Δολοφονίες της τρομακτικής μεξικανικής μαφίας στην Ελλάδα διερευνά με απόλυτη μυστικότητα η ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από την Ελλάδα, αλλά και από τις ΗΠΑ, έχουν διαπιστώσει ότι τουλάχιστον μία ή δύο σοροί δολοφονημένων και κακοποιημένων ανθρώπων που έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες στα νότια προάστια της Αττικής συνδέονται με εγκληματικές επιθέσεις στην Ελλάδα από την αδίστακτη μαφία του Μεξικού. Οι φόνοι φαίνεται να συνδέονται με διακίνηση κοκαΐνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε και εν αναμονή της επόμενης κίνησης των αλλοδαπών κακοποιών.

Η παρουσία της μαφίας του Μεξικού για πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές ασφαλείας λόγω της πρωτοφανούς επικινδυνότητας των μεξικανικών συμμοριών. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό από το 2006, σε εγκληματικές ενέργειες που συνοδεύονται από φρικαλεότητες των συμμοριών.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τον άγνωστο φάκελο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, DEA, για το ελληνικό παράρτημα της μεξικανικής μαφίας και τους φόνους που ερευνώνται με κάθε μυστικότητα.
Η «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ


Εναυσμα αυτής της υπόθεσης ήταν η σύλληψη τον περασμένο Φεβρουάριο, σε έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στην Παλλήνη, του 25χρονου Παλαιστίνιου Ρόμπι αλ Χαλίλ, για τον οποίο είχε εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» αναζήτησης από την Ιντερπόλ.
Οπως προέκυψε από την αρχική έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ο παλαιστινιακής καταγωγής 25χρονος αναζητούνταν από τις αρχές του Καναδά για τη συνεργασία του με τη μεξικανική μαφία, αλλά και ως βασικός ύποπτος για μία ανθρωποκτονία στη συγκεκριμένη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο Αλ Χαλίλ έφθασε με την οικογένειά του από τη Σαουδική Αραβία στον Καναδά το 1990 (σε ηλικία δύο ετών) και διέμεινε στις πόλεις Σερέι και Οτάβα. Τα δύο του αδέλφια δολοφονήθηκαν το 2001 στο Σερέι και το 2003 στο Βανκούβερ (μέσα σε ένα νυκτερινό κέντρο) από αγνώστους, ενώ ένας τρίτος αδελφός του κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών.
Τον Νοέμβριο του 2012 έγινε μία γιγαντιαία επιχείρηση της καναδικής αστυνομίας στις περιοχές του Κεμπέκ, του Οντάριο και της Βρετανικής Κολούμπια με την κωδική ονομασία «Φλύαρος», στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 αστυνομικοί, για την εξάρθρωση μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης με «βάση» τη μεξικανική μαφία. Στη συμμορία αυτή φέρεται να συμμετείχαν συνολικά 128 άτομα οι οποίοι κατηγορούνται ότι εισήγαν από το Μεξικό, κάθε εβδομάδα, περίπου 75-80 κιλά κοκαΐνη με κέρδη 50 εκατ. δολαρίων. Συνολικά, τα μέλη αυτής της συμμορίας φέρονται να διακίνησαν την εντυπωσιακή ποσότητα των 40 τόνων κοκαΐνης από το Μεξικό. Από τις περαιτέρω έρευνες είχε προκύψει ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν σχέση με τις συμμορίες «Κόκκινοι Σκορπιοί», τα «Αγόρια του Μακόμικ», αλλά και τη οργάνωση μοτοσικλετιστών «Αγγελοι της Κόλασης».
Ακόμη, ένας από αυτούς φέρεται να είχε συνδεθεί με εγκληματική επίθεση εναντίον καναδού ντετέκτιβ στο μεξικανικό θέρετρο Πλάγια ντι Κάρμεν. Αξιωματούχοι του Καναδά μιλούσαν για μια εξαιρετικά βίαιη εγκληματική οργάνωση που ακολουθεί τις επιλογές των μαφιόζων στο Μεξικό και ευθυνόταν για σειρά δολοφονιών στη χώρα αυτή.
Ωστόσο, στην επιχείρηση της καναδικής αστυνομίας, τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν κατορθώσει να διαφύγουν τη σύλληψη μερικοί κατηγορούμενοι ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, πολλοί από τους οποίους ξαφνικά βρέθηκαν στη χώρα μας δημιουργώντας μια «γέφυρα θανάτου»… Πρόκειται για τον Ρόμπι αλ Χαλίλ, αλλά και για τον ελληνικής καταγωγής Τίμο Ψυχάρη, 30 ετών, που διέμενε σε προάστιο του Κεμπέκ, καθώς και για τον Μιχάλη Λεβέντη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που διέμενε στο Μόντρεαλ.
Καταζητούμενα για την ίδια υπόθεση παρέμειναν και άλλα μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, όπως οι Φρέντερικ Λαβιέ 30 χρονών και Τζέσι Κεν 37 χρονών.
Ωστόσο, ο 25χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη στην Παλλήνη και σήμερα είναι κρατούμενος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, είναι κατηγορούμενος από τις καναδικές αρχές και για τρεις δολοφονίες. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή με θύμα τον 35χρονο Τζον Ραπόζο που φερόταν να είναι ο αρχηγός της συμμορίας των «αγοριών του Μακόμικ». Ο Ραπόζο δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2012 σε ένα καφέ γεμάτο με κόσμο στο Τορόντο, την ώρα που παρακολουθούσε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, από δύο άνδρες που είχαν ντυθεί εργάτες. Και εδώ αρχίζει η ελληνική διάσταση της υπόθεσης…
Η δράση στην Ελλάδα


Ο Ρόμπι αλ Χαλίλ μόλις ξέφυγε από την αστυνομική επιχείρηση στον Καναδά φέρεται να ήλθε στην Ελλάδα με τον άλλον κατηγορούμενο ως μέλος της ίδιας συμμορίας Τίμο Ψυχάρη, ενώ πιθανολογείται ότι έδωσαν αμέσως το «παρών» και άλλα άτομα από το Μεξικό ή τον Καναδά που συμμετείχαν στην ίδια εγκληματική οργάνωση.
Οπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση: «Ο 25χρονος Παλαιστίνιος φέρεται να αναχώρησε σύντομα για τη Βηρυτό όπου είχε συγγενείς, ενώ ο Τίμος άρχισε –παρ’ ότι ήταν καταζητούμενος από την Ιντερπόλ –να δίνει βροντερό «παρών» στην Αθήνα, ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε νυκτερινά κέντρα. Κοντά του φαίνεται να ήταν και άλλα μέλη της ίδιας συμμορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ελληνες και οι αλλοδαποί πιθανόν σε εκείνη τη φάση να σχεδίασαν τη μεταφορά μεγάλου φορτίου κοκαΐνης στη χώρα μας. Λίγες εβδομάδες αργότερα γύρισε αιφνιδιαστικά από τη Βηρυτό ο Ρόμπι, ο οποίος διέμεινε στα νότια προάστια. Ομως ξαφνικά χάθηκαν τα ίχνη του Τίμου Ψυχάρη και πιθανόν και άλλων προσώπων που βρίσκονταν στη χώρα μας. Δεν ξέρουμε τι έγινε ανάμεσα στα μέλη της συμμορίας στην Ελλάδα και εάν υπήρξε παρέμβαση άλλου παραρτήματος της μεξικανικής μαφίας. Ο Ρόμπι αλ Χαλίλ φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά στον Κορυδαλλό και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα που εκρατείτο είχαν δημιουργηθεί φόβοι για απόδρασή του. Κι αυτό γιατί φέρεται να μιλούσε συνέχεια για χρηματισμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, να είχε πολλά κινητά και άγνωστες διασυνδέσεις. Εχουμε πληροφορίες ότι είναι σε μια διαρκή κινητικότητα, κι αυτό μας προβληματίζει…».

Ταυτοποίηση
Οι έρευνες για το μακάβριο εύρημα
Ο Ρόμπι αλ Χαλίλ έχει προχωρήσει στις δικαστικές ενέργειες για να μην εκδοθεί στον Καναδά. Οπως αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπός του, δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου «πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις. Οι κατηγορίες κατά του εντολέα μου είναι αβάσιμες και υπερβολικές. Ενδεχόμενη έκδοσή του στον Καναδά θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του αφού πρέπει να υπενθυμίσω ότι τα δύο αδέλφια του δολοφονήθηκαν στη συγκεκριμένη χώρα. Οσον αφορά τις αναφερόμενες έρευνες για δολοφονίες στην Ελλάδα σχετιζόμενες με αυτήν την υπόθεση δηλώνω εξ ονόματός του ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση». Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες πηγές η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να συγκέντρωσε στοιχεία ότι πτώμα άγνωστου άνδρα που βρέθηκε φρικτά δολοφονημένος σε ερημική περιοχή των νοτίων προαστίων φαίνεται να ταυτοποιείται με τον εξαφανισθέντα 30χρονο Τίμο Ψυχάρη. Ερευνες για άλλα αναζητούμενα πρόσωπα και σχετικές ταυτοποιήσεις γίνονται και σε άλλα τέτοιου είδους μακάβρια ευρήματα. Η έρευνα των διωκτικών αρχών γίνεται με απόλυτη διακριτικότητα με κύριο στόχο να διαπιστωθεί η ελληνική διάσταση της υπόθεσης καθώς και τα κίνητρα αλλά και οι «στόχοι» της εγκληματικής οργάνωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ