Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Οκτώ στους δέκα εκ των κορυφαίων 500 θεσμικών επενδυτών συντηρητικών χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων, κρατικών επενδυτικών ταμείων κ.ά., με υπό διαχείριση κεφάλαια 13,5 τρισ. δολ., που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της Natixis Investment Managers, θεωρούν πως οι αγορές υποτιμούν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας, με μόλις το 21% να αναμένει πλήρη ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το 2022.
Το 78% των θεσμικών θεωρεί ότι ο τρέχων ρυθμός ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών δεν είναι βιώσιμος, αναμένοντας πως το 2021 οι αποδόσεις θα είναι πιο δύσκολες και οι αγορές περισσότερο ευάλωτες. Ωστόσο, το 64% των θεσμικών σκοπεύουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, ενώ κατέβασαν τον πήχη των προσδοκιών τους ευελπιστώντας σε μια μέση απόδοση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου στο 5,5% κατά μέσο όρο το 2021. Η σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους αφορά σήμερα κατά 36% μετοχές, 40% ομόλογα, 17% εναλλακτικές επενδύσεις και 6% μετρητά. Το 2021 στοχεύουν να περιορίσουν τις θέσεις τους σε μετοχές των ΗΠΑ, αυξάνοντας όμως τις θέσεις τους σε μετοχές της Ευρώπης, της Ασίας εκτός Ιαπωνίας και των αναδυομένων αγορών. Παράλληλα, σκοπεύουν να μειώσουν τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα και να αυξήσουν τις θέσεις σε εταιρικά ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια. Το 52% πιστεύουν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν σε απόδοση τις ανεπτυγμένες αγορές, αν και η πλειονότητα (86%) των θεσμικών συμφωνεί ότι η αναζήτηση ευκαιριών στις αγορές αυτές θα πρέπει να είναι πολύ πιο επιλεκτική. Το 44% θεωρεί ότι τα χρηματιστήρια μετά και το τελευταίο ράλι θα πρέπει να διορθώσουν κάποια στιγμή, ενώ το 53% πιστεύει ότι οι αμυντικές στρατηγικές θα ξεπεράσουν σε απόδοση την πιο επιθετική προσέγγιση κατά το 2021. Οκτώ στους δέκα θεσμικούς (82%) εκτιμούν ότι τα χαμηλά/αρνητικά επιτόκια προκαλούν στρεβλώσεις στις αγορές, με το 53% να αναμένει πάντως ότι το ύψος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις το 2021 θα αυξηθεί περαιτέρω. Παράλληλα το 65% των θεσμικών αναμένει ότι η μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών θα αυξηθεί το 2021, ενώ το 55% αναμένει και μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.
Ο λογαριασμός στο έτος της πανδημίας
Το 2020, το 93% των οικονομιών του πλανήτη συρρικνώθηκε, ενώ για να στηριχθούν οι οικονομίες, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων έφθασαν στα 28 τρισ. δολ. και το παγκόσμιο χρέος (ιδιωτικό και κρατικό) εκτοξεύτηκε στα 277 τρισ. δολ. Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τους ισολογισμούς τους κατά σχεδόν 8 τρισ. δολ., ενώ ομόλογα 28 τρισ. δολ. καταγράφουν αρνητική απόδοση. Οι μετοχές παγκοσμίως, αφού σε μόλις 34 ημέρες έχασαν 20 τρισ. δολ., από τα χαμηλά του Μαρτίου κέρδισαν 30 τρισ. δολ., με αποτέλεσμα να κλείσουν τη χρονιά με άνοδο 14% σε νέα ιστορικά υψηλά, κάτι που στην αρχή της πανδημίας παρέπεμπε σε επιστημονική φαντασία.