Ειδικά Κέντρα Υποστήριξης -γνωστά ως «Blue Dots» (γαλάζιες κουκκίδες)- που απευθύνονται σε παιδιά, γυναίκες και οικογένειες προσφύγων σε περισσότερα από δέκα σημεία σε όλη την Ελλάδα δημιούργησε το SolidarityNow, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών
Πρόκειται για Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας που απευθύνονται σε παιδιά, γυναίκες και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας: Αττική (Ελευσίνα και Μαραθώνας), Κεντρική Μακεδονία (Ωραιόκαστρο και Καβαλάρι), Ανατολική Μακεδονία (Δράμα) και Ήπειρο (Φιλιππιάδα, Ιωάννινα και Δολιανά). Εκεί δηλαδή όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών. Αναγνωρίζονται εύκολα δεδομένου ότι φέρουν το διακριτικό σήμα της «μπλε κουκκίδας», υποδεικνύοντας έτσι ότι μέσα από την παρούσα δομή παρέχονται δωρεάν μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες.
Η κάθε μονάδα αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά-πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρεται σε αυτό περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαμορφωμένο χώρο αποκλειστικά για μητέρες και μωρά/παιδιά.
«Τα «Blue Dots» είναι η εικόνα του κόσμου μας όπως την οραματιζόμαστε στο SolidarityNow. Ο πλανήτης στον οποίο οι κάτοικοί του θα έχουν ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση, σε κοινωνίες βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αρμονική συνύπαρξη. Για να γίνει πραγματικότητά το όραμα αυτό, ξεκινάμε προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειες» σημειώνει ο κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης, γενικός διευθυντής του SolidarityNow.
Συγκεκριμένα, η λειτουργία των Κέντρων Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά μέσα στους οποίους υλοποιούνται ψυχοκοινωνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους ανήλικους, με σκοπό να επαναφέρουν την αίσθηση καθημερινότητας που έχουν απολέσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της εγκατάλειψης της πατρίδας.
Επίσης περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την παραπομπή των ευάλωτων ατόμων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, τη δημιουργία χώρων θηλασμού και παροχή νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής, έγκυρη πληροφόρηση στους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τα δικαιώματά τους (πριν και μετά την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας) καθώς και γενική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Το SolidarityNow, με την υποστήριξη της Unicef, εφαρμόζει την καινοτόμο προσέγγιση διασύνδεσης των «Blue Dots» σε πανελλαδική κλίμακα. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε από την Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τη Unicef και το ICRC στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά στις αρχές του 2016, με στόχο να διασφαλιστεί ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών στη διάθεση του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη αλλά και για να προωθηθεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ των φορέων προστασίας που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο.