Επίσκεψη σε Μόναχο – Αγκυρα – Αθήνα σχεδιάζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Η άφιξή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αναμένεται περί τις 21 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Και αφού θα έχει περάσει από την Αγκυρα, όπως λένε οι μέχρι στιγμής πληροφορίες. Αν εξαιρέσουμε το Μόναχο, οι επισκέψεις σε Αγκυρα και Αθήνα αναμένονται εν μέσω προεκλογικών περιόδων, στον απόηχο των υψηλών τόνων και μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές στην Τουρκία. Και αμέσως μετά την ανάδειξη νέου προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τι αλλάζει ο σεισμός

Επισήμως η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στην περιοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντά σε ερώτηση εάν ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Τουρκία, πως «δεν έχουμε να επιβεβαιώσουμε κάποιο ταξίδι αυτή τη στιγμή». Η απάντηση δόθηκε στη σκιά και της σφοδρής επίθεσης του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις ΗΠΑ – αλλά και στον αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα – που κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Τουρκίας και ερμηνεύθηκε ως ακύρωση της επίσκεψης, κάτι που ωστόσο δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται επί του παρόντος. Αντίθετα ο φονικός σεισμός στη γείτονα, σύμφωνα με αναλυτές, κάνει επιβεβλημένο το ταξίδι Μπλίνκεν στην Τουρκία, ενδεχομένως και στις σεισμόπληκτες περιοχές και τη διπλωματία των σεισμών να λειτουργεί και στον άξονα Ουάσιγκτον – Αγκυρας.

Είναι δεδομένο άλλωστε πως τα μηνύματα που θα στείλει ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά το ταξίδι του στην Τουρκία θα δείξουν και τις διαθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν εν όψει εκλογών, με την Ουάσιγκτον να θέλει να ρίξει τους τόνους σε σχέση με το κλίμα αντιαμερικανισμού που θέλει να καλλιεργήσει ο τούρκος πρόεδρος.

Μήνυμα υπέρ της σταθερότητας

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μία ψήφος εμπιστοσύνης στον ρόλο της στην περιοχή και ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας, δεδομένων και των υψηλών τόνων που συντηρούσε η Τουρκία, καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον για ανατροπή των προηγούμενων ισορροπιών στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας – Ουάσιγκτον.

Οπως έχει σημειώσει ο Νίκος Δένδιας και εφόσον ο σχεδιασμός του προγράμματος Μπλίνκεν επιβεβαιωθεί, η ατζέντα των συνομιλιών του με το ελληνικό ΥΠΕΞ θα επικεντρωθεί στον στρατηγικό διάλογο καθώς και στη συζήτηση για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία την τελευταία φορά ανανεώθηκε για πέντε χρόνια, με ορίζοντα επ’ αόριστον. Ενώ οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για την αξιοποίηση πέραν των βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και στην αναβάθμιση των βάσεων που ήδη παρέχονται διευκολύνσεις στην Ουάσιγκτον σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο, με τη Θεσσαλία να αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις αεροπορικές δυνάμεις.

Προς αποφυγήν των εντάσεων

Αυτό που δεν θα πραγματοποιηθεί είναι η σύνοδος του σχήματος 3+1 (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς ανώτατες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα μετά τις εκλογές. Την ίδια στιγμή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι επιθυμητό ούτε από την Ουάσιγκτον αυτή την περίοδο, αφού θα διατάρασσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Τουρκία, που διανύουν ήδη μία δύσκολη περίοδο.

Λεπτές ισορροπίες λόγω των κρίσιμων εκλογών.

Δεδομένου ότι οι εκλογές στην Τουρκία χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε εξαιρετικά μετρημένους και μελετημένους χειρισμούς, προκειμένου να μη δείξουν ότι παρεμβαίνουν μεν, αλλά και να μην αφήσουν την κατάσταση να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο σεισμός είναι ικανός να καλύψει το ζήτημα των F-16 που οι ΗΠΑ έχουν ήδη συνδέσει με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και αν τελικά θα μπει στο τραπέζι.