Τρίτη πρωί, 2 Φεβρουαρίου, και στο προαύλιο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα έχει στηθεί μια μικρή γιορτή λίγο διαφορετική από τις άλλες. Πέντε μεγάλα τραπέζια, το ένα δίπλα στο άλλο, στα οποία έχουν τοποθετηθεί από δύο εστίες γκαζιού με μικρά τηγάνια, ένα μπολ με ρευστή ζύμη, πιατέλες και σπάτουλες περιμένουν δέκα από τους καλύτερους σεφ της Ελλάδας να αναλάβουν δράση. Στόχος, η παρασκευή περισσότερων από χιλίων κρεπών για να σταλούν σε περισσότερα από 350 παιδιά, σε πέντε διαφορετικά ιδρύματα (ΕΣΤΙΑ – Κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, Η κιβωτός του κόσμου – μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού, Μαζί Για Το Παιδί, Παιδικά Χωριά SOS και Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΔΟΜ Κυψέλη). Αφορμή η «La Chandeleur» (από τη λέξη chandelle που σημαίνει λαμπάδα ή κερί) ή «Η Γιορτή της Κρέπας», που στη Γαλλία γιορτάζεται 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, την ημέρα δηλαδή της Υπαπαντής του Χριστού, της υποδοχής του στον ναό και του εξαγνισμού της Παναγίας.

Σύμφωνα με το έθιμο, εκείνη την ημέρα ανάβουν τα μεσάνυχτα κεριά και παρασκευάζουν κρέπες που με το σχήμα τους συμβολίζουν τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. Διοργανωτής της εκδήλωσης, ο επικεφαλής σεφ της πρεσβείας, Ζαν-Μαρί Χοφμάν, ο οποίος πολύ συχνά διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση της γαστρονομίας και του πολιτισμού, θέλησε να μοιραστεί με τα ελληνόπουλα μία από τις πιο αγαπημένες του αναμνήσεις από τη ζωή του στη Γαλλία: «Η χαρά τού να επιστρέφεις από το σχολείο και το σπίτι να έχει αυτή τη μυρωδιά της κρέπας είναι μία από τις πιο χαρούμενες παιδικές μου αναμνήσεις. Θέλαμε να δώσουμε αυτή τη χαρά στα παιδιά και να τους δείξουμε τη γαλλική κουλτούρα. Η πρωτοβουλία στην αρχή ήταν μικρή. Αρχίσαμε όμως να προσκαλούμε τους φίλους μας, αγαπημένους σεφ, να μας βοηθήσουν. Τελικά μαζεύτηκαν πολλοί».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω