Η συνεχής αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε πολλές αεροπορικές εταιρείες και για περισσότερους προορισμούς εφέτος, σε σχέση με το 2019, είναι το νέο σημαντικό και ενθαρρυντικό δεδομένο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού μέχρι το τέλος της σεζόν.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και ισχυροί tour operators διευρύνουν τα προγράμματά τους και ανακοινώνουν την έναρξη νέων δρομολογίων μία ανάσα πριν από την περίοδο αιχμής της θερινής περιόδου.

Τα έως τώρα στοιχεία για την εφετινή τουριστική σεζόν δείχνουν ότι έπειτα από δύο χρόνια προβλημάτων, λόγω της πανδημίας, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ισχυρή πορεία ανάκαμψης, πλησιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του 2019, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν ιστορικά ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν μια καλή χρονιά, καθώς οι εισροές τουριστών από τις μεγάλες ξένες αγορές ενισχύονται ήδη μέρα με τη μέρα, ενώ σε ό,τι αφορά την υψηλή περίοδο (Ιούλιο – Αύγουστο) όλοι οι δείκτες παραπέμπουν σε επανάληψη των υψηλών επιδόσεων του 2019. Παράλληλα, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αναβαθμίζεται διαρκώς, με τη χώρα να κερδίζει το στοίχημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης και να βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση για διακοπές.

Ακόμα και η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί κατά πόδας τους υπόλοιπους προορισμούς, καθώς η εκκίνησή της τον Μάιο είχε επηρεαστεί από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, φρενάροντας προσωρινά τις αγορές-τροφοδότες της. Πλέον οι Βαλκάνιοι απεγκλωβίζονται από τον φόβο του πολέμου και οδεύουν προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες του τουρισμού προβλέπουν ότι η εφετινή χρονιά θα κλείσει με περίπου 25 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών και τουριστικά έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ, έναντι 31 εκατ. αφίξεων και 18,3 δισ. ευρώ εσόδων το 2019. Πάντως, στον αντίποδα επικρατεί ανησυχία για τα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω των μεγάλων αυξήσεων (30-40%) του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών σίτισης. Επίσης, ανησυχία προκαλούν και οι ελλείψεις προσωπικού που κληροδότησε η πανδημία σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, καθώς ενδέχεται να επηρεαστεί το πτητικό πρόγραμμά τους που αφορά τη χώρα μας.

Οι αγορές

«Πρωταθλήτρια» στη ζήτηση διακοπών για την Ελλάδα αναδεικνύεται η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία εμφανίζει την πιο δυναμική εκκίνηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αεροπορική εταιρεία Jet 2 παρουσιάζει αύξηση θέσεων περίπου 100% σε σχέση με το 2019, με πάνω από 1.100.000 διαθέσιμες θέσεις. Επίσης, η easyJet από περίπου 1,5 εκατ. θέσεις που διέθεσε το 2019, εφέτος ανεβαίνει στα 4,4 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Γερμανίας, μόνον η TUI προγραμματίζει να φέρει εφέτος σε ελληνικούς προορισμούς περίπου 3 εκατ. επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται και οι ροές των γάλλων ταξιδιωτών σε όλη την Ελλάδα και κυρίως προς νέους προορισμούς όπως η Σκιάθος, η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος.

Η Ιταλία και η Ολλανδία συμπληρώνουν την πεντάδα, ενώ στο top 10 των πιο δυναμικών αγορών περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Ελβετία, το Βέλγιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ. Η πλειονότητα των αεροπορικών θέσεων έχει προγραμματιστεί για την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα.

Οι Αμερικανοί

Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, οι απευθείας πτήσεις των αμερικανικών αερογραμμών που ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ, αναμένεται να μεταφέρουν εφέτος στην Ελλάδα περίπου 470-500 χιλιάδες επισκέπτες, που χαρακτηρίζονται ως high spenders, καθώς δαπανούν σημαντικά χρήματα σε εμπορικές συναλλαγές και εστίαση.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά εξελίσσεται σε σημαντικό πυλώνα στήριξης του ελληνικού τουρισμού. Τα πρώτα κύματα αφίξεων επισκεπτών από τις ΗΠΑ είναι γεγονός, με τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τις απευθείας πτήσεις τους προς τη χώρα μας, αλλά και να έχουν αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις στα αεροσκάφη τους. Στα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της Αττικής, η παρουσία των Αμερικανών είναι αισθητή, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά.

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχεται καθημερινά αεροπλάνα γεμάτα με αμερικανούς τουρίστες. Ηδη, οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εκτελούν σε καθημερινή βάση συνολικά εννέα πτήσεις, συνδέοντας απευθείας την Αθήνα με διάφορες αμερικανικές πόλεις (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ατλάντα, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον). Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 22.000 θέσεις την εβδομάδα.

Το όφελος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς με βάση τα στοιχεία του 2021 οι Αμερικανοί έχουν εκτοξεύσει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι πάνω από τα 1.010 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή στα ξενοδοχεία.

Η κρουαζιέρα

Την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ότι οι εφετινές αφίξεις κρουαζιέρας θα ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνες του 2019 διατύπωσε πριν από λίγες μέρες η Ενωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΕ), ανακοινώνοντας στοιχεία για τις έως τώρα κρατήσεις.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕ, το 2019, χρονιά των ιστορικών ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, τα ελληνικά λιμάνια προσέγγισαν συνολικά (αφίξεις) 3.979 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας 5.552.384 επιβάτες. Για εφέτος, οι προγραμματισμένες (προκρατήσεις) αφίξεις πλοίων ανέρχονται ήδη σε 4.939 (περίπου 1.000 περισσότερες από το 2019).

«Είναι σημαντικό ότι στην πρόβλεψη για τα τελικά αποτελέσματα αφίξεων κρουαζιέρας για  το 2022, παρατηρούμε αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το τελευταίο, προ πανδημίας, έτος αναφοράς, το 2019, με τις αφίξεις να προσεγγίζουν τις 5.000» διαπιστώνει η διοίκηση της ΕΛΕ και προσθέτει: «Συγκριτικά  με το 2021, η αύξηση είναι εντυπωσιακή και πλησιάζει το 150%. Η προβλεπόμενη αύξηση στις αφίξεις καταλαμβάνει το σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας της χώρας μας, και ιδιαίτερα τα 15 κορυφαία λιμάνια στον τομέα. Ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι και ο ρόλος του homeporting στους ελληνικούς λιμένες, όπου προσφέρεται».

Στην αξιολόγηση των προβλέψεων, επισημαίνει η ΕΛΕ, πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως οι πιθανές αλλαγές δρομολογίων ή και ακυρώσεις, αλλά και ευρύτερες σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία και η πανδημία με τα μέτρα προστασίας, όπως ισχύουν και εφαρμόζονται καθ’ ολοκληρία.