Νέα δικογραφία για αρχαιοκαπηλία αγαλματιδίων αλλά και κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου «ανοίγουν» οι ανακρίτριες, κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με βάση ευρήματα που εγείρουν ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή αποτέλεσαν αρχεία σε μορφή USB, τα οποία κατασχέθηκαν από το σπίτι του Λέοντος Τσαλίκη, ο οποίος κατηγορείται και για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το σπίτι του, άλλωστε, βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τον τόπο της δολοφονίας. Ηταν από τους πρώτους συλληφθέντες τα ξημερώματα του Σαββάτου της 28ης Σεπτεμβρίου 2013, συγχρόνως με τις συλλήψεις και του αρχηγού και των άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Είναι από τα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον αντεισαγγελέα το Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αμέσως μετά την υποβολή του πορίσματός του, το οποίο ήταν η αφορμή για τον σχηματισμό της πολύκροτης δικογραφίας.
Το USB με τα αρχαία
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έπειτα από έρευνα των δύο ανακριτριών, στα αρχεία του σπιτιού του Τσαλίκη στη Νίκαια εντοπίστηκαν αγαλματίδια και κοσμήματα. Ο ίδιος κατά την προσφιλή του μέθοδο (έχει επικαλεστεί άγνοια για όλα τα γεγονότα) δήλωσε ότι το συγκεκριμένο στικάκι δεν είναι δικό του, όπως δεν είναι δικά του ούτε τα αντικείμενα που απεικονίζονται. Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συνταχθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία καταγράφει τις κατ’ αρχήν εκτιμήσεις των ειδικών.
Τα αντικείμενα, πάντως, εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και αναζητείται η προέλευσή τους προκειμένου να εντοπιστεί από ποια συλλογή λείπουν ή, ενδεχομένως, και από ποιο μουσείο. Αρχικά εκτιμάται ότι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, χωρίς να αποκλείεται και παλαιότερη προέλευσή τους.
Από τη φωτογράφιση, πάντως, δεν φαίνεται να μπορεί να εντοπιστεί με λεπτομέρειες ο χώρος στον οποίο καταγράφηκαν. Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν στα ανακριτικά γραφεία, σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, ειδικοί, προκειμένου να εντοπίσουν ποια αγάλματα τους είναι ενδεχομένως γνωστά αλλά, κυρίως, αν μπορεί να εντοπιστεί η προέλευσή τους, η αξία τους, καθώς και ο λόγος για τον οποίο φωτογραφήθηκαν. Στη συνέχεια οι δύο ανακρίτριες συνεργάστηκαν με άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.
Ο Λέων Α. Τσαλίκης, ο οποίος οδηγήθηκε από άνδρες της Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου, εκτός από γείτονας του Φύσσα αναφέρεται από αυτόπτες μάρτυρες ως το πρόσωπο που είχε στενές σχέσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.
Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας επιμένει ότι το βράδυ της δολοφονίας μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν εμφανιστεί στην περιοχή ρωτώντας πού βρίσκεται το σπίτι του. Αλλοι, πάλι, τον κατέγραφαν ως έναν από αυτούς που είχαν επιχειρήσει να ιδρύσουν σωματείο στη Ζώνη Περάματος. Ο ίδιος, όμως, στην απολογία του είπε: «Δεν συμμετείχα στις διεργασίες του σωματείου της Ζώνης. Εμαθα για τη δολοφονία Φύσσα το πρωί… Σπίτι ήμουν, δεν άκουσα φασαρία, μόνο η γυναίκα μου άκουσε…».
Απέδωσε τις επικοινωνίες του, την επίμαχη ώρα της δολοφονίας, με τον κατηγορούμενο Γ. Αγγο σε σχολιασμό για το ποδόσφαιρο, ενώ την επικοινωνία του με την προφυλακισμένη υπαστυνόμο σε επιχείρηση ανεύρεσης αποκλειστικής για τη μητέρα του. Από τους δικαστικούς που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο που δεν αποκαλύπτει εύκολα μυστικά και μιλάει ελάχιστα. Αρχικά, του επιβλήθηκε εμφάνιση την 1η και 16η ημέρα κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Απειλές για νέα DVD που αφορούν και δικαστές
Στις 5 Μαΐου αναμένεται να εμφανισθούν και να απολογηθούν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Ζαρούλια, Κούζηλος, Κουκούτσης και Αρβανίτης).
Για τον Ηλία Κασιδιάρη η κλήση δεν είχε σταλεί ως το βράδυ της Παρασκευής, όμως και εκείνος θα κληθεί να απολογηθεί για διακεκριμένη ολποκατοχή στις αρχές Μαΐου. Εντονες αντιδράσεις για τις κλήσεις σημειώθηκαν στο παρασκήνιο. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής εκτοξεύονταν απειλές για ύπαρξη και άλλου οπτικοακουστικού υλικού, εκτός των συνομιλιών με τον πρώην σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Τάκη Μπαλτάκο.
Μάλιστα χαρακτήριζαν ως «άτυπο χορηγό της Χρυσής Αυγής» προεκλογικά όλες αυτές τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο υλικό που επικαλούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής «αγγίζει» και τον χώρο της Δικαιοσύνης, αφού κάνουν λόγο για «συνομιλίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με περιεχόμενο ακόμη και την προσωπική ζωή δικαστών».
Την Τρίτη του Πάσχα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ ο πρώην διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπόθαλψη των ενεργειών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Με αφορμή πάντως τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και στα ανακριτικά γραφεία και στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να εντοπισθεί ακριβώς ποια πρόσωπα διασυνδέονταν με στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» υπάρχουν υπόνοιες για διασύνδεση στελεχών και με υπηρεσίες στο πλαίσιο παρακρατικής δράσης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό… Στο μικροσκόπιο της έρευνας των ειδικών βρίσκεται και ο τρόπος με τον οποίο μαγνητοσκοπήθηκε η συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη και κυρίως ποιοι και πώς είχαν τα μέσα να στήσουν μια τέτοια επιχείρηση υποκλοπών σε χώρους που φυλάσσονται με σύγχρονα μέσα και μάλιστα στο Κοινοβούλιο!
Οι επόμενες εβδομάδες, πάντως, αναμένονται καυτές από πλευράς δικαστικών εξελίξεων αφού, εκτός από τους πέντε βουλευτές οι οποίοι θα κληθούν να απολογηθούν, πληθαίνουν οι καταγγελίες και για άλλες υποθέσεις που αφορούν τη Χρυσή Αυγή και θα ερευνηθούν στο πλαίσιο της ανάκρισης που εξελίσσεται στο Εφετείο της Αθήνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ