Η έλευση του 2023 βρίσκει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο σημείο. Μετά και την επιδείνωση του κλίματος κατά το 2022, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, Ελλάς, Τουρκία και Κύπρος θα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, κάτι το οποίο περιορίζει δραστικώς τις πιθανότητες διπλωματικών πρωτοβουλιών και αυξάνει τις πιθανότητες ρητορικών εντάσεων. Καθώς ωστόσο είναι σαφές ότι ουδεμία πλευρά επιθυμεί τη ρήξη στις διμερείς σχέσεις, είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και θεωρείται αναγκαία για την πρόληψη ατυχημάτων και την ταχεία διευθέτηση παρεξηγήσεων.

Υπό τις ανωτέρω συνθήκες αξίζει πάντως να σχολιασθεί και η αλλαγή ηγεσίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και τα μηνύματα που αυτή φέρει. Ως διάδοχος του Μπουράκ Οζούγκεργκιν αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα επικεφαλής της διευθύνσεως διμερών σχέσεων  και αεροναυτικών υποθέσεων πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγές.

Ο κ. Ερτζιγές είναι γνωστός στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους λόγω της επί σειρά ετών συμμετοχής του στις ελληνοτουρκικές διπλωματικές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσφάτων γύρων των διερευνητικών επαφών. Θεωρείται ως από τους πλέον καταρτισμένους τούρκους διπλωμάτες σε θέματα οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών.

Θεωρείται ότι εκπροσωπεί τις παραδοσιακές απόψεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά, διακρινόμενος κατά τούτο από τις θέσεις των αποστράτων οι οποίοι και παρεισέφρησαν στο περιβάλλον του προέδρου της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, επέτυχαν την υιοθέτηση του «Δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδος» και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου της 27ης Νοεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί και η επίθεση που υπέστη ο κ. Ερτζιγές τον Φεβρουάριο του 2020, μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή του μνημονίου, από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες όπως η «Γενί Σαφάκ». Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε φιλοτουρκικό ίδρυμα στην Ουάσιγκτον, εμφανίσθηκε να τηρεί αποστάσεις από τους πλέον ακραίους ισχυρισμούς του «Δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδος», ότι δηλαδή η Τουρκία διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη αλλά και το Ισραήλ. Παρά τη δυσφορία που προκάλεσε η στάση του στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, η υπηρεσιακή του επάρκεια απέτρεψε την απομάκρυνσή του. Η παρουσία του κ. Ερτζιγές πάντως δεν αρκεί από μόνη της να μεταβάλει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Μπορεί, όμως, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει στην επανεκκίνηση του διμερούς διαλόγου μετά το τέλος των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

*Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.