Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους «Παράθυρο» για επιστροφή – σε δόσεις – στους δημοσίους υπαλλήλους των αναδρομικών από τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού αφήνει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική απόφαση – για το θέμα αυτό – στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση, αφού οδήγησε το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων στα δικαστήρια με αγωγές προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναδρομικά, δηλώνει διά του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών «σε δόσεις».
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ετέθη το θέμα και ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μέρος των περικοπών πριν από τις εκλογές, εφόσον το ΣτΕ δικαιώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, και υπό την προϋπόθεση ότι «η επαναχορήγηση του ποσού αυτού δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους».
Πέραν τούτου η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επιστροφή των δώρων όπως ίσχυαν πριν από τις περικοπές των μνημονιακών νόμων. Ως προς αυτό ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται δομικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί διαφορετικά η επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό. Κατά την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός υπονοεί ότι θα πρέπει να ληφθούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών.
3,9 δισ. ευρώ
Σημειώνεται ότι το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Πάιδας επισημαίνει ότι «πρώτος στόχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού» και υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί λύση η χορήγηση επιδομάτων». Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη το 80% των υπαλλήλων έχει προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια και το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 95% ή και 98%, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με 15 εκατ. ευρώ σε δικαστικά έξοδα.
Βαρέα και ανθυγιεινά
Για τα βαρέα και ανθυγιεινά στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση έδωσε εξάμηνη παράταση στις αλλαγές που θα έπρεπε να ισχύσουν αυτή την περίοδο, έτσι ώστε να γίνουν κατά την προεκλογική περίοδο. Η ΑΔΕΔΥ διατύπωσε ενστάσεις προς τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι δεν θα ισχύσουν οι μειώσεις έως 30% στο κονδύλι του προϋπολογισμού για τα ανθυγιεινά επιδόματα, ούτε θα μειωθούν κονδύλια και οι δικαιούχοι εάν δεν πρέπει, αλλά θα καλυφθούν όλοι όσοι πρέπει με «ουδέτερο» δημοσιονομικά τρόπο.
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ έδωσε στοιχεία για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα, η οποία κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών μειώθηκε κατά 129.962 άτομα, με την Υγεία και την Παιδεία να έχουν πλήρως αποστελεχωθεί. Σημαντική είναι η εξάπλωση που καταγράφεται στις ευέλικτες μορφές στο Δημόσιο. Ο αριθμός των συμβασιούχων και εποχικών από τους 54.150 το 2012 έφτασε τους 80.962 το 2018. Επίσης αύξηση εμφανίζουν οι μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των υπουργών από 1.855 το 2012 σε 2.613 το 2018.
Δικαστική απόφαση «ξεπαγώνει» επιδόματα ωρίμασης και τριετίες
Τα επιδόματα ωρίμασης – τριετίες, πενταετίες κ.λπ. – «ξεπαγώνουν» σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά τη διατήρηση σε ισχύ από την κυβέρνηση της μνημονιακής διάταξης ότι θα επανέλθουν όταν το ποσοστό της ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%.
Η ανατροπή στο ισχύον καθεστώς επήλθε με την απόφαση 244/2019 του Ειρηνοδικείου Αθηνών για εννέα εργαζομένους στον ΟΤΕ, οι οποίοι δικαιώθηκαν και θα λάβουν αναδρομικές αυξήσεις από 4.000 έως 5.000 ευρώ περίπου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το δικαστήριο δέχθηκε πως Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012 με την οποία παγώνουν τα επιδόματα τριετιών και πολυετιών «δεν αποκλείει τη δυνατότητα ισχύος άλλης ρύθμισης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» και με βάση αυτή τη ρύθμιση να είναι δυνατόν να δοθούν «αυξήσεις που να συνδυάζονται με άλλους παράγοντες, όπως είναι η θετική αξιολόγηση από τον εργοδότη αλλά και η μη ύπαρξη πειθαρχικών ποινών».
Σύμφωνα με την απόφαση, η ΠΥΣ προβλέπει «την αναστολή εκείνων των αυξήσεων και των ωριμάσεων που έχουν ως μόνη προϋπόθεση την πάροδο του χρόνου εργασίας».
Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο «Γιάννης Καρούζος και συνεργάτες» που χειρίστηκε την υπόθεση, πρόκειται για σημαντική απόφαση η οποία «ξεπαγώνει» ορισμένα επιδόματα πολυετίας και ωριμάσεων.