Στο νησί Ρόμπεν, ανοιχτά του Κέιπ Τάουν, όπου ο Νέλσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος για 18 χρόνια, θα βρεθεί την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσκεψή τους στην Νότιο Αφρική.

Το καθεστώς του απαρτχάιντ τον κρατούσε εκεί για 18 χρόνια, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο ίδιος έλεγε ότι τα προβλήματα στους πνεύμονες και η φυματίωση που είχε οφείλονται στο υγρό κελί του.

Αργότερα θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στον ίδιο χώρο όπου ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε εκφωνήσει πριν από 47 χρόνια ομιλία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όσους μάχονταν το απαρτχάιντ, αναφέρει το BBC.

Ο Ομπάμα θα αναφερθεί και σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τον εξηλεκτρισμό περιοχών στην Αφρική.

Πάντως η επίσκεψη συνοδεύεται από διαμαρτυρίες κυρίως για την πολιτική του Ομπάμα σχετικά με την τρομοκρατία και την χρήση των drone σε αποστολές κατά εξτρεμιστικών ομάδων στη βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε μέλη της οικογένειας του ιστορικού ηγέτη, ο οποίος παραμένει σε νοσοκομείο της Πρετόριας σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της λοίμωξης στους πνεύμονες που τον ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες.

Είναι πηγή έμπνευσης για τον κόσμο, είπε ο Ομπάμα για τον νοτιοαφρικανό ηγέτη.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί το 2005, όταν ο Ομπάμα ήταν ακόμη γερουσιαστής. Πάντως, ο
πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επισκέφτηκε τον Μαντέλα, συναντήθηκε όμως με μέλη της οικογένειάς του και μίλησε τηλεφωνικά με τη σύζυγό του, Γκράσα Μαρσέλ.

Κάλεσμα στους νέους να αντλήσουν έμπνευση από τον Μαντέλα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Σάββατο κατά της διάρκεια ομιλίας του σε νέους στη Νότια Αφρική τους κάλεσε να «αντλήσουν έμπνευση» από τον βίο του Νέλσων Μαντέλα, προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τόνισε επίσης ότι η νεολαία «έχει στα χέρια της το μέλλον της ηπείρου αυτής».

«Αναλογιστείτε αυτά τα 27 έτη του εγκλεισμού στη φυλακή. Αναλογιστείτε τα δεινά, αυτή τη σύγκρουση που βίωσε, λόγω της απομάκρυνσης από την οικογένεια και από τους φίλους του(…) θα υπήρξαν, ασφαλώς, οι μαύρες στιγμές της κορυφαίας δοκιμασίας για την πίστη του Μαντέλα στον άνθρωπο» κι όμως… ο Μαντέλα δεν υπέστειλε, ποτέ, τη σημαία του αγώνα του», τόνισε ο Ομπάμα στην ομιλία του με κεντρικό θέμα τον Νοτιοαφρικανό ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, την οποία σημειωτέον εκφώνησε στην πανεπιστημιούπολη του ιστορικού Σοβέτο.

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από την ανάπτυξη του εμπορίου και την αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική από την Κίνα, την Ινδία, καθώς και άλλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στην Νότια Αφρική όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Δεν αισθάνομαι ότι απειλούμαστε από αυτό. Αισθάνομαι ότι είναι καλό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Oσο περισσότερες χώρες επενδύουν στην Αφρική, τόσο η λιγότερη ανεπτυγμένη ήπειρος του πλανήτη θα μπορεί να ολοκληρωθεί στην παγκόσμια οικονομία. Θέλω να παίξουν όλοι στην Αφρική. Oσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο».

Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι σημειώνεται «τεράστια πρόοδος» στις οικονομίες αφρικανικών χωρών. «Η Αφρική βρίσκεται σε άνοδο, και η Νότια Αφρική είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των τάσεων στην Αφρική» επισήμανε.

«Η Νότια Αφρική διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου σε αυτό το ταξίδι, που είναι να προωθήσω το εμπόριο και τις επενδύσεις, να αποχαλινωθεί η ανάπτυξη στην Αφρική, κάτι το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» επέμεινε ο Ομπάμα.

Το γεγονός ότι χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία εισβάλλουν εμπορικά στην Αφρική είναι καλοδεχούμενο, πρόσθεσε, αλλά επισήμανε πως είναι «σημαντικό οι αφρικανοί να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι καλές για την Αφρική».

«Πηγή έμπνευσης ο Μαντέλα»

Εξάλλου, ο Ομπάμα στη συνέντευξή του χαιρέτισε το «ηθικό θάρρος» του ήρωα του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι αποτελεί μια «πηγή έμπνευσης» για όλο τον κόσμο και τον ίδιο προσωπικά.

Το «ηθικό θάρρος του υπήρξε μια πηγή προσωπικής έμπνευσης (. . .) και μια πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στο πλάι του Νοτιοαφρικανού ομολόγου του Τζέικομπ Ζούμα.

«Ο θρίαμβος του Νέλσον Μαντέλα και αυτού του έθνους λέει κάτι πολύ βαθύ στο ανθρώπινο πνεύμα» πρόσθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει πει ότι δεν θα επιδιώξει να επισκεφθεί τον σχεδόν 95χρονο πρώην πρόεδρο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πάντως ο ίδιος και η σύζυγός του, Μισέλ, θα επισκεφτούν ιδιωτικά μέλη της οικογένειας του Μαντέλα.