Οι αγκαλιές και τα φιλιά των δύο εταίρων, αν και ιδεολογικά αντιπάλων, μπαίνουν σιγά-σιγά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ηταν 20 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο Πάνος Καμμένος πήγαινε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος για να πανηγυρίσει με τον Αλέξη Τσίπρα την εκλογική νίκη και να ανακοινώσουν δημόσια τη συνέχιση της συμπόρευσής τους. Πολλά ήταν τα επεισόδια στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου, αλλά και αρκετές οι στιγμές που βρέθηκαν κοντά ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Από τις επευφημίες
στην απόρριψη

Η σχέση αυτή όμως έφθασε στο τέλος της και όπως λέει μια ρήση: «Οσα δεν λύνονται κόβονται». Μόνο που τα όσα έλεγε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο από το Ζάππειο, οπότε και φόρεσε γραβάτα για πρώτη φορά, δεν προμήνυαν θυελλώδες διαζύγιο. Ο Π. Καμμένος, ενθουσιασμένος από την απόφαση του Eurogroup που σηματοδοτούσε το τέλος του μνημονίου, πέταξε τη γραβάτα του, μαζί με τον Πρωθυπουργό που έλεγε: «Πάνο, πάμε μαζί, έχουμε άλλους 15 μήνες». Από την εποχή των επευφημιών του προέδρου των ΑΝΕΛ από τους αριστερούς ψηφοφόρους, περάσαμε στην κριτική και στην απόρριψη.

Παρά τη στήριξη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, η σχέση των δύο εταίρων γινόταν όλο και πιο τοξική για τον Πρωθυπουργό. Το κομβικό σημείο για να έρθει το τέλος ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί και τον καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη.

Κατά τη διάρκεια των περίπου τεσσάρων ετών συνεργασίας Τσίπρα – Καμμένου ήταν αρκετά τα επεισόδια που δοκίμασαν τη σχέση τους, αν και μεταξύ τους υπήρχε πάντα ειλικρίνεια. Μόνο που στην παρούσα χρονική περίοδο η πίεση που ασκείται στους ΑΝΕΛ είναι πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν ο κ. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Αυτή η προειδοποίηση όμως δημιουργεί εσωτερική ένταση στους ΑΝΕΛ, καθώς μέλη της ΚΟ δεν επιθυμούν όσοι είναι υπουργοί ή υφυπουργοί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Ο Π. Καμμένος αυτή τη στιγμή έχει ως σκληρούς υποστηρικτές που θα τον ακολουθήσουν σίγουρα τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ΚΟ και όσα στελέχη μετέχουν στην κυβέρνηση δεν είναι της λογικής να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον Πρωθυπουργό και δεν του έδωσαν τέτοια εντολή για να την έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γ. Μαυραγάνης, ο Β. Κόκκαλης δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να παραιτηθούν. Την κυβέρνηση στηρίζουν  ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ο Κώστας Ζουράρις, αν και διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν επιθυμεί να πέσει η κυβέρνηση.

Το κλίμα βάρυνε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που έφερε για τα εξοπλιστικά και τον τρόπο που το χειρίστηκε, σε σημείο που υπήρξε παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεννόηση με το προεδρείο της Βουλής. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει παίξει πολλές φορές με τα νεύρα πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστική τη σύγκρουσή του με τον Νίκο Φίλη όταν ήταν υπουργός Παιδείας, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών και το θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Παρά τα όσα ελέχθησαν κατά καιρούς για την «ντομπροσύνη» στη συνεργασία τους, υπήρξαν πολλές σκιές στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, με τον πρώτο να ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα του δεύτερου, ακόμα και εάν έρχονταν σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή.

Η τελευταία τους συμφωνία ήταν να φθάσει η παρούσα κυβέρνηση έως τον Μάρτιο, καθώς τότε τοποθετούσαν χρονικά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Μόνο που οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν και η προοπτική να ψηφιστεί πάρα πολύ νωρίτερα η συμφωνία επέδρασε καταλυτικά στον πολιτικό γάμο Τσίπρα – Καμμένου.

Το κλίμα για τον Π. Καμμένο είχε βαρύνει αρκετά τους τελευταίους μήνες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τα όσα είχε πει για τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ, οδηγώντας το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών να στηρίξουν τον Ν. Κοτζιά και να αδειάσουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ο κίνδυνος εξαΰλωσης
του κόμματος

Ενα στοιχείο που προκάλεσε τον κ. Καμμένο ήταν και οι απευθείας συνομιλίες υπουργών των ΑΝΕΛ με κυβερνητικούς παράγοντες. Ο ίδιος θεώρησε ότι τον «αδειάζουν», και γι’ αυτό κάποια στιγμή εξερράγη και μίλησε για «αποστασία», χωρίς βέβαια ονομαστική αναφορά.

Ο κ. Καμμένος αδυνατεί να ελέγξει την πλειοψηφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ που εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ισχυρά τα σενάρια περί συμπόρευσης βουλευτών και στελεχών του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί εξοργίστηκε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ

Η κατάσταση έφθασε στο σημείο «μηδέν» με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος και μετέφερε το πρόβλημα στον Π. Καμμένο, θέτοντάς του μια σειρά από διλήμματα. Από την άλλη πλευρά, ο Π. Καμμένος θεωρεί ότι ο Αλ. Τσίπρας αθέτησε τη συμφωνία που είχαν κάνει μεταξύ τους, δηλαδή αποχώρηση από την κυβέρνηση, καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, καταψήφιση της ενδεχόμενης πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ και μη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγινε έξαλλος όταν έμαθε ότι ο Θ. Παπαχριστόπουλος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου παραμονή Πρωτοχρονιάς και συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ εξοργίστηκε και με την αναφορά του Ν. Κοτζιά ότι «ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του». Αυτά τα δυο γεγονότα τον έβγαλαν εκτός εαυτού, έριξε τα πυρά του λέγοντας «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο», μια φράση που έδειξε ότι το τέλος σήμανε!