Ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του ενώ είχε πάρει άδεια από τις φυλακές, ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο. Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Εντύπωση για το ποια ενέργεια πιθανώς ετοίμαζε προκαλεί και ο βαρύς οπλισμός που βρέθηκε στην ενοικιαζόμενη οικία.

Παράλληλα, σε τουλάχιστον τρία άτομα που έχουν βοηθήσει τον συλληφθέντα στη μεγάλη φυγή του στις 9 Ιανουαρίου 2014 προσφέροντας καταλύματα εκτός Αθηνών έχουν στραφεί οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μάλιστα σε Αίγιο, Λουτράκι και στην Ήπειρο.

Μάλιστα με βάση πληροφορίες που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες θεωρείται βέβαιο από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ετοίμαζε χτύπημα με νέου τύπου ενέργεια, όχι με αποστολή δεμάτων-βομβών όπως έγινε στην περίπτωση του ΑΤ Ιτέας, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν θέλουν να πουν τίποτε παραπάνω για την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταζητούμενος τρομοκράτης είχε νοικιάσει το σπίτι στην οδό Ασκληπιού και Μερκούρη, μια μονοκατοικία σε απομονωμένη περιοχή, με πλαστά έγγραφα πριν από περίπου τρεις μήνες. Μάλιστα οι τουλάχιστον τρεις αντιεξουσιαστές που βοήθησαν τον Χρ. Ξηρό βρίσκονται κατά την ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την ενοικίαση της κατοικίας.

Αναφορά στην υπόθεση αυτή κάνει εκτενώς σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος». «Ο Χριστόδουλος Ξηρός το πιθανότερο είναι να μένει σε κατοικία στην Αθήνα και να έχει υποστήριξη από αντιεξουσιαστές που έχουν επαφή με τους «Πυρήνες». Εχουμε ελέγξει πληροφορίες ότι μεταμφιέζεται σε ιερέα ή χρησιμοποιεί άλλες μεταμφιέσεις, χωρίς ωστόσο να το επιβεβαιώσουμε. Οι κινήσεις του είναι ιδιαίτερα περιορισμένες αλλά κάνουμε ειδικό σχεδιασμό για τον εντοπισμό του» έλεγε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός.

Πώς τον βρήκαν

Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του είχαν βρει άνθρωπο με τον οποίο είχε επαφές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η Αντιτρομοκρατική τον αναζητούσε το τελευταίο τρίμηνο στη νοτιοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ μερικών ημερών κάτοικος της περιοχής είδε τον Χρ. Ξηρό στον δρόμο και επειδή του φάνηκε κάτι ύποπτο κάλεσε την Αστυνομία. Η Αντιτρομοκρατική αφού επεξεργάστηκε τις πληροφορίες και τις θεώρησε αξιόπιστες, σε συνδυασμό με παρακολούθηση κλήσεων άρχισε τις έρευνες στην περιοχή «πόρτα-πόρτα». Οι αστυνομικοί εντόπισαν το σπίτι προ περίπου τριών ημερών αργά το βράδυ και το έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Το μεσημέρι του Σαββάτου δόθηκε το σήμα και του έστησαν παγίδα. Μόλις τον είδαν έξω από την οικία, όπως ερχόταν με το ποδήλατό του, σκηνοθέτησαν ένα ατύχημα με μοτοσικλετιστή. Μόλις ο αστυνομικός έπεσε, ο Χρ. Ξηρός έσπευσε να δει τι έγινε και τότε έγινε η επέμβαση και τον συνέλαβαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόβαλε αντίσταση. Στην κατοχή του βρέθηκε και ένα πιστόλι, με ξυσμένο σειριακό αριθμό, γεμάτο, με σφαίρα στη θαλάμη, το οποίο θα σταλεί για εξέταση.

Εμφανισιακά ο Χρ. Ξηρός είναι αλλαγμένος σε σχέση με έναν χρόνο πριν και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που είχε στείλει. Είχε αφήσει μακριά τα μαλλιά του και τα είχε βάψει, μια απόχρωση άσπρα προς ξανθά (μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει και η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, η Πόλα Ρούπα, για να μη γίνει αντιληπτή και να διαφύγει), είχε μικρό μούσι και γυαλιά. Αστυνομικοί προβληματίζονται με την εμφάνισή του, καθώς, όπως λένε, μοιάζει με μεταμφιέσεις που χρησιμοποιούν μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς.

Όπως λένε αστυνομικοί, είχε μεταμφιεστεί για να μπορεί να κυκλοφορεί πιο εύκολα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι για τη διαμονή του είχε επιλέξει μια απομακρυσμένη περιοχή με ελάχιστη κίνηση τον χειμώνα. Στην ευρύτερη περιοχή, στα Καλύβια, διέμενε και ο Ν. Μαζιώτης με τη σύντροφό του, ενώ αστυνομικές πηγές ανέφεραν αρχικά ότι πρέπει να υπήρχε σύστημα υποστήριξης από άλλους αντιεξουσιαστές που δεν αποκλείουν να μένουν στην περιοχή.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες στο εσωτερικό του σπιτιού, όπου βρίσκεται και κλιμάκιο πυροτεχνουργών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εύρεση τουλάχιστον πέντε καλάσνικοφ και τμήματος ρουκετοβόλου RPG. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό άλλου οπλισμού, κυρίως εκρηκτικών, και αποτυπωμάτων ή άλλων στοιχείων που μπορεί να οδηγήσει τους αστυνομικούς στα ίχνη εκείνων με τους οποίους συνεργαζόταν ο Χρ.Ξηρός όσο διάστημα κρυβόταν.

Μέσα στον χώρο της μονοκατοικίας βρέθηκε ένα μικρό φορτηγό βαν, το οποίο ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο που διαμένει στον Άγιο Δημήτριο.

Στην Αντιτρομοκρατική υπήρχε ο φόβος για χτύπημα όσο ήταν εξαφανισμένος ο Χρ. Ξηρός. «Φοβόμαστε όμως μια πιθανή επανεμφάνισή του με ένοπλη επίθεση, σαν αυτή που σχεδίαζε με την αποστολή βόμβας-μαμούθ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας. Υπήρξε τεράστιο λάθος με τη φυγή του πριν από έναν χρόνο και όχι μόνο από τους υπευθύνους των φυλακών Κορυδαλλού και το περιβόητο “ρεβεγιόν”» έλεγε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός.

Πριν από ένα χρόνο είχε σημάνει συναγερμός στην Αστυνομία καθώς ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δεν έδωσε το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική ενώ βρισκόταν σε εννεαήμερη άδεια λόγω των εορτών.

Τότε ο δικηγόρος του κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφερόμενος στην εξαφάνιση του εντολέα του είπε πως πρόκειται για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του».

Οι δικηγόροι του Χρ. Ξηρού μετέβησαν στη ΓΑΔΑ για να τον δουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι την Παρασκευή άδειασε η πτέρυγα των φυλακισμένων για την υπόθεση της 17Ν –μεταφέρθηκαν στις φυλακές Δομοκού– αλλά ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

Την Κυριακή το μεσημέρι ή και αργότερα αναμένεται να προσαχθεί σήμερα στον εισαγγελέα, καθώς η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι η έρευνα στη μονοκατοικία θα διαρκέσει έως το πρωί.

Συγχαρητήρια Κικίλια

Μέσω twitter έστειλε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας. «Συνελήφθη ο Xριστόδουλος Ξηρός. Tα θερμά μου συγχαρητήρια στον αρχηγό Δ. Tσακνάκη και στους άνδρες της EΛ.AΣ.» έγραφε το tweet του υπουργού, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου για τη σύλληψη ανέφερε ότι «ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι διαρκής και επίπονος και θέλω με την ευκαιρία αυτή να δηλώσω προς τους πολίτες ότι εμείς απλά συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας και να τους προστατεύουμε. Το κράτος λειτουργεί και αυτό ταυτόχρονα είναι ζητούμενο, αλλά και το αυτονόητο».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτριος Τσακνάκης ανέφερε τα πρώτα στοιχεία για τη σύλληψη: «Κατά τη σύλληψή του οδηγούσε ποδήλατο, είχε αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του αφήνοντας μακρύ μαλλί, μούσι, γυαλιά και πάνω του έφερε ένα πιστόλι, 13 σφαίρες στη γεμιστήρα και μία σφαίρα στη θαλάμη. Δεν προέβαλε αντίσταση και αυτή την ώρα που μιλάμε άρχισε και η έρευνα στο σπίτι το οποίο είχε νοικιάσει» ενώ σε ερώτηση απάντησε ότι «είμαστε στην περιοχή πολύ καιρό».

Με ένα tweet σχολίασε τη σύλληψη Χρ. Ξηρού η βουλευτής της ΜΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη: «Μπράβο στην Ελληνική Αστυνομία, η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού είναι άλλο ένα πλήγμα ενάντια στην τρομοκρατία».