Ολα τα μάτια στην Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ
Η νεαρότερη πολιτικός που έχει εκλεγεί ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο μάχεται με όλες τις δυνάμεις της για να αλλάξει τον κόσμο.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το βίντεο έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 40 εκατομμύρια views. Μια νεαρή, φωτογενής γυναίκα αποδεικνύει, με τη βοήθεια ειδικών, μέσω μιας σειράς υποθετικών ερωτήσεων, πόσο ευάλωτη σε κρούσματα δωροδοκίας και διαφθοράς είναι η μέθοδος ανεύρεσης χρηματοδότησης για τις καμπάνιες των αμερικανικών πολιτικών. Η γυναίκα αυτή είναι η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, το νέο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, η οποία στα 29 της χρόνια αποτελεί τη νεαρότερη εκλεγμένη βουλευτή στην ιστορία του Κογκρέσου.
Στην έγκριτη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» γράφονται διθύραμβοι για τον ιδιοφυή τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το Twitter (όπου μετρά 3,1 εκατ. followers) για να ορίζει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Πριν από λίγες ημέρες ανέφερε στη δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα την ιδέα της να φορολογήσουν τους πολύ πλούσιους με έναν νέο φόρο που θα φτάνει το 70% για εισοδήματα άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, θυμίζοντας τους αντίστοιχους υψηλούς φόρους των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η πρότασή της συνάντησε φυσικά πολλές αντιδράσεις. Ακόμη και ο Μπιλ Γκέιτς αναγκάστηκε να πάρει θέση, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως με τέτοιες ακραίες προτάσεις οι πάμπλουτοι Αμερικανοί θα οδηγηθούν στην απόκρυψη εισοδημάτων και στη δημιουργία off-shore.
Η νίκη της νεαρής αυτοαποκαλούμενης πρέσβειρας του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» στο 14ο εκλογικό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης υπήρξε μια τεράστια έκπληξη. Η μόλις 28χρονη τότε Αλεξάντρια κατατρόπωσε τον έμπειρο Δημοκρατικό Τζο Κρόουλι, παρά τις δέκα θητείες του, και έφερε στο πολιτικό προσκήνιο μια σειρά από προοδευτικά ζητήματα, όπως την κατάργηση της υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνειακών ελέγχων (#AbolishICE) και την εγκαθίδρυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της στέγασης ως «αναφαίρετων αμερικανικών δικαιωμάτων». Ειδικά εναντίον του ICE έχει παλέψει πολύ. Πριν από μερικές ημέρες απασχόλησε τα διεθνή μέσα η είδηση πως η Οκάσιο-Κορτέζ βούρκωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον όταν έγινε αναφορά στην 7χρονη Ζακελίν Καάλ Μακίν, ένα κοριτσάκι από τη Γουατεμάλα που πέθανε άρρωστο και αβοήθητο σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών. Στο πρόσφατο διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Εθνους η μαχητική πολιτικός φορούσε πάνω στη λευκή κάπα της (το χρώμα ήταν ένας φόρος τιμής στις σουφραζέτες) μια κονκάρδα με τη φωτογραφία του μικρού κοριτσιού. Δεν ήταν η μόνη, αλλά με αυτήν ασχολήθηκαν όλοι. Οι εκφράσεις του προσώπου της κατά την ομιλία του POTUS γέννησαν αμέτρητα gifs και memes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημά της ονομάζεται «Green New Deal», παρουσιάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου από την Οκάσιο-Κορτέζ και τον προοδευτικό γερουσιαστή Εντουαρντ Μάρκεϊ και πρόκειται για έναν οδηγό πλεύσης ώστε να μπουν οι ΗΠΑ στον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Το άνευ προηγουμένου σχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο ώστε να ληφθούν ταυτοχρόνως μέτρα καταπολέμησης των ανισοτήτων και προστασίας του περιβάλλοντος με τελικό σκοπό να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ο βασικός στόχος; Να περιοριστούν σε διάστημα μίας δεκαετίας στο μηδέν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ. Ακούγεται ακατόρθωτο, αλλά ίσως και να μην είναι. Η μη δεσμευτική αυτή πρόταση, η οποία θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Γερουσία, δεν παρουσιάζει με λεπτομέρειες πώς οι ΗΠΑ, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θα καταφέρουν να απαρνηθούν διά παντός αυτές τις πηγές ενέργειας, ούτε δίνει κάποια πρόβλεψη για το συνολικό κόστος εφαρμογής των μέτρων. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε, μέσω Twitter, το «Green New Deal» «σοσιαλιστικό», ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσε πως αν εφαρμοστεί, ενδέχεται να κοστίσει έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Οκάσιο-Κορτέζ δεν πτοείται. Γεννημένη στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 13 Οκτωβρίου του 1989, έμαθε να διεκδικεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ο αρχιτέκτων πατέρας της, Σέρχιο Οκάσιο, ήταν Αμερικανός πορτορικανικής καταγωγής, ενώ η μητέρα της μετανάστευσε στις ΗΠΑ από το Πουέρτο Ρίκο, όπου μεγάλωσε. Η Αλεξάντρια σπούδασε Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Το 2016 είχε εργαστεί στην εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ τη δική της καμπάνια την ξεκίνησε όσο ακόμη δούλευε ως σερβιτόρα σε taqueria στη Union Square του Μανχάταν. Ενας θαμώνας, μάλιστα, τη βοήθησε να σχεδιάσει τα προωθητικά υλικά της: αφίσες, αυτοκόλλητα και flyers. Η σκληρή δουλειά και η ακάματη προσπάθειά της να κερδίσει κάθε ψήφο πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα απέδωσαν καρπούς. Οι αντισυμβατικές μέθοδοί της έχουν φυσικά ενοχλήσει το status quo και έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες αμαύρωσης της εικόνας της. Στις αρχές της χρονιάς κάποιοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα παλιό βίντεο στο οποίο η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ εμφανίζεται να χορεύει ξέφρενα με φίλους της πάνω στην ταράτσα ενός κτιρίου θεωρώντας ότι θα κατάφερναν πλήγμα στο σοβαρό προφίλ της. Ωστόσο η κίνηση αυτή μάλλον αύξησε τη δημοτικότητά της. Οι χρήστες του Διαδικτύου όχι μόνο δεν άρχισαν να τη χλευάζουν, αλλά δήλωσαν μαζικά ότι συγκινήθηκαν από αυτή την άγνωστη χαριτωμένη πλευρά της. Η ίδια χειρίστηκε άψογα την όλη υπόθεση ανεβάζοντας ένα βίντεο-απάντηση όπου χορεύει έξω από το γραφείο της στο Κογκρέσο. Cool, έξυπνη, όμορφη, ακομπλεξάριστη και εργατική, ίσως σε λίγα (ή περισσότερα) χρόνια να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε η Χίλαρι το 2016.

