Χρηματοδότηση σε όλα τα υγιή σχέδια

Φ. Καραβίας: Πάνω από 3 δισ. ευρώ στην αγορά από τη Eurobank το 2019

ΔΙΟ
Η ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων και των εξαγωγών αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.
Πρόκειται για το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνος Καραβία στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος διασύνδεσης ελληνικών επιχειρήσεων με τις διεθνείς αγορές «Go International», που διοργανώνει κάθε χρόνο η τράπεζα από το 2011.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας πίσω την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.
Σημείωσε ωστόσο πως «αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι στα μείζονα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, από το δημογραφικό και το ασφαλιστικό μέχρι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, την εξωτερική ασφάλεια και τον ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο, η απάντηση είναι κοινή. Με μια λέξη: ανάπτυξη».
Ο κ. Καραβίας δεσμεύτηκε προσωπικά ότι «δεν θα έρθει στην τράπεζα κανένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές, ορθή στόχευση, που να πληροί τα βασικά πιστοληπτικά κριτήρια, και δεν θα βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε». Οπως είπε, «αυτό αφορά τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι λόγια. Για το 2018 οι συνολικές εκταμιεύσεις μας προς επιχειρήσεις εκτιμούμε ότι θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ και για το 2019 προϋπολογίζουμε χρηματοδοτήσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ».
Ο ρόλος των τραπεζών
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, «στο μέλλον δεν βλέπουμε τις τράπεζες αποκλειστικά ως πάροχο δανειακών κεφαλαίων. Αυτό θα είναι πάντα ένα κεντρικό στοιχείο της λειτουργίας μας, αλλά όχι το μόνο». Οπως εξήγησε, «οι τράπεζες πρέπει είναι στο πλευρό της επιχείρησης και του επιχειρηματία για καθετί που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών τους. Εχουμε τον ρόλο του συμβούλου, διαθέτοντας τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη, από την πρώτη ιδέα μέχρι τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εκτίμηση του ρίσκου, την αναγνώριση των προοπτικών στη διεθνή αγορά.Θέλουμε δηλαδή να είμαστε ο βασικός εταίρος της επιχείρησης σε κάθε βήμα της».
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Trade Club Alliance, στην οποία συμμετέχει η Eurobank. Οπως είπε, πρόκειται για ένα πλαίσιο ανάπτυξης εταιρικών συνεργασιών κάτω από την αιγίδα και με τα εχέγγυα αξιοπιστίας που παρέχουν 14 συνεργαζόμενες τράπεζες από 4 ηπείρους. Οπως σημείωσε σχετικά, «με τον τρόπο αυτόν δίνεται μια καινοτόμος απάντηση σε ένα βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το ρίσκο του εταίρου».
Συμμαχία
Σημειώνεται ότι η Eurobank αποτελεί βασικό εταίρο και από τα αρχικά μέλη σε αυτή την τραπεζική συμμαχία. Εμπνευστής της ιδέας είναι ο ισπανικός όμιλος Santander με δραστηριότητες σε Ευρώπη, Λατινική και Βόρεια Αμερική.
Κορυφαίοι όμιλοι είναι και οι άλλοι συνεργάτες. Συγκεκριμένα: Από την Ευρώπη, οι Credit Agricole (Γαλλία), Nordea (Σκανδιναβία), KBC (Βέλγιο, Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη), Banco BPM (Ιταλία).
Από την Αμερική, η Royal Bank of Canada. Από την Ασία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας MUFG, οι Industrial Bank of Korea, SIAM Commercial Bank και CIMB (ΝΑ Ασία) και Abu Dhabi Commercial Bank (Εμιράτα). Από την Αφρική, οι Standard Bank και Attijariwafa.
Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνεται από τα Trade Corridors, στα οποία οι έλληνες εξαγωγείς μπορούν να συναντήσουν, μέσω των τραπεζών που τους εκπροσωπούν, δυνητικούς εμπορικούς εταίρους. Εκτιμάται πως στη διοργάνωση «Go In Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έγιναν περισσότερες από 3.000 επιχειρηματικές συναντήσεις με 80 ξένες εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk