Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Λίστα με 1.250 ονόματα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής και κυρίως άγνωστων διασυνδέσεών της στον κρατικό μηχανισμό έχει αντλήσει – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – η ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες μέρες από το επονομαζόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Darkweb). Πρόκειται για ένα σημαντικό ηλεκτρονικό αρχείο με τη «μυστική ατζέντα» του ακροδεξιού μορφώματος όπου περιέχονται τα ονόματα αστυνομικών, στρατιωτικών, κρατικών υπαλλήλων, τραπεζικών κι άλλων που φαίνεται να την υποβοηθούσαν σε διάφορες ενέργειές της. Με αναφορές για «δικούς μας ανθρώπους», για «φίλους που μας προσφέρουν δωρεάν σπίτια» αλλά και κάποιους που καλούσαν μέλη των «πυρήνων» της ακροδεξιάς οργάνωσης για να τους υποβοηθήσουν σε ποινικές υποθέσεις τους. Σε μια ηλεκτρονική λίστα που έχει τεθεί υπόψη και στελεχών των αρχών ασφαλείας που επιχειρούν να εντοπίσουν τον «υπαρχηγό» της φιλοναζιστικής οργάνωσης, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Ετσι ώστε να εντοπίσουν το δίκτυο υπόθαλψής του.
Το «σκοτεινό διαδίκτυο»
To darkweb είναι ανώνυμος διαδικτυακός ιστός που δεν ανιχνεύεται από τους μεγάλους μηχανισμούς αναζήτησης, με ειδικές διαδικασίες πρόσβασης και όπου πολλές φορές γίνονται παράνομες συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έχει αναδείξει ισραηλινό σύστημα πλήρους ανίχνευσης του «σκοτεινού διαδικτύου» που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ασφαλείας έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν 36.000.000 καταχωρίσεις για πωλήσεις ναρκωτικών, 3.500.000 για πωλήσεις πλαστών ή κλεμμένων διαβατηρίων, μέχρι και 42.000 αναφορές σε φόρουμ για τους ναζί.
Στις 27 Ιανουαρίου 2020 αναρτήθηκε λοιπόν στον συγκεκριμένο «ιστό» ένα αρχείο – τηλεφωνική λίστα 27 σελίδων με εκατοντάδες τηλέφωνα επαφών και προσβάσεων μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης. Από την περαιτέρω ανάλυση έχει προκύψει ότι στη σχετική λίστα περιέχονται οκτώ αστυνομικοί – εκ των οποίων ορισμένοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στη ΓΑΔΑ -, επτά ανώτατοι κι ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι, τουλάχιστον πέντε κρατικοί υπάλληλοι, δέκα εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, 22 νομικοί, πέντε μοναχοί σε μοναστήρια εντός κι εκτός Αττικής, ορκωτοί λογιστές και άτομα που φέρεται να έχουν παράσχει σε μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «στοιχεία για ατασθαλίες σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας. Δείγμα των άγνωστων «αρωγών» που είχε η Χρυσή Αυγή, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να την υποβοήθησαν σε αρκετές από τις παράνομες ενέργειές της.
Η έρευνα για τον Παππά
ςΤην ίδια ώρα συνεχίζεται η μεθοδική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του πρώην βουλευτή της οργάνωσης Χρήστου Παππά που καταζητείται επισήμως από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να μιλούν για οργανωμένο σχέδιο για τη φυγή και την υπόθαλψή του, που ξεκίνησε τελικώς από την 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά το «παρών» που έδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει ήδη εντοπίσει το δίκτυο των ατόμων εντός κι εκτός Αττικής που τον υποβοήθησαν στο σχέδιο εξαΰλωσης των ιχνών του. Με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να στρέφεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό – σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία κι άλλες – ενώ έχει προχωρήσει σε έναν ευρύ κύκλο άρσεων απορρήτου επικοινωνιών. Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε έλεγχο συναλλαγών προσώπων που μπορεί να έχουν ενισχύσει οικονομικά το σχέδιο της φυγής του και παραμονής του σε άγνωστο κατάλυμα.