Ο ανεξέλεγκτος κύκλος εγκλήματος στον Κορυδαλλό

Οι 17 νεκροί σε έξι μήνες, τα κατεστραμμένα συστήματα ασφαλείας και οι φονικές επιθέσεις εντός και εκτός φυλακών

Φωτογραφία αρχείου με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2004 από τις φυλακές Κορυδαλλού.Περισσότεροι από 5500 κρατούμενους στις φυλακές της χώρας κάνουν αποχή από το συσσίτιο τους διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες διαβίωσης τους. {{ (File:GRE7036613.jpg)(Country:GRC)(City:ΑΘΗΝΑ)(Object:ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΎ ) }}

«Μόνο το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν 17 θάνατοι στον Κορυδαλλό από ανθρωποκτονίες, χρήση ναρκωτικών και άλλα αίτια. Στη φυλακή επικρατεί το απόλυτο χάος με ανεξέλεγκτη διακίνηση ναρκωτικών, αιματηρές επιθέσεις με μαχαίρια, μέχρι και σύντομες… απαγωγές κρατουμένων. Υπάρχουν ελλείψεις σε ποσοστό 50%-60% στους φρουρούς των φυλακών, κάτι που θα επιδεινωθεί γιατί θα φύγουν δεκάδες πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που συμμετείχαν στη στελέχωση της φυλακής. Οι κρατούμενοι σχεδόν ποτέ δεν μπαίνουν στα κελιά τους και κυκλοφορούν ελεύθεροι σε μια κατάσταση τρόμου. Στην πρόσφατη δολοφονία του 36χρονου Αλβανού στην Ε’ Πτέρυγα έγινε καταδίωξη του θύματος για ώρα στους διαδρόμους της φυλακής, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση σωφρονιστικού υπαλλήλου. Οι μαγνητικές πύλες κι άλλες συσκευές για τον έλεγχο των κρατουμένων και των εισερχομένων, προκειμένου να μη βάζουν όπλα ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, δεν λειτουργούν ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο, προ διετίας, του προμηθευτή και συντηρητή τους. Σε άλλες φυλακές έχουν κάμερες με ανιχνευτές κίνησης σε εξωτερικούς χώρους για να αποφεύγονται αποδράσεις, κάτι που δεν ισχύει στον Κορυδαλλό. Υπήρχαν προτάσεις για να μπουν αδρανοποιητές κινητών, όμως υπήρξαν αντιδράσεις κρατουμένων αλλά και υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που ήθελαν να καταγράφουν συνομιλίες κρατουμένων ποινικών. Τώρα εξαγγέλλονται πάλι μέτρα για ενίσχυση της φρούρησης, με αμφίβολα πάλι αποτελέσματα. Φοβόμαστε ότι λόγω αυτής της κατάστασης θα συμβούν εντός αλλά και εκτός Κορυδαλλού χειρότερες καταστάσεις…».

Ανεξέλεγκτη
η κατάσταση

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού ύστερα και από την εν ψυχρώ δολοφονία του αλβανού κακοποιού Αλμπέρ Μπάκο από έναν 34χρονο Αλβανό που ήταν συνεργός του στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017. Για συμμετοχή στη δολοφονία κατηγορείται ένας 25χρόνος έλληνας κακοποιός από την Ηλιούπολη που είχε κατηγορηθεί για ληστείες σε ξενοδοχεία της παραλιακής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 25χρονος είχε μεταφερθεί στον θάλαμο της Ε’ Πτέρυγας (όπου υπήρξε η πρώτη φάση της δολοφονικής επίθεσης) προ μερικών ημερών, ύστερα από επεισόδιο που είχε σε άλλο κελί με άλλους Αλβανούς, με αφορμή τον θάνατο – στις 28 Οκτωβρίου – του Βορειοηπειρώτη Γιώργου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία. Και μέσα σε λίγες ημέρες ο 25χρονος φαίνεται ότι ενεπλάκη στον πόλεμο, εντός της φυλακής, της «αλβανικής μαφίας». Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος έλληνας δράστης, παρότι κατάδικος, παρέμενε στον Κορυδαλλό, που είναι φυλακή υποδίκων, λόγω της παρακολούθησης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Υπολογίζεται ότι στον Κορυδαλλό το 40% των κρατουμένων είναι κατάδικοι που παραμένουν λόγω της παρακολούθησης ΙΕΚ, σχολών ζαχαροπλαστικής κ.λπ. ή με επίκληση άλλων λόγων.

Γεγονός που προκαλεί περαιτέρω τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος. Αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί μιλούν για μια από τις χειρότερες φυλακές στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανείς ουσιαστικός έλεγχος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι υπάρχει σειρά περιπτώσεων όπου γίνονται μεταγωγές κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού είτε σε νοσοκομεία, είτε σε άλλες φυλακές και κατάσχονται σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών. Με τους κρατουμένους να δηλώνουν ότι στην κεντρική φυλακή της χώρας δεν υπέστησαν κανέναν έλεγχο και τροφοδοτήθηκαν με ναρκωτικές ουσίες χωρίς πρόβλημα…

Ομάδα αλβανών ποινικών

Είναι ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη ομάδα αλβανών ποινικών που προχώρησαν στη δολοφονία του 36χρονου έχουν εμπλακεί σε περισσότερες από 30 παράνομες ενέργειες εντός και εκτός φυλακών. Ανάμεσα σε αυτές: η δολοφονία τον Οκτώβριο του 2017 του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η απόπειρα δολοφονίας του νομικού Γιώργου Αντωνόπουλου, αλλά και οι επιθέσεις, εντός φυλακών, σε βάρος του ποινικού Μανώλη Καραγιάννη (δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στο Παλαιό Φάληρο), του κατηγορούμενου για την υπόθεση «Noor 1» Ευθύμη Γιαννούσακη, η αναφερόμενη συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του κρατούμενου «αντάρτη πόλης» Νίκου Μαζιώτη, η αιματηρή επίθεση στον κρατούμενο Γιάννη Σκαφτούρο κ.ο.κ. Τις περισσότερες ενέργειες τις απέδωσαν σε… οικονομικές εκκρεμότητες από παλιότερα, «συμβόλαια» που δημιουργούσαν νέο κύκλο αίματος.

Στην περίπτωση του τραυματισμού του «αντάρτη πόλης» Νίκου Μαζιώτη φέρεται να εκτελούσαν εντολές άλλων αναρχικών. Ακόμη έχουν συνδεθεί με αιματηρές επιθέσεις σε νυχτερινά κέντρα, με δολοφονικές επιθέσεις μεταξύ νονών της νύχτας, με βιασμούς κ.λπ.

Επιπλέον φέρεται να σχεδίαζαν αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια μεταφοράς τους σε νοσοκομεία, έστελναν δέματα με απειλητικό περιεχόμενο στα σπίτια σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ κατήγγειλαν με τη σειρά τους ότι υπήρχε σχέδιο δηλητηρίασής τους. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι κρατούμενοι, όσο κρατούνταν σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα (Δομοκό, Χανιά, Κέρκυρα), δεν είχαν προκαλέσει επεισόδια. Κάτι που συμβαίνει στον ανεξέλεγκτο Κορυδαλλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν είχε διαπιστωθεί, πριν από ενάμιση χρόνο, ότι οι συγκεκριμένοι ποινικοί είχαν οργανώσει μέσα από τις φυλακές τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είχαν υπάρξει ορισμένα ημίμετρα με μεταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, με εντολές να κλείνουν τα κελιά, να υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι κ.λπ. Ομως γρήγορα αυτά τα μέτρα χαλάρωσαν και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Οι άγνωστες συναντήσεις του Μανώλη Πετσίτη

«Είχα δεχθεί κι εγώ συχνές επισκέψεις από τον Μανώλη Πετσίτη στο γραφείο μου, χωρίς να θυμάμαι το περιεχόμενό τους. Είμαι βέβαιος ωστόσο ότι δεν εκπροσωπούσε τότε συμφέροντα επιχειρηματιών».

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε μιλώντας στο «Βήμα» πρώην σημαντικός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που χειριζόταν κρίσιμα θέματα για την πορεία της χώρας. Ο συγκεκριμένος υπουργός, που παρέμενε σε υπουργικό θώκο μέχρι προ αρκετών μηνών, ανέφερε ότι είχε γνωρίσει τον Μανώλη Πετσίτη από την περίοδο 2012-2013, όταν ο τελευταίος έδινε το «παρών» στα γραφεία του κόμματος, και όταν ανέλαβε κυβερνητική θέση, τον συναντούσε συχνά πλέον στο γραφείο του, το ίδιο διάστημα που έδινε διαρκώς το «παρών» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αναφορές αυτές δημιουργούν περαιτέρω ερωτήματα για τον ρόλο, τις επαφές και τις διασυνδέσεις του επονομαζόμενου και «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου, Μανώλη Πετσίτη, για τον οποίο έχουν αναδειχθεί οι σχέσεις του με το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου, με υπηρεσιακούς παράγοντες, με επιχειρηματίες, με κύπριους δικηγόρους δημιουργών offshore εταιρειών για λογαριασμό ιδιωτών κ.λπ. Ακόμη έχει διαπιστωθεί ότι την πολυτελή βίλα όπου διέμενε στη Βαρυμπόμπη είχε ενοικιάσει δικηγόρος που εκπροσωπούσε γνωστούς επιχειρηματίες, αλλά συνεργαζόταν και με υπηρεσιακούς παράγοντες της τωρινής κυβέρνησης.

Επιπλέον προκύπτει ένα νέο δείγμα της «δύναμης» που είχε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μανώλης Πετσίτης μέσω απόστρατου αστυνομικού είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που έδιναν ακολούθως μαζί του το «παρών» στο Μαξίμου. Οι αξιωματικοί αυτοί, μέσω της μεσολάβησης του «Μανόλο» του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιρναν έγκριση για να ανέλθουν στην ιεραρχία του αστυνομικού σώματος και να καταλάβουν σημαντικές θέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία