Το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό επανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσιρώνης και στο παρελθόν είχε αμφισβητήσει τους όρους της σύμβασης με τη Lamda Development για το Ελληνικό όσο και το τίμημά της. Όπως ανέφερε, «προχωράμε σε στρατηγικές πολιτικές προτεραιότητες τον επόμενο χρόνο, με ορίζοντα διετίας», ώστε να λυθεί το θέμα του Ελληνικού. «Να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση την πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται», επεσήμανε.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, «για την δική μας λογική ένα μεγάλο Mall στο Ελληνικό δεν είναι επένδυση ανάπτυξης αλλά είναι το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και η μετατροπή εμπόρων σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους».
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι να προχωρήσει σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίσπευση κύρωσης δασικών χαρτών, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, για την τροποποίηση του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και την αξιοποίηση της γεωθερμίας.
Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, μέσα σε ένα εξάμηνο θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για θεσμική αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας, όπως και της νομοθεσίας για το κυνήγι, για τη χωροταξία, για τις περιοχές NATURA, για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την αυτοπαραγωγή την ενθάρρυνση συνεταιριστικών πρωτοβουλιών στον χώρο της ενέργειας από ΑΠΕ, για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελέγχων, για την απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικής αδειοδότησης.
Παράλληλα, στον επόμενο χρόνο, με ορίζοντα διετίας, θα προχωρήσει η οριστική επίλυση του προβλήματος με τις παράνομες χωματερές για το οποίο η χώρα μας ήδη καταβάλλει βαριά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ ανά εξάμηνο. Ο κ. Τσιρώνης υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει και στην οριστική επίλυση του προβλήματος στην «ξεχασμένη» από τις τελευταίες κυβερνήσεις ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε επίσης για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, με στόχο την τελική απεξάρτηση της χώρας διαδοχικά, από την παραγωγή ενέργειας από εισαγόμενο πετρέλαιο, από τις εισαγωγές ενέργειας και εν τέλει από τους λιγνίτες.
Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε ακόμη στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο Παρίσι τον Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα (COP 21).
Επανέλαβε επίσης απόψεις που έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν, για την εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση, την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων, το ξεμπλοκάρισμα πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων (πχ ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΠΔ) που αραχνιάζανε στα ράφια των υπουργείων, τη δρομολόγηση έργων για την υδατική αυτάρκεια των νησιών, την οριστική οριοθέτηση των ρεμάτων, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του δασολογίου.
Επιδιώκετε επενδύσεις τύπου Νορβηγίας ή τύπου Νιγηρίας;
Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στους «Ράμπο» του Περιβάλλοντος, μια υπηρεσία υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη. «Δεν είναι δυνατόν να ασκούμε ελέγχους με 14 κακοπληρωμένους επιθεωρητές πανελλαδικά. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χωροταξία και η πολεοδομία με 30 μηχανικούς», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Ρωτάω ευθέως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ειλικρινά πιστεύετε ότι αυτή η οριζόντια αποψίλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξοικονομεί πόρους για την ιδιωτική πρωτοβουλία; Πιστεύετε ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, που πληρώνει τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και σέβεται τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις μπορεί να ανταγωνιστεί αεριτζήδες που δεν πληρώνουν ούτε μία δεκάρα;

Αποφασίστε επιτέλους κύριες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ:

Επιδιώκετε επενδύσεις τύπου Νορβηγίας ή τύπου Νιγηρίας; Θα πάψετε να υπερασπίζεστε τους παράνομους, για να μην χαθούν δήθεν θέσεις εργασίας;

Ποιες επενδύσεις θέλετε;

Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει σε νησιά και ορεινά χωριά που δεν έχουν νοσοκομείο και σχολείο;

Έχετε κολλήσει στο αποκλειστικό επιχείρημα ότι μοναδικό κίνητρο για να γίνουν επενδύσεις είναι το κέρδος.

Μόνοι σας λοιπόν οδηγείστε στο αδιέξοδο:

Για να γίνουν επενδύσεις πρέπει να εξασφαλίσουμε σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά για να έρθει η σταθερότητα και η ανάπτυξη πρέπει πρώτα να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις.
Στην καπιταλιστική Αμερική του 1927 αυτός ο φαύλος κύκλος έσπασε με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, όπως η εμβληματική Tennessee Valley Authority, που ιδρύθηκε από το κογκρέσο το 1933 και το 2013 έκλεισε τα 80 χρόνια της με κύκλο εργασιών 11 δις και κέρδη περισσότερα από 250 εκατομμύρια καθαρά κέρδη».