Ηταν 6 Οκτωβρίου του 1987. Η 19χρονη Ντάφνι Γκίνες, κόρη του τραπεζίτη Τζόναθαν Γκίνες, γόνου της γνωστής ιρλανδικής οικογένειας που βρίσκεται πίσω από την επιχειρηματική «αυτοκρατορία» Guinness, παντρευόταν τον 32χρόνο τότε Σπύρο Νιάρχο, δευτερότοκο γιο του μύθου της παγκόσμια ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, στο Παρίσι, φορώντας ένα κομψό νυφικό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γάμος της χρονιάς.

Μετρούσαν λίγους μήνες σχέσης. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στη διάρκεια διακοπών για σκι. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, ο μεγάλος αδελφός του γαμπρού, ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, είχε νυμφευθεί και εκείνος, τρία χρόνια νωρίτερα βέβαια, μία άλλη κληρονόμο από τον τραπεζικό κλάδο της δυναστείας Guinness, την καλλονή Βικτόρια-Χριστίνα Γκίνες.

Ο γάμος του Σπύρου Νιάρχου με την Ντάφνι Γκίνες διήρκεσε περίπου 13 χρόνια. Το ζευγάρι χώρισε το 1999, με την Ντάφνι Γκίνες σύμφωνα με τις φήμες να λαμβάνει το ποσό των 39 εκατ. δολαρίων μετά το διαζύγιό τους. Οι δυο τους βέβαια είχαν προλάβει να αποκτήσουν τρία παιδιά: το 1989 γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, ο Νίκολας Σταύρος Νιάρχος, δύο χρόνια αργότερα ο γιος τους Αλέξης (Λεξ) Σπύρος Νιάρχος, ενώ το 1995 η κόρη τους Ινές Σοφία Νιάρχος.

Και πριν από μία εβδομάδα ακριβώς τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν για πρώτη φορά επάνω στον πρωτότοκο γιο τους, τον Νίκολας Σταύρο Νιάρχο, καθώς ήταν πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που μοιάζει βγαλμένη από χολιγουντιανό σενάριο. Γιατί ο 33χρονος εγγονός του Σταύρου Νιάρχου δεν ασχολείται με τις big business της οικογένειάς του, όπως θα ανέμενε κανείς. Αντίθετα ακολούθησε τον δρόμο της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως freelancer, με τον ίδιο να ταξιδεύει στις πιο επικίνδυνες ζώνες, σε Ευρώπη αλλά και σε Αφρική, δημοσιεύοντας εκτενή ρεπορτάζ σε έντυπα όπως τα περιοδικά «Τhe New Yorker» και «The Νation».

Σύλληψη και απελευθέρωση

Αυτή τη φορά τα βήματά του τον έφεραν ξανά στην Αφρική, και συγκεκριμένα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ώστε να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού για λογαριασμό του περιοδικού «The Nation», σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του. Στις 13 Ιουλίου, όμως, ο ίδιος συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας στην πόλη Λουμπουμπάσι μαζί με τον κονγκολέζο συνάδελφό του Ζοζέφ Καζαντί Καμουάνγκα, ο οποίος είναι γνωστός για τα ερευνητικά του ρεπορτάζ γύρω από τον τομέα των εξορύξεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, ο Νιάρχος μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Κινσάσα για να ανακριθεί για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα. «Εκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι Αρχές» υποστήριξε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνεί» μετά τη δολοφονία δύο ειδικών του ΟΗΕ το 2017. Ευτυχώς η περιπέτεια του Νίκολας Σταύρου Νιάρχου είχε αίσιο τέλος, καθώς απελευθερώθηκε έπειτα από κράτηση έξι ημερών.

Μαχητική δημοσιογραφία

O λογαριασμός του Νίκολας Σταύρου Νιάρχου στο Instagram, που φέρει το περίεργο όνομα «apostcardfromthe volcano», αριθμεί λιγότερους από 5.000 followers. H τελευταία ανάρτησή του είχε γίνει στις 11 Ιουλίου. Δεν τον απεικόνιζε πάνω στο χειροποίητο deck πολυτελούς θαλαμηγού κρατώντας μία συλλεκτική Armand de Brignac. Aντίθετα, ήταν η φωτογραφία μιας ταπεινής καλύβας στην περιοχή της Τανγκανίκας, με τον ίδιο να εξιστορεί στην ανάρτησή του σύντομα τη βασανισμένη ιστορία των Πυγμαίων του Κονγκό.

Αντισυμβατικός; Σίγουρα. Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο της πρώτης γραμμής που δεν φοβάται να ρισκάρει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Γιατί ακόμη και με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ο ίδιος βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη. Στο «Νation» μπορεί κανείς να διαβάσει τα ρεπορτάζ του, όπου περιγράφει, για παράδειγμα, μέσα από τα μάτια μιας μητέρας και μιας κόρης τη ζωή στη μαρτυρική Μπούκα ή δίνει ανταπόκριση μέσω podcast στο περιοδικό «Τhe New Yorker» για τον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό Kraina FM, ο οποίος ενώ αρχικά έπαιζε εμπορική μουσική μετατράπηκε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής αντίστασης.

Ο Νίκολας Νιάρχος βλέπει λοιπόν τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα. Για αυτόν τον λόγο ακριβώς είναι εμμονικός και με το fact checking – εργάστηκε άλλωστε στο αντίστοιχο τμήμα του «Νew Yorker» -, ενώ μίλησε ακριβώς για τη σημαντικότητα της επαλήθευσης της πληροφορίας σε διοργάνωση TEDx προ διετίας.

Στο ενεργητικό του λοιπόν φέρει δεκάδες δημοσιογραφικά «scoops». Oπως για παράδειγμα το εκτενές ρεπορτάζ του που δημοσιεύθηκε στο «Τime» για τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στον Νίγηρα για να γλιτώσουν από τις βιαιοπραγίες της Μπόκο Χαράμ, της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης της Νιγηρίας ή για την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στην Υεμένη, ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στον «Guardian» και στο οποίο αφηγείται μεταξύ άλλων την ιστορία της Ρίμα, ενός «παιδιού-νύφης», που μετά από χρόνια καταπίεσης κατάφερε να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της.

Για όλη αυτή την αξιοθαύμαστη δημοσιογραφική πορεία βρέθηκε άλλωστε καλεσμένος τον Οκτώβριο του 2021 στο podcast του Αλεκ Μπάλντουιν «Ηere’s the Τhing», με τον 64χρονο ηθοποιό να μένει άφωνος από το πώς ένας απόγονος της οικογένειας των Νιάρχων και των Γκίνες αποφάσισε να απαρνηθεί πολυτέλειες μιας ζωής που έμοιαζε προδιαγεγραμμένη από την ημέρα που γεννήθηκε.

Ο Νίκολας Νιάρχος είναι διαφορετικός, όμως, θυμίζοντας μια φωτεινή εκδοχή του Κάρλος Μαυρολέοντος, του έτερου γόνου γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας που έγινε πολεμικός ανταποκριτής, πολέμησε με τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τους Ρώσους και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή το 1998 σε ένα ξενοδοχείο της πόλης Πεσαβάρ στα σύνορα Πακιστάν με Αφγανιστάν με μια σύριγγα καρφωμένη στο μπράτσο του, ενώ προσπαθούσε να ανακαλύψει το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν και να του πάρει συνέντευξη, με τις θεωρίες να φθάνουν μέχρι και στην εκδοχή ότι δολοφονήθηκε από μυστικούς πράκτορες στο Πακιστάν. Τον Νίκολας Νιάρχο δεν τον κατατρέχουν οι δαίμονες του Μαυρολέοντος, μόνο το πάθος του για την αλήθεια.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Μολονότι το όνομά του είναι λίγο-πολύ άγνωστο στη χώρα μας, σε αντίθεση με εκείνο του διάσημου πρώτου εξαδέλφου του, Σταύρου (γιου του Φίλιππου και της Βικτόριας Νιάρχου), ο οποίος νυμφεύθηκε το 2019 την πρώην σύζυγο του Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ντάσα Ζούκοβα, ο Νίκολας Νιάρχος φαίνεται να επισκέπτεται αρκετά συχνά την πατρίδα του παππού του. Για παράδειγμα, στο Ιnstagram του με μια γρήγορη ματιά μπορεί κανείς να ανακαλύψει δεκάδες φωτογραφίες του από την Κάσο, τη Σκόπελο, την Ολυμπία, τη Φολέγανδρο, την Υδρα, το Αγιον Ορος και άλλες περιοχές.

Και μην ξεχνάμε άλλωστε το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το 2019 στο περιοδικό «Τhe New Yorker» και στο οποίο αναφέρεται στη Σάμο. Φέρει μάλιστα τον υπαινικτικό τίτλο «Σε ένα ελληνικό νησί που καλωσόρισε τους μετανάστες, κάτοικοι και πρόσφυγες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι».

Μποέμ κροίσος

Οσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν χαρισματικό νέο άνδρα. Oπως αναφέρεται μάλιστα στο σύντομο βιογραφικό του στο περιοδικό «The Nation», συγγράφει ένα βιβλίο για την εξόρυξη κοβαλτίου.

Ακόμη, αγαπά τις τέχνες ενώ μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο στέκι για βότκα στη Νέα Υόρκη και μπορεί να σου μιλήσει για την άνθηση του πειρατικού ραδιοφώνου στο Mπρούκλιν, μία τάση για την οποία άλλωστε έγραψε στον «Νew Yorker». Παρόλο που δεν επιζητεί τη δημοσιότητα, βρίσκεται στις λίστες του περιοδικού «Τatler» με τα hot πρόσωπα της κοινωνικής ζωής της Νέας Υόρκης.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον σημείο του βιογραφικού του είναι η συνεργασία του το 2019 με τον Λουί Σαρκοζί, γιο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Οχι στην πολιτική, αλλά στη μόδα, καθώς ο νεαρός Σαρκοζί λάνσαρε τη σειρά υπόδησης «Εnigma», η οποία εμπνέεται από μεγάλους επιστήμονες και φιλοσόφους, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ και η Μαρί Κιουρί.

Η αρχή

Ο Νίκολας Σταύρος Νιάρχος φαίνεται να γνώριζε ότι θα ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία από τότε που φοιτούσε στο έγκριτο σχολείο Harrow στο Βορειανατολικό Λονδίνο. Μάλιστα, στο βιογραφικό του στο LinkedIn, στα σχολικά του χρόνια εμφανίζεται ως εκδότης του περιοδικού «The Peachey Literary Magazine». Συνέχεια είχαν oι σπουδές του στο Yale πάνω στη λογοτεχνία, όπου «προπονήθηκε» ως εκκολαπτόμενος δημοσιογράφος στα «Yale Daily News», «WYBC Yale Radio», «Yale Literary Magazine» και «Yale Record». Σειρά είχε ένα μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία στο Columbia, για να ανοιχτεί ένας δρόμος με συνεργασίες σε διεθνή έντυπα.

Ενα ακόμη μεγάλο ταλέντο του φαίνεται να είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ο ίδιος ομιλεί πέρα από αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά και φυσικά ελληνικά, ενώ έχει μελετήσει και αρχαίες γλώσσες, όπως η λατινική και η ακκαδική, η οποία ομιλείτο στην αρχαία Μεσοποταμία.

Tην ίδια στιγμή έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, με τον οποίο η μητέρα του, την οποία υπεραγαπά – μπορεί κανείς να δει τη φωτογραφία της να φιγουράρει στον λογαριασμό του στο Instagram -, έχει γραφτεί πως διατηρούσε σχέση. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Νίκολας Σταύρος Νιάρχος θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Και πάντα για τους σωστούς λόγους.