαθέσει στην Ελλάδα μόλις το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις αν αυτή θα ήταν σωστή στρατηγική, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Το ποσό από κέρδη του SMP στο 2014, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα εάν ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέρχεται σε 1,85 δις. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες επιπλέον 1,5 δις. ευρώ από κέρδη στο 2015, τα οποία επίσης μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, εάν το Eurogroup θελήσει να τα αποδεσμεύσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στην Ελλάδα επεστράφησαν τον Ιούλιο του 2013 κέρδη 1,5 δις. ευρώ από το SMP, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ESM.

Η γερμανική FAZ περιγράφει, βάζοντας τίτλο «αναχώρηση χωρίς συμβιβασμό», το σκηνικό στις Βρυξέλλες καταλήγοντας στο ότι «το κεντρικό ερώτημα παραμένει εάν μπορεί να υπάρξει στο τέλος συγκεκριμένη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χωρίς την οποία «δεν έχουν νόημα» οι περαιτέρω συνομιλίες.

Σε αυτήν θα πρέπει να υπάρχουν τα προαπαιτούμενα, τα οποία η Αθήνα θα πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και το Σαββατοκύριακο: «Διπλό εμπόδιο, γιατί αφ’ ενός οι πιστωτές θα πρέπει να διαβεβαιωθούν πως η συμφωνία έχει κλείσει νομικά και επειδή αφ’ ετέρου δεν είναι βέβαιο εάν ο Τσίπρας θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο από τη Βουλή, με μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να προτίθεται να καταψηφίσει» γράφει.

«Νονοί» του ελληνικού πελατειακού συστήματος οι Ευρωπαίοι γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σχολιάζοντας τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυξήσεις φόρων, μία από τα ίδια, όλα για να μην πειραχτεί τίποτα στο ελληνικό δημόσιο. Όσο οι Ευρωπαίοι τα αποδέχονται, είναι συνυπεύθυνοι» επισημαίνει.

«Τώρα πια μένουν μόνο λίγες ώρες» γράφει στην κορυφή της ιστοσελίδας του το Spiegel, που προηγουμένως έχει δει την «μαντάμ Λαγκάρντ να κάνει ξανά τον υπολογισμό». «Με την αλύγιστα ορθολογική του επιχειρηματολογία, το ΔΝΤ βρίσκεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιζητεί συμφωνία για πολιτικούς λόγους σχεδόν με κάθε τίμημα» γράφει.

H Sueddeutsche Zeitung, ανακεφαλαιώνοντας το θρίλερ των διαβουλεύσεων, γράφει ότι «το μποξ μεταξύ Τσίπρα και πιστωτών ήταν η έναρξη μίας ολόκληρης σειράς διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσουν πιθανότατα, πέραν της Συνόδου της Πέμπτης, μέχρι το Σαββατοκύριακο».

«Η Γερμανία ξεχνά την ιστορικής της ευθύνη», αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού της η γερμανική Suddeutsche Zeitung.

Η γερμανική κυβέρνηση στην περίπτωση της διαμάχης για την κρίση στην Ελλάδα ξεχνά την ίδια της την ιστορία, επισημαίνει η εφημερίδα. Και εξηγεί: Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας κατέστη εφικτό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της.

Τους προηγούμενους μήνες η γερμανική κυβέρνηση, και κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι θεωρούν τις οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παράλογες. Πώς μπορεί η Αθήνα να ζητεί κούρεμα του χρέους της; Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει ο Σόιμπλε. Δεν τίθεται θέμα, επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Και οι αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στα ελληνικά χωρά στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου; Ούτε αυτές θα δοθούν. Το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάιερ, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, συμπεριφέρνονται σαν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να αφορούν μόνο χρήματα, μόνο το παρόν, μόνο το ζήτημα πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο ΦΠΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα άλλο, μεγαλύτερο ζήτημα, και εδώ η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει χτυπήσει το σωστό νεύρο. Σε αυτή τη διαμάχη, όπως και συχνά σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, πρόκειται και για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη.

Αυτή η ευθύνη προέρχεται από το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα των ναζί, αλλά και από το γεγονός ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου πήγαν πολύ πολύ μακριά για να βοηθήσουν τη νεαρή Γερμανική Δημοκρατία. Και κυρίως το 1953 όταν αποφασίστηκε στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους.

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ήταν πεπεισμένοι ότι χωρίς μια διαγραφή του χρέους της η Γερμανία δεν θα μπορούσε να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της, ένα επιχείρημα το οποίο ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε (αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες) το έχουν αποκλείσει τους τελευταίους μήνες. Όμως χωρίς τη διαγραφή του χρέους του 1953 δεν θα είχε υπάρξει το γερμανικό οικονομικό θαύμα και η έκρηξη των εξαγωγών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Όμως το 1953 αποφασίστηκε και κάτι ακόμη: Το ερώτημα αν η Γερμανία οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις θα έμενε στην άκρη μέχρι να υπογραφεί επισήμως ειρηνευτική συνθήκη. Αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα, ενώ με τη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα, η οποία οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας πριν 25 χρόνια, το θέμα αποσιωπήθηκε συνειδητά.

Όταν σήμερα η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει νομική βάση στο αίτημα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις βασίζεται πρώτον στη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα και δεύτερον στη διαγραφή του χρέους του 1953.
Νομικά λοιπόν, εξηγεί η εφημερίδα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική: ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν τη στάση των πιστωτών της Γερμανίας πριν 62 χρόνια.

Ο Γερμανός τραπεζίτης Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς που εκπροσωπούσε τη γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου: «Με τη διευθέτηση του χρέους της η γερμανική κυβέρνηση κέρδισε όχι μόνο την οικονομική της αξιοπιστία, αλλά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται ξανά τη χώρα αυτή».

«Η διαμάχη για την Ελλάδα βαραίνει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι πριν την έναρξη σήμερα της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να βρουν λύση στην επικίνδυνη κρίση στην Ελλάδα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία διήρκεσε 90 λεπτά και δεν είχε αποτέλεσμα, σήμερα αναμένεται να ξανασυναντηθούν εκτάκτως, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών: «Ενημερώσαμε τους υπουργούς μόνο για τις προόδους που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.Σύμφωνα με διπλωμάτες, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών ο Τσίπρας ζήτησε επιμήκυνση των χρεών της Ελλάδας προς τον ΕΜΣ, κάτι που οι πιστωτές αρνήθηκαν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η επιθυμία της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους της είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. «Πολλοί το θεωρούν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από την πίσω πόρτα», σχολίασε. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη επισημάνει από τη Δευτέρα ότι οι ηγέτες των 19 χωρών της ευρωζώνης συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα Die Zeit σημειώνει: «Οι νυχτερινές διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο», ενώ προσθέτει ότι παρότι οι συζητήσεις διήρκεσαν ως αργά το βράδυ δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Όμως, προσθέτει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών χρειάζονται μια βάση για συμφωνία ως σήμερα το μεσημέρι.

«Η βασανιστική αναζήτηση για έναν συμβιβασμό», τιτλοφορείται η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι προφανώς ο Τσίπρας σχεδιάζει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει η Handelsblatt, ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης είναι λίγος.

Το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche σημειώνει ότι ο αν και δεν επετεύχθη συμφωνία χθες, οι πολίτες στην Ελλάδα παραμένουν εκπληκτικά ήρεμοι.

Ο γαλλικός Monde περιγράφει τις «μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να βρεθεί συμφωνία» γράφοντας πως «μετά από ένα μακρόσυρτο Eurogroup και ελάχιστα πιο επιτυχημένες νυχτερινές διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις ξεκινούν ξανά το πρωί της Πέμπτης με στόχο να παρουσιαστεί προκαταρκτική συμφωνία στη Σύνοδο».

Ένα από τα σημεία διαφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα, παραμένει το θέμα του χρέους και η πρόταση για μεταβίβαση ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στον ESM: «Ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι πολλές χώρες το θεωρούν αυτό μεταμφιεσμένο τρίτο πρόγραμμα, ενώ ο γάλλος υπουργός ανέφερε πω ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους πρέπει να εξεταστεί όμως δεν είναι αυτό το πιο επείγον», εξηγεί. «Γενικά, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πολύ επιφυλακτική στο ζήτημα και αρνείται λύσει που θα ήταν ισοδύναμη με οικονομική ζημία» σημειώνει.

Σε άλλο δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας προβλέπει τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Εν μέσω μιας πολιτικά ταραγμένης εποχής ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα βλέπει το σενάριο να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης ένας τεχνοκράτης, ένας άνθρωπος δημοφιλής στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Monde οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανως στις 2 Αυγούστου, ενώ η εφημερίδα αναφέρεται και στην πολυπλοκότητά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί για να τις προκαλέσει και αυτό σημαίνει ότι μέχρι αυτές να γίνουν-με μικρότερο όριο τον ένα μήνα- τη χώρα θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, σημειώνει ενώ επικαλούμενος δηλώσεις του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου εκτιμά πως αν όλα τα μέρη συμφωνήσουν τότε, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και σε μία ημέρα.

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει και την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «οδηγό» για τις κινήσεις του Αλεξη Τσίπρα.