Τριπλή «μέγγενη» σφίγγει την αγορά στερώντας της πολύτιμη ρευστότητα.
Οπως περιγράφουν στο «Βήμα» εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων, παρά την έξοδο της οικονομίας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εν τούτοις η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, με τους καταναλωτές να δαπανούν ελάχιστα και τους επιχειρηματίες να βρίσκουν κλειστές πόρτες στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Οι ίδιοι αποδίδουν το στέγνωμα της αγοράς σε τρεις λόγους:
Στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να δανειοδοτήσει, ή όταν το κάνει τα επιτόκια είναι απαγορευτικά, στην υπερφορολόγηση αλλά και στην απουσία επενδύσεων ως απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος επισημαίνει τις δυσκολίες των τραπεζών να προσφέρουν χαμηλή χρηματοδότηση: «Είναι πολύ δύσκολο μια μικρομεσαία επιχείρηση να δανειστεί. Αν το καταφέρει αυτό το επιτόκιο μπορεί να είναι της τάξεως του 8% με 8,5%. Οι δεσμεύσεις δε που θα ζητήσουν οι τράπεζες είναι απαγορευτικές για τον επιχειρηματία».
Η ρευστότητα
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πειραιά Βασίλης Κορκίδης περιγράφει: «Ολες οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, τονίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν έσοδα μόνο από τραπεζικές εργασίες. Οπότε μία σημαντική πηγή ρευστότητας παραμένει κλειστή».

Μεγάλη πίεση

Η μεγάλη πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις είναι η υπερφορολόγηση. Και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ παραθέτει τα ακόλουθα μεγέθη: «Είναι παράδοξο να απαιτεί κανείς από υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που οφείλουν σχεδόν 103 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και 89 δισ. ευρώ από κόκκινα δάνεια στις τράπεζες να πληρώνουν το 67% της φορολογητέας ύλης των 73 δισ. ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους που αγγίζουν τα 49 δισ. ευρώ ετησίως».
Ανασταλτικός, επίσης, παράγοντας τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν είναι το διαμορφούμενο ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ λέει σχετικά: «Η πολιτική αστάθεια, το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές».
Η κατάσταση επίσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αποτυπώνεται και στην οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ, με τον δείκτη του οικονομικού κλίματος για τον μήνα Οκτώβριο να επιδεινώνεται.

Χρυσός χορηγός στην «3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο»

Η Kosmocar-Audi ήταν ο χρυσός χορηγός της «3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου: Κοινοί Ορίζοντες» που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στις 29 και 30 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Στη Σύνοδο, η οποία συνήλθε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., υπουργοί, ακαδημαϊκοί, σημαντικοί επιχειρηματίες και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες.
Στο πλαίσιο της χρυσής χορηγίας της Kosmocar, ένας στόλος από Audi χρησιμοποιήθηκε για τις πολυτελείς και ασφαλείς μετακινήσεις των διακεκριμένων επισκεπτών-συνέδρων. Ανάμεσα στα μοντέλα περίοπτη θέση κατείχε το νέο Audi Q8, το κορυφαίο SUV της μάρκας, το νέο Audi A8, το πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο του κόσμου, καθώς και ένα από τα πιο high-tech μοντέλα των τελευταίων ετών, το νέο Audi A6. Μάλιστα, ένα A6 κοσμούσε το φουαγέ της αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής στην οποία έλαβε χώρα η Σύνοδος.