Και όμως, η μιζέρια και η σκληρή δουλειά, μέχρι βαθέως γήρατος, φαίνεται πως είναι – δυστυχώς – το κλειδί για την μακροβιότητα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από πολύχρονη μελέτη αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι, και όσοι είχαν την μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ, πεθαίνουν νωρίτερα κατά μέσον όρο από τους πιο απαισιόδοξους. Και αυτό, μάλλον, επειδή οι πιο αισιόδοξοι παίρνουν περισσότερα ρίσκα με την υγεία τους – έχουν λ.χ. περισσότερες πιθανότητες να πίνουν, να καπνίζουν και να μην διατρέφονται υγιεινά.

Ο επικεφαλής της έρευναςδρ Χάουαρντ Φρίντμαν λέει ότι η αισιοδοξία μπορεί να βοηθήσει σε μία κρίση, αλλά μακροπρόθεσμα όσοι πιστεύουν ότι «όλα θα πάνε καλά» έχουν την τάση να είναι πιο απρόσεκτοι και να διακινδυνεύουν περισσότερο σε θέματα υγείας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία, η χαρά, και το χιούμορ συνδέεται με τη μακροζωία και την καλή υγεία. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητηθεί αυτή η λογική. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έρχεται όμως να ανατρέψει ό,τι γνωρίζαμε για την σχέση της ευτυχίας και της υγείας. Σύμφωνα με αυτήν, ο χαρακτήρας και η διάθεση ενός ατόμου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη πρόβλεψη υγείας και προσδόκιμου ζωής.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο «προσγειωμένα» άτομα, που ήταν λιγότερο ευδιάθετα, και με πιο συγκρατημένο χιούμορ, γενικά είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας και έζησαν περισσότερο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιγότερο ευδιάθετα άτομα ίσως είναι και πιο προσεκτικά και καχύποπτα σε ότι αφορά θέματα υγείας.

Αυτό βέβαια δεν πάει να πει ότι η καλή διάθεση βλάπτει. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, είναι να προβεί σε αλλαγές καθημερινής συμπεριφοράς, όπως διατροφή ή γυμναστική, καθώς κάθε μικρό βήμα μετράει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ σε μορφή βιβλίου με τίτλο «The Longevity Project: Surprising Discoveries for Health and Long Life from the Landmark Eight – Decade Study».