Να υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», όπως λέει χαρακτηριστικά, θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να κάνει μια ενδιαφέρουσα κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, αν και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα βρει ουσιαστικούς συμμάχους. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για τη δίδυμη κρίση που βρίσκεται η χώρα, της πανδημίας και της ακρίβειας, θα αναλάβει πρωτοβουλία να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Οφείλουμε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας. Να παραμερίσουμε αντιπαλότητες και να συντονιστούμε στοιχειωδώς για το μέγα θέμα της πανδημίας που κοστίζει ζωές» τονίζει ο κ. Τσίπρας, κάνοντας το πρώτο βήμα κατά την ομιλία του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τη Λάρισα, όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του ήταν άκρως ικανοποιημένοι από την αρκετά μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Επικοινωνία με
κόμματα και φορείς

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που χάραξε ο κ. Τσίπρας, το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και προφανώς θα αναμένει και τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής. Ο ίδιος θέλει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για ό,τι γίνεται και για ό,τι πρέπει να γίνει. Επίσης θα επικοινωνήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλες τις μεγάλες οργανώσεις των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων παραγωγικών στρωμάτων, με τον ίδιο σκοπό. «Είναι καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας. Γιατί από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλό» είναι η χαρακτηριστική του φράση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εντείνει τις επιθέσεις του και στον Πρωθυπουργό, προχωρώντας παράλληλα και στις προσυνεδριακές διαδικασίες που εξελίσσονται ομαλά, ενώ ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος από την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, προϊόν και της προεργασίας που κάνει ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πριν από τις περιοδείες του. Κεντρική πολιτική μάχη θα είναι η 17η Δεκεμβρίου, οπότε και θα είναι η τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, όπου και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τους χειρισμούς του στην πανδημία και στην ακρίβεια, αλλά και για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Προτάσεις για
την πανδημία

Εκτός από την πρωτοβουλία που θα αναλάβει για συνεννόηση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, θα προτάξει και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

α) Να ανοίξει ο ιδιωτικός τομέας και να δεχθεί COVID περιστατικά. Να γίνει επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.

β) Να σταματήσει το 50% συν 1 για να κλείνουν οι τάξεις, αλλά αυτό να γίνεται με το πρώτο κρούσμα για 3-4 ημέρες, δηλαδή να κλείνει η τάξη και όχι το σχολείο και τα παιδιά να επανέρχονται την 4η ημέρα με αρνητικό μοριακό τεστ, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

γ) Να αναλάβει το κράτος την πολιτική και κοινωνική ευθύνη ώστε για όσους μπαίνουν στους ναούς να υπάρχουν απ’ έξω ομάδες ελέγχου του ΕΟΔΥ και να κάνουν δωρεάν rapid tests πριν εισέλθουν.

δ) Να οργανωθεί μια μεγάλη εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, σε σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση, με εθελοντές από ΜΚΟ και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση 2015-2019

«Αριστερή κυβερνησιμότητα. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019» τιτλοφορείται ο τόμος που εξέδωσε προ ημερών το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και οι εκδόσεις Νήσος, ο οποίος αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ελλήνων και ξένων διανοουμένων και πολιτικών να τοποθετήσουν την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των σύγχρονων θεωρητικών συζητήσεων. Δεν είναι επίσημος απολογισμός, αλλά μια πρώτη καταγραφή εμπειριών.

Το ερώτημα «αποτυχία ή προδοσία;» δημιούργησε το ερμηνευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κρίθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν στην εισαγωγή τους οι Κώστας Δουζίνας και Μιχάλης Μπαρτζίδης. Ο Κ. Δουζίνας, δίνοντας το δικό του στίγμα, υπό τον τίτλο «Σημειώσεις για μια θεωρία και στρατηγική της νέας Αριστεράς», υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 προετοίμασε την ήττα του Ιουλίου του 2019», αλλά διευκρινίζει πως «ο ισχυρισμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ »πρόδωσε» ή αποδέχθηκε τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία είναι παράλογος».

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείωμά του ο καθηγητής Δουζίνας σημειώνει εύστοχα ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι ότι η Αριστερά έχει πολλή θεωρία και λίγη πρακτική, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πολλές αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα περιορισμένης θεωρητικής κατανόησης σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας για τη διακυβέρνηση. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τους παλιούς δογματισμούς που πια δεν ανταποκρίνονται στον κόσμο στον οποίο ζούμε». Σε άλλο σημείο ο Κ. Δουζίνας θα αναφέρει ότι η ελλιπής κατανόηση της διάκρισης μεταξύ κυβέρνησης και εξουσίας ήταν ο πραγματικός λόγος πολλών αποτυχιών και συνεχίζει: «Εκείνοι που πίστευαν πως κυβέρνηση και εξουσία είναι συνώνυμες έννοιες περίμεναν ότι οι αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες έπρεπε να οδηγήσουν σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, ακόμη και αν δεν είχαν εμπεδωθεί κοινωνικά, ούτε είχαν αποκτήσει κανονιστική δύναμη. Απέτυχαν. Οι άλλοι, που συνειδητοποίησαν ότι εξουσία και κυβέρνηση δεν συμπίπτουν, ήταν συχνά ευχαριστημένοι να διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιό τους, υποσχόμενοι μια πιο αποτελεσματική και απαλλαγμένη από τη διαφθορά διοίκηση. Δεν ήταν αρκετό. Και οι δυο προσεγγίσεις ήταν εσφαλμένες. Η έλλειψη θεωρητικής προετοιμασίας και στρατηγικής κατανόησης δεν πρέπει να επαναληφθεί. Χρειαζόμαστε μια επιστροφή στη θεωρία για να προετοιμαστούμε για τη δεύτερη έλευση της Αριστεράς, αν πράγματι συμβεί».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αρκετή δόση ειλικρίνειας θα σημειώσει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να είχε κάνει καλύτερα. «Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μακρο-οικονομική πολιτική, δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι όσο νομίζαμε, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του τεράστιου, και απ’ ό,τι φαίνεται δυσεπίλυτου, προβλήματος της φοροδιαφυγής». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η νέα ομάδα συμβούλων με… τεχνοκρατικό άρωμα

Μια νέα ομάδα συμβούλων με έντονο τεχνοκρατικό άρωμα πήρε θέση δίπλα στον κ. Τσίπρα και θα λειτουργεί επικουρικά για όλα τα θέματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας επικοινωνία με τους περισσότερους εδώ και καιρό, αποφάσισε να τους δώσει έναν πιο θεσμικό μανδύα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία. Η ομάδα των 30 προσώπων έχουν μακρά διαδρομή το καθένα στον τομέα του και γνωρίζουν άριστα τα θέματα της ευθύνης τους, ενώ δεν θα λειτουργούν παράλληλα με τους αρμόδιους τομεάρχες και συντονιστές, που είναι και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα αναφέρονται στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

 

To think tank

Πέρα από τα ήδη γνωστά ονόματα που συμβούλευαν τον κ. Τσίπρα, π.χ. στην οικονομία, όπως οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος και Τάκης Κορκολής, αυτοί που θα απαρτίζουν το think tank και θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας είναι οι: Οθων Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στοMassachusetts General Hospital Cancer Center, Δέσποινα Σίνου, επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και συνδιευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ» στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (Γαλλία), Κορίνα Χατζηνικολάου, επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Ντόρα Γιαννάκη, πολιτική επιστήμονας, εμπειρογνώμων πολιτικών ασφάλειας & δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας, Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου (από την ίδρυσή τους το 2000 ως σήμερα), του Δημοτικού και του ΔΙΕΚ (από το 2019 έως σήμερα) που λειτουργούν εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), Γιώργος Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northumbria της Μεγάλης Βρετανίας, Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ζωρζέττα Λάλη, ειδική στο ευρωπαϊκό δίκαιο, Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών & καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνης Μπόγρης, που από το 2000 συμμετέχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα, Ερρίκος Βεντούρας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Μανώλης Τερροβίτης, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στέλεχος επί 37 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον ανώτατο βαθμό της αντιστρατήγου, Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών & Ανταγωνισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διάνα Βουτηράκου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Tριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Πλουμπίδης, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Τάσος Τανούλας, μέλος της τεχνικής ομάδας συντήρησης των μνημείων Ακρόπολης από το 1977, Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κατάσταση των ωκεανών και τον κύκλο του άνθρακα, Γιώργος Τσελιούδης, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής, Αρις Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής Φυσικής Exceptional Class του Πανεπιστημίου του Παρισιού, Γιάννης Κρεστενίτης, ομότιμος καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής & Ωκεανογραφίας, Παντελής Μπάγκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Σταμπουλής, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι, Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.