Για τα μαγειρέματά μου προτιμώ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απαλό, με ήπια αρώματα, σαν τα ελαιόλαδα της Λέσβου, με το χρυσοκίτρινο χρώμα, τα άνθη εσπεριδοειδών στη μύτη και τη γλύκα στην επίγευση. Το ίδιο ελαιόλαδο χρησιμοποιώ και σε όλες τις συνταγές που δεν θέλω να πρωταγωνιστεί η έντασή του, θέλω όμως και να κάνει διακριτή την παρουσία του.

Δύο βήματα από την έξοδο του μετρό στο Μοναστηράκι, βρίσκω πάντοτε τη μεγαλύτερη συλλογή από τα αγαπημένα μου λάδια του νησιού, στο μπακάλικο …Περί Λέσβου, στο 27 της οδού Αθηνάς.

Ο Λευτέρης Αντωνάκας και ο Ανδρέας Καραπατάκης, τα παλικάρια που αποφάσισαν να ανοίξουν το λεσβιακό παντοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο άλλοτε Lesvos Shop που δεν υπάρχει πια εδώ και καιρό, γνωρίζουν καλά και αγαπούν πολύ τα προϊόντα του νησιού, ενώ κάποια αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Χίου και της Λήμνου ολοκληρώνουν την γκάμα.

Στα ψυγεία τους, τα λαδοτύρια που θα βρείτε είναι όσα και οι παραγωγοί του νησιού, αλλά εκείνα που επιλέγω προσωπικά είναι μια παλαιωμένη εκδοχή και ένα από 100% γίδινο γάλα. Μη διστάσετε να τους πείτε ποιες γεύσεις σας αρέσουν για να σας καθοδηγήσουν, αφού ανάμεσα στο πιο απαλό και στο πιο έντονο η απόσταση είναι μεγάλη.

Εξαιρετική και η εκπροσώπηση των ούζων του νησιού, χωρίς να λείπουν γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και άλλα έτοιμα σε βαζάκια εδέσματα. Προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και τις χάχλες – τη λεσβιακή εκδοχή του τραχανά.

Όσπρια και ρύζια ελληνικά, ψωμί ημέρας με προζύμι, κονσέρβες με αλίπαστα του νησιού, αλλά και μυρωδικά και βότανα πλάι σε ωραία παξιμάδια ολοκληρώνουν μια νοικοκυρεμένη εικόνα του σύγχρονου μπακάλικου.

Περί Λέσβου, Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3233 227.

Διαβάστε ακόμη:
Περίπατος στην Αθήνα: Κατσαρόλες, Κάζες και άλλα τσουμπλέκια
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Μύθος στην Πλακα
Περίπατος στην Αθήνα: Το Καλαμάκι της Κυρα-Σοφίας